Αρνιά και κατσίκια: Πόσοι τσοπάνηδες έχουν μείνει, πόσα πρόβατα γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, πόσο καλά αξιοποιούμε τα λεφτά της Ε.Ε. και αρκετές άλλες χρήσιμες και άχρηστες πληροφορίες για τον οβελία
- 85% των αρνιών και των κατσικιών μεγαλώνει σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας
- 18% του αγροτικού εισοδήματος της Ελλάδας προέρχεται από την αιγοπροβατοτροφεία
- 88,5% της εγχώριας κατανάλωσης προέρχεται από ντόπια αρνιά και κατσίκια. Από τα υψηλότερα ποσοστά αυτάρκιας αγαθών στην Ελλάδα
- 10 - 12 εκατ. αρνιά και κατσίκια γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα
- 3,5 εκατ. από αυτά (συμπεριλαμβανομένων και των εισαγόμενων) θα καταλήξουν στο σφαγείο
- 4,5 κιλά αιγοπρόβιου κρέατος καταναλώνουμε οι Έλληνες κάθε χρόνο (0,9 κιλά ο μέσος όρος της Ε.Ε.)
- 18 κιλά ήταν η ετήσια κατανάλωση ανά άτομο στην Ελλάδα το 1980
- Κάθε 1 ευρώ που ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που εισπράτουμε για την αιγοπροβατοτροφεία το μετατρέπουμε σε 0,60 ευρώ, ενώ στην Ιταλία το κάθε ευρώ μετατρέπεται σε 2,6 ευρώ.
- 125.000 ήταν οι εκμεταλλεύσεις πριν από δέκα χρόνια
- 5.125 αιγοπροβατοτρόφοι αποχωρούν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο
- Από τους 84.000 αιγοπροβατοτρόφους που είχαν μείνει το 2016 σχεδόν οι μισοί είναι άνω των 55 ετών.
- Μόλις το 5%- 7% των τσοπάνηδων στην Ελλάδα είναι κάτω των 30 ετών.
πηγή φωτο: EUROKINISSI
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.