Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Γνωρίστε τη διατροφική αξία της φακής

Αν και είναι περισσότερο γνωστές για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, οι φακές αποτελούν ένα όσπριο υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει πλήθος απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Ειδικότερα, περιέχουν υψηλά ποσά φυτικών πρωτεϊνών και είναι πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία όταν συνδυάζονται με δημητριακά ή προϊόντα τους, όπως το ψωμί ή το ρύζι, παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλης του κρέατος.
Από την άλλη, οι φακές είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και ιδιαίτερα αδιάλυτων, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και φυλλικού οξέος, καθώς ένα φλιτζάνι βρασμένης φακής καλύπτει σχεδόν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες παιδιών και ενηλίκων. Ακόμη, διαθέτουν σημαντικά ποσά θειαμίνης, βιταμίνης Β-6 , φωσφόρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου και μαγγανίου, ενώ είναι πλούσιες σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.
Τέλος, αναφορικά με το πιο γνωστό διατροφικό τους χαρακτηριστικό, οι φακές έχουν πράγματι υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζει κανείς πως ο σίδηρος που περιέχουν παρουσιάζει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, γι’ αυτό και προτείνεται ο συνδυασμός τους με πλούσιες πηγές βιταμίνης C, που ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com