Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Αυτά είναι τα 9 μεγαλύτερα οφέλη του καρπουζιού

Είναι επάξια ο βασιλιάς του καλοκαιριού, μετά τα ελληνικά νησιά. Το καρπούζι ζει όλη του την δόξα τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού πριν καλά-καλά τελειώσει αυτό που έχεις αγοράσει πας στο σούπερ-μάρκετ να πάρεις άλλο ένα. Και πολύ καλά κάνεις, γιατί το καρπούζι εκτός από πολύ νόστιμο, έχει και πολλά οφέλη για την υγεία σου. Ενδεικτικά θα σου πω μόνο πως μια κούπα καρπούζι, έχει μόλις 46 θερμίδες, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α. Έχει όμως και άλλα πολλά οφέλη, 9 από τα οποία ακολουθούν στο παρακάτω κείμενο.
1. Βοηθά να μένεις ενυδατωμένη
Το να πίνεις αρκετό νερό είναι ζωτικής σημασίας για να μην αφυδατώνεσαι. Παρόλα αυτά όμως και το να τρως φαγητά, πλούσια σε περιεκτικότητα σε νερό, μπορεί να βοηθήσει. Το καρπούζι μάλιστα, αποτελείται κατά 92% από νερό. Για την ακρίβεια, η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό είναι αυτό που κάνει τα φρούτα να σε χορταίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
2. Περιέχει θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις
Όσον αφορά τα φρούτα, το καρπούζι είναι ένα από αυτά με τις λιγότερες θερμίδες – μόνο 46 θερμίδες ανά κούπα (154 γραμμάρια). Αυτά τα νούμερα είναι χαμηλότερα και απότ α αντίστοιχα νούμερα σε φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως τα μούρα (2). Μια κούπα καρπούζι (154 γραμμάρια) έχει και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά των βιταμινών και των μετάλλων:
Βιταμίνη C: 21% της ημερήσιας πρόσληψης
Βιταμίνη Α: 18% της ΕΑΚ
Κάλιο: 5% της ΕΑΚ
Μαγνήσιο: 4% της ΕΑΚ
Βιταμίνες Β1, Β5 και Β6: 3% της ΕΑΚ
Το καρπούζι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως το βήτα-καροτένιο και το λυκοπένιο. Επιπλέον, έχει κιτρουλίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ.
Εδώ είναι μια επισκόπηση των πιο σημαντικών αντιοξειδωτικών καρπούζι:
Βιταμίνη CΗ βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην πρόληψη βλάβης των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.
ΚαροτενοειδήΤα καροτενοειδή είναι μια κατηγορία φυτικών ενώσεων που περιλαμβάνουν αλφα-καροτένιο και β-καροτένιο, τα οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α.
ΛυκοπένιοΤο λυκοπένιο είναι ένας τύπος καροτενοειδούς που δεν αλλάζει σε βιταμίνη Α. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό δίνει ένα κόκκινο χρώμα για να φυτέψει τρόφιμα όπως ντομάτες και καρπούζι και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.
Cucurbitacin ΕΤο Cucurbitacin Ε είναι μια φυτική ένωση με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Το πικρό πεπόνι, ένας συγγενής καρπουζιού, περιέχει ακόμα περισσότερη κουκουβιτακίνη Ε.
3. Περιέχει ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου
Οι ερευνητές μελέτησαν το λυκοπένιο και άλλες μεμονωμένες φυτικές ενώσεις στο καρπούζι για τα αντικαρκινικά τους αποτελέσματα. Αν και η λήψη λυκοπενίου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μικτά. Ο ισχυρότερος κρίκος μέχρι τώρα φαίνεται να είναι μεταξύ του λυκοπενίου και των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου μειώνοντας τον ινσουλινοειδή αυξητικό παράγοντα (IGF), μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην κυτταρική διαίρεση. Τα υψηλά επίπεδα IGF συνδέονται με τον καρκίνο. Επιπλέον, η κουκουβιτακίνη Ε έχει ερευνηθεί για την ικανότητά της να αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων.
4. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Πολλές θρεπτικές ουσίες στο καρπούζι έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Μελέτες υποδηλώνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στη χοληστερόλη. Σύμφωνα με μελέτες σε παχύσαρκες, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και Φινλανδούς άνδρες, το λυκοπένιο μπορεί επίσης να μειώσει την ακαμψία και το πάχος των τοιχωμάτων των αρτηριών. Το καρπούζι περιέχει επίσης κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα. Το οξείδιο του αζώτου βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία σας να επεκτείνονται, πράγμα που μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Άλλες βιταμίνες και μέταλλα στο καρπούζι είναι επίσης καλές για την καρδιά σας. Αυτές περιλαμβάνουν τις βιταμίνες Α, Β6, C, μαγνήσιο και κάλιο.
5. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες
Η φλεγμονή είναι βασικός παράγοντας πολλών χρόνιων παθήσεων.
Το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης, καθώς είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά, λυκοπένιο και βιταμίνη C. Σε μια μελέτη του 2015, οι εργαστηριακοί αρουραίοι τρέφονταν με καρπούζι για να ισορροπήσουν μια ανθυγιεινή διατροφή. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ανέπτυξαν χαμηλότερα επίπεδα της αντιδρώσας πρωτεΐνης του φλεγμονώδους δείκτη και λιγότερο οξειδωτικό στρες. Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι άνθρωποι έλαβαν χυμό ντομάτας πλούσιο σε λυκοπένιο με προσθήκη βιταμίνης C. Συνολικά, οι δείκτες φλεγμονής τους κατέβηκαν και τα αντιοξειδωτικά ανέβηκαν. Το καρπούζι έχει τόσο λυκοπένιο όσο και βιταμίνη C. Ως αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εμφάνισης και εξέλιξης της νόσου του Alzheimer.
6. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Το λυκοπένιο βρίσκεται σε διάφορα μέρη του ματιού, όπου βοηθά στην προστασία από την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή. Μπορεί επίσης να εμποδίσει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD). Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα οφθαλμού που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση σε ηλικιωμένους ενήλικες. Ο ρόλος του λυκοπενίου ως αντιοξειδωτικού και αντιφλεγμονώδους ένωσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης και της χειροτέρευσης της της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
7. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των μυών
Η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ στο καρπούζι, μπορεί να μειώσει την πονόλαιση (μούδιασμα)των μυών .Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως ο χυμός του καρπουζιού φαίνεται να ενισχύει την απορρόφηση της κιτρουλλίνης. Μια μικρή μελέτη έδωσε σε αθλητές καθαρό χυμό καρπούζι, χυμό καρπούζι αναμεμειγμένο με κιτρουλίνη ή ένα ποτό κιτρουλίνης. Και οι δυο χυμοί από καρπούζι οδήγησαν σε μικρότερη μυϊκή ευαισθησία και ταχύτερη ανάκαμψη καρδιακού ρυθμού, σε σύγκριση με την κιτρουλίνη από μόνη της. Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης ένα πείραμα δοκιμαστικού σωλήνα, διερευνώντας την απορρόφηση της κιτρουλίνης. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η απορρόφηση της κιτρουλίνης είναι πιο αποτελεσματική όταν καταναλώνεται ως συστατικό του χυμού καρπουζιών. Άλλες έρευνες εξέτασαν επίσης τη δυνατότητα της κιτρουλίνης να βελτιώσει την αντοχή στην άσκηση και την απόδοση.
Μέχρι στιγμής, η κιτρουλίνη δεν φαίνεται να βελτιώνει την απόδοση άσκησης στα ποσά που μελετήθηκαν, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα πεδίο ερευνητικού ενδιαφέροντος.
8. Κάνει καλό στο δέρμα και τα μαλλιά
Δύο βιταμίνες στο καρπούζι – Α και C – είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα εύπλαστο και τα μαλλιά δυνατά. Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για το υγιές δέρμα, καθώς βοηθά στη δημιουργία και την επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, το δέρμα μπορεί να φαίνεται ξηρό και λεπτό.  Τόσο το λυκοπένιο όσο και το β-καροτένιο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός από το ηλιακό έγκαυμα.
9. Μπορεί να βελτιώσει την πέψη
Το καρπούζι περιέχει πολύ νερό και μια μικρή ποσότητα ινών, τα οποία είναι και τα δυο σημαντικά για την υγιή πέψη. Η κατανάλωση πλούσιων σε νερό και πλούσιων σε ίνες φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την προώθηση των φυσιολογικών κινήσεων του εντέρου. Το καρπούζι είναι ένα εκπληκτικά υγιές φρούτο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και παράγει επίσης πολλά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως λυκοπένιο και βιταμίνη C.
Αυτές οι θρεπτικές ουσίες σημαίνουν ότι το καρπούζι δεν είναι μόνο μια νόστιμη θεραπεία χαμηλών θερμίδων – είναι επίσης πολύ καλή για την υγεία σας.
tlife.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com