Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οι διατροφικές αλλαγές που πρέπει να κάνεις κάθε δεκαετία της ζωής σου

Κάθε δεκαετία της ζωής έχει τις δικές της διατροφικές ανάγκες. Δες τι χρειάζεται να τρως ανάλογα με την ηλικία σου.
Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για να είσαι υγιής σε κάθε δεκαετία της ζωής. Όμως οι ανάγκες του οργανισμού αλλάζουν όσο αλλάζουν και οι δεκαετίες της ηλικίας.
Έτσι, οι διατροφικές συνήθειες πρέπει να διαφοροποιούνται αναλόγως, ώστε να διατηρείται το ιδανικό βάρος και να αποτρέπονται οι κίνδυνοι υγείας που «καραδοκούν» όσο περνούν τα χρόνια.
Οι ειδικοί της διατροφής δίνουν τις βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθούν όλοι για να έχουν ισορροπημένη διατροφή και καλή υγεία.
Δες τι χρειάζεται ο οργανισμός σου σε κάθε δεκαετία της ζωής σου.
Πηγή: Reader's Digest

Στα 20 : Οι υγιεινές συνήθειες ξεκινούν από νωρίς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής – Διαιτολογίας, αυτή είναι η κατάλληλη ηλικία να υιοθετήσει κανείς καλές συνήθειες που θα το ακολουθούν στο μέλλον, προστατεύοντας την υγεία του. Προτείνονται το «θεμελιώδες» τρίπτυχο: Μάθε να μαγειρεύεις γενικά και ειδικότερα υγιεινά – μάθε που είναι το μανάβικο της γειτονιάς σου – βάλε τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινότητά σου! Επιπλέον, τα 20 είναι η καλύτερη δεκαετία για να «στοκάρεις» ασβέστιο το οποίο θα χρειαστείς αργότερα, όταν ο οργανισμός σου δεν θα μπορεί να το απορροφήσει το ίδιο εύκολα. Άρα, πιες γάλα και φάε τυρί – γιαούρτι! 

Στα 30 : Εδώ «μαζεύεις» σίδηρο! Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς και αυτή είναι η ιδανική δεκαετία για να γεμίσεις τις «αποθήκες» σου, αφού αργότερα ο σίδηρος δεν θα απορροφάται εξίσου εύκολα. Συκώτι, όσπρια, μοσχαρίσιο κρέας, σπανάκι είναι μερικές από τις πλουσιότερες σε σίδηρο τροφές. Οι γυναίκες στα 30 πρέπει εκτός από σίδηρο να φροντίσουν και το φολικό οξύ (ή φυλλικό οξύ ή φολασίνη ή βιταμίνη Β9) ιδιαίτερα αν σκοπεύουν να κάνουν παιδιά σε αυτή τη δεκαετία της ζωής τους. Το φολικό οξύ θα το βρεις στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο αβοκάντο, τα αυγά και τα φιστίκια! 

Στα 40: Προετοιμάσου για τις αλλαγές στο μεταβολισμό. Τα 40 είναι σημείο καμπής για το μεταβολισμό, ο οποίος από αυτή την ηλικία και μετά «κατεβάζει» ταχύτητα. Οι διατροφολόγοι υπενθυμίζουν πως από τα 40 και μετά οι καθημερινές απαιτήσεις του οργανισμού μειώνονται κατά 1% ανά δεκαετία. Πρέπει, λοιπόν, το καθημερινό διαιτολόγιο να προσαρμοστεί αναλόγως, αν δεν θες να δεις ξαφνικά τη ζυγαριά στο… θεό και αναρωτηθείς πώς πάχυνες, αφού τρως το ίδιο όπως παλιά! Κόψε περίπου 100 θερμίδες από τα καθημερινά γεύματα και θα είσαι ΟΚ! Αν θέλεις να χάσεις κιλά, ίσως χρειαστεί να απευθυνθείς σε διατροφολόγο για πιο εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Στα 50: Προσοχή στο ασβέστιο. Ειδικά οι κυρίες θα πρέπει να προστατεύσουν τα οστά τους τα οποία θα αρχίσουν να χάνουν 3%-5% της πυκνότητάς τους κάθε χρόνο μετά την εμμηνόπαυση! Κι επειδή στα 50 αρχίζουν να μειώνονται και τα οιστρογόνα, είναι ακόμη πιο δύσκολη η απορρόφηση του ασβεστίου. Άρα η ποσότητα που πρέπει να προσλαμβάνεται, πρέπει να διπλασιαστεί. Σε αυτή τη δεκαετία της ζωής είναι σημαντική και η πρόσληψη βιταμίνης D και πρωτεϊνών, ώστε να αναπληρώνεται η μυική μάζα που χάνεται με τα χρόνια. 

Στα 60: Πρόσθεσε κι άλλες φυτικές ίνες στο διαιτολόγιό σου, γιατί μπορούν να σε προστατέψουν από τις καρδιακές παθήσεις. Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη χοληστερίνη να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και βελτιώνουν την πέψη, η οποία μπορεί να δημιουργεί προβλήματα σε αυτές τις ηλικίες. Η προτεινόμενη ποσότητα είναι 25 – 30 γραμμάρια καθημερινά. 

onmrd.gr

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com