Επιστημονικές μελέτες αλλά και έρευνες, αποκαλύπτουν την «αφανή» διατροφική αξία του τυριού, της σάλτσας ντομάτας και των λιπαρών ψαριών, που ίσως δε γνωρίζουμε.
Υπάρχουν όμως και πολλές άγνωστες «πτυχές», που αποκαλύπτουν την πολλαπλή διατροφική τους αξία. Επιστημονικές μελέτες αλλά και έρευνες, αποκαλύπτουν την «αφανή» διατροφική αξία του τυριού, της σάλτσας ντομάτας και των λιπαρών ψαριών.
Είναι καθημερινές τροφές, που οι περισσότεροι τις περιλαμβάνουμε στο διατροφολόγιό μας, αλλά μάλλον αγνοούμε τα σημαντικότερα θρεπτικά οφέλη τους για την υγεία του οργανισμού μας.
Καιρός να εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο το τραπέζι μας μας, με τις παρακάτω τροφές, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική τους αξία για την υγεία μας.
Τυρί
Μεγάλη διατροφική μελέτη που διενεργήθηκε σε 24.000 άτομα ηλικίας 35-64 χρονών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη μενακινόνης από τον οργανισμό, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενεργοποιώντας γονίδια που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Επίσης, άλλη μελέτη έχει δείξει ότι η ημερήσια λήψη μενακινόνης, συνδέεται με την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και της αρτηριοσκλήρωσης. Άτομα που έπαιρναν βιταμίνη Κ2 με τη διατροφή τους, είχαν έως και 50% μειωμένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης και επίσης έως και 50% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου, κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Εξίσου καλές πηγές μενακινόνης είναι οι κρόκοι των αυγών, τα κοτόπουλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Σάλτσα ντομάτας
Οι γυναίκες που προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες απιγενίνης ( βρίσκεται επίσης στο σέλερι, στον μαϊντανό και σε άλλες φυτικές τροφές), έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες, σύμφωνα και με πρόσφατες νοσοκομειακές και πανεπιστημιακές έρευνες.
Επίσης, ολλανδική έρευνα έδειξε ότι η απιγενίνη μπορεί να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό δύο ειδών κυττάρων της λευχαιμίας και ίσως και να τα σκοτώνει.
Σολομός
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard, όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών ψαριών, πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα ή ξηρούς καρπούς (όπως τα καρύδια), εμφάνιζαν 20% μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ασθένειες στα ούλα τους, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες. Τέλος, τα πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά στο σολομό, συμμετέχουν στη σύνθεση της προστατευτικής κεράτινης στιβάδας του δέρματος.
click@life.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.