Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι απο τα σημαντικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας μας. Πρόκειται για μια θρεπτική, ελαφριά και εύπεπτη τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες και γι αυτό ονομάζεται και θαυματουργή. Το γιαούρτι είναι σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Όταν καταναλώνεται συστηματικά προσφέρει στον οργανισμό φυσικές αντιβιοτικές ιδιότητες και χαρίζει υγεία και μακροζωία.

Η ιστορία του γιαουρτιού: Το γιαούρτι υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια στη διατροφή των ανθρώπων. Πιστευεται ότι η ανακάλυψη του έγινε τυχαία. Ειναι πιθανόν ότι εμφανίστηκε πρώτα στη μέση Ανατολή. Οι αρχαίοι Έλληνες το περιλάμβαναν στο διαιτολόγιο τους, γιατί πίστευαν ότι είναι τροφή πλούσια σε πολύτιμα συστατικά. Ετσι του είχαν δώσει το όνομα υγιείαρτο. Οι θρεπτικές ιδιότητες του γιαουρτιού ανακαλύφθηκαν 1900 πρίπου από Ρώσσους επιστήμονες. Αυτοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μακροζωία του ανθρώπου οφείλεται στο γιαούρτι.
Πλέον διατίθεται στην αγορά σε διάφορους τύπους, όπως με γεύσεις, χαμηλό σε λιπαρά, εμπλουτισμένο σε ασβέστιο ή βιταμίνη D, όμως όταν λέμε γιαούρτι εννοούμε το παραδοσιακό. Το γιαούρτι παράγεται από φρέσκο γάλα, κυρίως αγελαδινό (ή και πρόβειο γάλα), στο οποίο προστίθενται ορισμένες καλλιέργειες δημιουργούν ζύμωση με τη βοήθεια δύο βακτηρίων, του στρεπτόκοκκου (στρεπτόκοκκους τερμόφυλους)και βακίλου του γάλακτος (λακτομπάκιλους μπουλκάρικους). Η δράση αυτών των βακτηρίων μετατρέπει το γάλα, σε άλλο προιόν πιο παχύρευστο με με πιο όξινη γεύση.
Το γιαούρτι φημίζεται για τα θρεπτικά συστατικά του, είναι ένα από τα πιο βασικά προιόντα της ελληνικής κουζίνας. Τα συχνά πιάτα στην Ελληνική διατροφή είναι, το τζατζίκι και το γιαούρτι με μέλι.
Το ευεργετικό αυτό γαλακτοκομικό προϊόν περιέχει λίγες θερμίδες και όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος. Σε σχέση με το γάλα επειδή περιέχει λιγότερο νερό περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο. Αναλυτικότερα το γιαούρτι έχει: μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και μόνο λίγους υδατάνθρακες. Αποτελεί πλούσια πηγή φωσφόρου, ασβεστίου και, καλίου ψευδαργύρου και μαγνησίου. Επίσης περιέχει σπουδαία μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Απο άποψη βιταμινών περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη Β2 και Β12, όπως επίσης και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D. Πρέπει να προστεθεί επίσης ότι στο γιαούρτι η λακτόζη του γάλακτος με το ξίνισμα μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ. Για το λόγο αυτό τα άτομα, που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν γιαούρτι χωρίς πρόβλημα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το γαλακτικό οξύ έχει πολλές αντισηπτικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, και έτσι εμποδίζει τη δημιουργία επιζήμιων
τροφή που συνδυάζει απόλυτα το τερπνό με το ωφέλιμο.
Η αξία του γιαουρτιού είναι πολύτιμη διότι:
Πρόκειται για ένα τρόφιμο που αφομοιώνεται εύκολα. Το γιαούρτι χρειάζεται μόνο μια ώρα για να χωνευτεί, σε αντίθεση με το γάλα το οποίο χρειάζεται 4 ώρες.
Οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που υπαρχουν στο γιαούρτι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που και συμβάλλουν στην αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Μάλιστα σε περιπτώσεις ήπιας γαστρεντερίτιδας μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Προλαμβάνει την κυστίτιδα και τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης. Οι γυναίκες τρώνε φρούτα και γιαούρτι τακτικά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος
Ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου και γενικότερα λειτουργεί ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα. Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ανακουφίζει τα αέρια, τον πόνο των εντέρων, τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επίσης παίζει ρόλο στη ρύθμιση της λειτουργίας των εντέρων και μειώνει τις επιμολύνσεις,
Ρυθμίζει τις διάρροιες, που προέρχονται από λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα, καθώς οι βάκιλοι του, εξουδετερώνουν τα μικρόβια που τις προκαλούν.
Σε περιπτώσεις θεραπείας με αντιβιοτικά, ενισχύει στην δημιουργία της χλωρίδας του παχέως εντέρου. Το γιαούρτι εφοδιάζει το έντερο με μικροοργανισμούς που διατηρούν την ισορροπία του και αναπληρώνουν τις καταστροφές που έχει υποστεί η χλωρίδα του.
Πρόκειται για καλή ιδέα για τα παιδιά που δεν τρώενε συγκεκριμένα τρόφιμα. Μπορει να χρησιμποηθεί σαν σως στη σαλάτα του ή σαν ντιπ με κάποιο φαγητό προκειμένου να το κάνει πιο γευστικό και ελκυστικό.
Το γιαούρτι μέσω των προβιοτικών παράγοντων, που περιέχει διασπά τα ξένα οιστρογόνα και τις διάφορες χημικές ουσίες οι οποίες είναι καρκινογόνες.

Το ασβέστιο που βρίσκεται σε μεγάλη περιέκτικότητα στο γιαούρτι έχει μια ακόμη πολύτιμη ιδιότητα: μπορεί να προφυλάξει τα μικρά οστά του αυτιού, και έτσι που δρα προστατευτικά την ακοή.
Παρουσιάζει Αντικαρκινιές ιδιότητες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο παίζει βασικό ρόλο στους μηχανισμούς δημιουργίας καρκίνου. Μάλιστα έχει φνεί ότι μπορεί να μειώσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.
Η υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτείνες σε συνδιασμό με τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχει, συμβάλλουν στην καταπολέμιση της παχυσαρκίας και τον έλεγχο του βάρους. Η πρωτείνη βοηθά στο αίσθημα του κορεσμού αλλά και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Αυξημένη μυική μάζα σχετίζεται με αυξημένες καύσεις και μεταβολισμό.
Βοηθά στην καταπολέμηση της χρόνια δυσκοιλιότητα, λόγο της υφή του που είναι μαλακή και υδαρή και ενθαρρύνει τις συσπάσεις του εντέρου.
Ενισχύει τη σωματική διάπλαση και φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η κατανάλωση του συστηνεται για παιδιά άνω των 7 μηνών.
Παράγει φυσικά αντιβιοτικά και ουσίες, τα οποία θα μπορούσαν να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες, όπως η φυματίωση.
Προφυλάσει την υγεία των δοντιών σας καθως σύμφωνα με έρευνες βοηθά στην καταπολέμηση της τεριδόνας.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ρύθμιση της χολιστερόλης. Το γιαουρτι αυξάνει τη χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας και μειώνοντας την κακή χοληστερόλη.
Σε αντίθεση με το γάλα το γιαούρτι δεν προκαλεί τόσο συχνά αλλεργίες, διότι με τη ζύμωση η λακτόζη, διασπάται σε γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερα ανεκτό στο άτομο με αλλεργικό πρόβλημα
Επίσης λειτουργεί ευεργετικά σε άτομα που καταναλώνουν πολλά αλκοολούχα ποτά και σε καπνιστές διότι ενισχύει το βλεννογόνο του στομάχου.
Φημίζεται ότι κρατά το μυαλό εγρήγορση και αποτρέπει το γήρας
Δρα ενισχυτικά για το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης απο ασθένειες.
Το θαυματουργό αυτό γαλακτοκομικό προιόν μειώνει την κακοσμία του στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα και το σάλιο. Οι λακτοβάκιλοι, που περιέχει το γιαούρτι καταστρέφουν τα βακτήρια που γεννούν το πρόβλημα, λύνοντάς το άμεσα.
Σαν βασική πηγή ασβεστίου,δυναμώνει τα εύθραυστα οστά των ηλικιωμένων ατόμων και βοηθάει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

apocalypsejohn.com 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com