Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Φρούτα & λαχανικά: 12 tips για να διαρκέσουν περισσότερο

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της διατροφής, καθώς μας δίνουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Τα απολαμβάνουμε όμως περισσότερο όσο είναι ακόμη φρέσκα και αναλλοίωτα.
Για να αποφεύγετε τη σπατάλη και να κάνετε οικονομία στα χρήματα, αλλά και τον χρόνο σας, ακολουθήστε τα παρακάτω tips που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των φρούτων και των λαχανικών σας.
Πηγή: Reader's digest

Μούρα: Ξεπλύνετε με ξύδι Πριν τα τοποθετήσετε στο ψυγείο, πλύνετε φράουλες, σμέουρα και τα άλλα μούρα με ένα μείγμα νερού και ξιδιού (σε αναλογία 3:1). Το απολυμαντικό αυτό μείγμα απομακρύνει την πιθανότητα να μουχλιάσουν και παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε καλά.

Μαρούλι: Τυλίξτε με χαρτί κουζίνας Πλύνατε πολλά φύλλα μαρουλιού για τη σαλάτα σας; Τοποθετήστε όσα περισσεύουν σε ένα μπολ, βάλτε χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα από πάνω και στη συνέχεια τυλίξτε με πλαστική μεμβράνη. Το χαρτί απορροφά την υγρασία, η οποία ευθύνεται για την αλλοίωση του μαρουλιού. Αντικαταστήστε το χαρτί όταν γίνει νωπό. Ένα άλλο κόλπο είναι να ρίξετε στα φύλλα μαρουλιού λίγο αλάτι, το οποίο επίσης τραβάει την υγρασία.

Αβοκάντο: Ραντίστε με λεμόνι Το αβοκάντο περιέχει ένζυμα που παράγουν μια καφέ χρωστική όταν εκτίθενται στο οξυγόνο, γι΄ αυτό και αλλοιώνεται τόσο γρήγορα, αφού το κόψετε. Για να αποφύγετε την αλλοίωση, ρίξτε μερικές σταγόνες λεμονιού. Το κιτρικό οξύ θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του αβοκάντο. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε φέτες αβοκάντο με μεγάλα κομμάτια κρεμμυδιού. Τα αέρια που σας φέρνουν δάκρυα στα μάτια όταν καθαρίζετε ένα κρεμμύδι, εμποδίζουν την οξείδωση του αβοκάντο.

Καρότα: Βάλτε τα σε νερό Για να προλάβετε το στέγνωμα και τη ζαρωμένη όψη των καρότων, κόψτε τα κοτσάνια, βάλτε τα σε μπολ με νερό, κλείστε με καπάκι ή πλαστική μεμβράνη και βάλτε τα σε ψυγείο.

Λεμόνια: Μην τα κόβετε στη μέση Εάν χρειάζεστε μόνο λίγες σταγόνες λεμονιού, τρυπήστε το λεμόνι με ένα πιρούνι αντί να το κόψετε στη μέση. Με αυτό τον τρόπο θα πάρετε την ποσότητα που θέλετε χωρίς να στεγνώσετε όλο το λεμόνι.

Κρεμμύδια: Τυλίξτε τα σε καλσόν Ακούγεται περίεργο, αλλά το υλικό του καλσόν που μοιάζει με πλέγμα, επιτρέπει στον αέρα να φτάσει στα κρεμμύδια, πράγμα που τα βοηθά να μένουν φρέσκα. Βάλτε τα κρεμμύδια στο καλσόν και χωρίστε το κάθε ένα με ένα κόμπο.

Πατάτες: Αποθηκεύστε μαζί με μήλα Τα μήλα παράγουν αέριο αιθυλενίου, το οποίο θα διατηρήσει τις πατάτες φρέσκες για περισσότερο από οκτώ εβδομάδες.

Σέλινο: Τυλίξτε σε αλουμινόχαρτο Σε αντίθεση με την πλαστική σακούλα, το αλουμινόχαρτο θα επιτρέψει στο αιθυλένιο να απομακρυνθεί. Όταν το αιθυλένιο παγιδεύεται μέσα στην πλαστική σακούλα, προκαλεί ταχύτερη αλλοίωση.

Μπανάνες: Τυλίξτε τα κοτσάνια με πλαστική μεμβράνη Τα αέρια αιθυλενίου είναι και εδώ ο ένοχος, αν όμως διαχωρίσετε κάθε μπανάνα από τη δέσμη και τυλίξετε το κοτσάνι της με πλαστική μεμβράνη, σταματά αυτή η διαδικασία.

Ντομάτες: Συντήρηση εκτός ψυγείου με τα κοτσάνια προς τα κάτω Στις ντομάτες δεν αρέσει το ψυγείο γιατί χάνουν τη γεύση τους και αλλοιώνεται η υφή τους. Αφήστε τις στον πάγκο της κουζίνας με τα κοτσάνια προς τα κάτω, καθώς αυτό το τμήμα της ντομάτας είναι το τελευταίο που ωριμάζει.

Σπαράγγια: Όρθια σε ένα δοχείο με νερό Τα σπαράγγια συχνά στεγνώνουν πριν προλάβετε να τα μαγειρέψετε, βάλτε τα λοιπόν σε ένα δοχείο, όπως θα βάζετε τα λουλούδια στο βάζο. Τοποθετήστε τα σπαράγγια σε όρθια θέση με τα κομμένα άκρα βυθισμένα στο νερό. Καλύψετε το τμήμα που είναι εκτός νερού με πλαστική σακούλα και βάλτε στο ψυγείο.

onmed.gr 

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com