Η Ruth Elizabeth Harkness με τον Su Lin κατά την επιστροφή της στις ΗΠΑ - πηγή
Σήμερα, περισσότερα από 300 γιγαντιαία πάντα ζουν σε ζωολογικούς κήπους ή κέντρα αναπαραγωγής σε όλο τον κόσμο. Αλλά κάποτε, -και- αυτά τα ζώα ζούσαν μόνο σε απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές στις επαρχίες Σετσουάν, Σαανσί και Γκανσού της Κίνας.
Πώς έγινε όμως και έμαθε ο υπόλοιπος κόσμος αυτές τις χαρακτηριστικά διάσημες αρκούδες;
Τα οφείλουμε όλα στην Ruth Harkness, μια πλούσια Αμερικανίδα, σχεδιάστρια μόδας και μέλος της υψηλής κοινωνίας, η οποία, το 1936, έγινε η πρώτη που μετέφερε ένα ζωντανό γιγάντιο πάντα από την Κίνα στις ΗΠΑ.
Η Ruth Elizabeth Harkness ταξίδεψε στην Κίνα το 1936 και μετέφερε το πρώτο γιγαντιαίο panda όχι σε ένα κλουβί ή με λουρί, αλλά στην αγκαλιά της.
Γεννήθηκε στο Titusville της Πενσυλβάνια. Το 1934, ο σύζυγός της Bill Harkness ταξίδεψε στην Κίνα για να βρει πάντα, αλλά πέθανεστη Σαγκάη στις αρχές του 1936. Η χήρα του, έφυγε από τη Νέα Υόρκη όπου ζούσε και αποφάσισε να ολοκληρώσει την αποστολή του συζύγου της.
Ταξίδεψε στη Σαγκάη, και με τη βοήθεια ενός Κινεζο-Αμερικανού εξερευνητή και ενός Βρετανού φυσιοδίφη, ξεκίνησε την αποστολή της. Στις 9 Νοεμβρίου 1936, η ομάδα βρήκε ένα εννέα εβδομάδων μικρό αρσενικό πάντα, το οποίο ονόμασαν Su Lin (η Harkness μετέφρασε το Su Lin ως "λίγο από κάτι που είναι πολύ χαριτωμένο"), από τη νύφη του Κινεζο-Αμερικάνου (δεν ήξεραν ότι είναι αρσενικό), ξεκίνησε για τις ΗΠΑ.
Το σώμα του Su Lin εκτίθεται στο Field Museum of Natural History του Σικάγο - πηγή
Το πάντα προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στον αμερικανικό Τύπο. Τον Απρίλιο του 1937 κατέληξε στον ζωολογικό κήπο Brookfield στο Σικάγο.
Πριν το θάνατό της, η Harkness μετέφερε ακόμη ένα πάντα το 1938, την Mei-Mei, για να είναι σύντροφος του Su Lin, αλλά τα δυο τους μάλωναν συνεχώς και τελικά τα χώρισαν. Ο Su Lin πέθανε λίγο μετά από άφιξη της Mei-Mei και αντικαταστάθηκε από τον Mei-Lan την επόμενη χρονιά.
Στο παρακάτω βίντεο, δείτε όλη την ιστορία της Harkness, ποια ήταν τα κίνητρα της για τη μεταφορά του πάντα, τα εμπόδια που συνάντησε στην πορεία και γιατί μπορεί να θεωρηθεί μια πρώιμη οικολόγος και υπέρμαχος των σπάνιων ειδών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.