Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ποιες τροφές βελτιώνουν τη ροή του αίματος;

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη χορτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας απαριθμεί τις τροφές που μπορούν να βελτιώσουν κάτι που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ: το αίμα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη κι αυτοί που ασχολούνται με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, σίγουρα δεν έχουν στο μυαλό τους το αίμα τους, όταν κάνουν τις καθημερινές επιλογές τους. Η υγεία της καρδιάς, η πέψη, το ανοσοποιητικό, το βάρος έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά το αίμα δεν είναι το κύριο μέλημα των περισσοτέρων. Κι όμως! Η ροή του μπορεί να επηρεάσει πολύπλευρα την υγεία μας, καθώς μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα όργανα. Η υγιής και σταθερή ροή του, για παράδειγμα, είναι απαραίτητη για την πέψη και την υγιή κυκλοφορία, η οποία οδηγεί στην υγεία της καρδιάς, σε σωστή θερμοκρασία σώματος, σε ενέργεια, ακόμη και στην αποβολή τοξινών, οι οποίες οδηγούν σε πρόσληψη βάρους και όξινο pH σώματος. Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να βοηθήσουμε τη ροή του;
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι βελτιώνεται μέσα από κάθε μορφή κίνησης, σε συνδυασμό με τη βοήθεια κάποιων τροφών και υγρών. Μικρή βοήθεια παρέχει και το ντους, αλλά αν δεν δώσετε την απαραίτητη σημασία στην αξία της διατροφής, δεν θα έχετε ιδανικά αποτελέσματα. Χρειάζεται μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ολική άλεση, μέταλλα και βιταμίνες, που συμβάλλουν στην υγιή ροή του αίματος και την αποβολή τοξινών. Αν η διατροφή σας δεν περιέχει τα παραπάνω, μπορεί να οδηγηθείτε σε φλεγμονή και αδυναμία να αποβάλλετε τις τοξίνες όπως πρέπει. Αξίζει να θυμάστε ότι οι τροφές ζωικής προέλευσης, σε αντίθεση με τις φυτικές τροφές, συμβάλλουν σε όξινο pH του αίματος που επιδρά στην υγεία.
Ξεκινήστε, λοιπόν, την άσκηση και βάλτε τις παρακάτω τροφές στο εβδομαδιαίο σας μενού.
Σπόροι
Οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος, ο κολοκυθόσπορος είναι μερικοί από τους σπόρους που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ αποτελούν αντιφλεγμονώδεις πηγές πρωτεΐνης, που απομακρύνουν τη χοληστερόλη και βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα του αίματος. Εσπεριδοειδή
Πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, lime, όλα αποτελούν αντιφλεγμονώδεις τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οι οποίες συμβάλλουν στο αλκαλικό pH και χάρη στη βιταμίνη C τους, «καθαρίζουν» τον οργανισμό. Είναι, επίσης, εύκολα στην πέψη και μπορείτε να τα προσθέσετε σε smoothies, σαλάτες ή να τα απολαύσετε ολόκληρα.
Καρύδια και αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα και καρύδια είναι δύο από τους πιο ωφέλιμους ξηρούς καρπούς, πλούσια σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες που κάνουν καλό στο αίμα. Τα αμύγδαλα, συγκεκριμένα, περιέχουν βιταμίνη Ε για την καταπολέμηση φλεγμονής, ενώ τα καρύδια περιέχουν απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Καλό είναι τα προτιμάτε πάντα στην ωμή τους εκδοχή.
Πράσινα λαχανικά
Εδώ η γκάμα είναι μεγάλη και όποιο πράσινο λαχανικό κι αν επιλέξετε, το αίμα σας θα έχει όφελος. Τα πράσινα λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη που «καθαρίζει» το αίμα αλλά και το συκώτι το οποίο φιλτράρει το αίμα, είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης C και Κ και εντάσσονται στις αλκαλικές τροφές, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση του pH σε φυσιολογικά επίπεδα. Σπανάκι, λαχανίδα, ρόκα, ακόμη και μαρούλι, ό,τι κι αν επιλέξετε είναι προς όφελός σας, αρκεί να δίνετε βάση στα βιολογικά. Αγγούρι
Το ενυδατικό αυτό λαχανικό έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει τις τοξίνες και τις επιβλαβείς ουσίες, ενώ παρέχει νερό, κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, τα οποία ωφελούν ακόμη περισσότερο την αιματική ροή. Συν τοις άλλοις, είναι αντιφλεγμονώδες και αν το επιλέγετε βιολογικό, μπορείτε να το καταναλώνετε με τη θρεπτική του φλούδα.
Σπαράγγια
Τα σπαράγγια είναι γνωστά για τη διουρητική τους δράση, λόγω του ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και περιέχουν σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Συμβάλλουν και αυτά στην απομάκρυνση τοξίνων και βλαβερών ουσιών, ενώ αποτελούν και άγνωστη για πολλούς πηγή πρωτεΐνης.
Κόκκινη πιπεριά
Πλούσια σε βιταμίνη C, η κόκκινη πιπεριά μας καλύπτει όσον αφορά τη σημαντική αυτή βιταμίνη, ενώ είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, όπως έχει και ενυδατική δράση που βελτιώνει παραπάνω τη ροή του αίματος. Άλλες καλές επιλογές είναι τα καρότα, οι ντομάτες, η κολοκύθα και γενικά τα λαχανικά ρίζας. Γενικότερα, τα φρούτα, τα λαχανικά, η ολική άλεση και τα καλά λιπαρά παίζουν ρόλο στη ροή του αίματος και πρέπει να τα βάζετε τακτικά στο πιάτο σας.
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com