Η φρενίτιδα των ΜΜΕ για τα διάφορα σκευάσματα με κολλαγόνο που
υπόσχονται ομορφιά, υγιείς αρθρώσεις και λαμπερό δέρμα συνεχίζεται, κι
εγώ σου προτείνω όχι μία ούτε δύο, αλλά 10 τροφές για να ενισχύσεις με φυσικό αλλά και οικονομικό τρόπο το κολλαγόνο στο δέρμα σου.
Τι είναι το κολλαγόνο και ποια η δράση του στον οργανισμό μας;
Το κολλαγόνο είναι μία απαραίτητη πρωτεΐνη για τον οργανισμό μας, αλλά και για την όψη του δέρματος μας που αποτελείται από αμινοξέα. Περιέχει συγκεκριμένα αμινοξέα, όπως είνια η Γλυκίνη, η προλίνα, η υδροξυπρολίνη και η αργινίνη. Η παρουσία του στον οργανισμό μας είναι πολύτιμη, αφού βοηθά διάφορες δομές του σώματός μας, προστατεύει το δέρμα εμποδίζοντας την απορρόφηση και την εξάπλωση παθογόνων ουσιών όπως τοξίνες, μικροοργανισμοί, κτλ. Επιπλέον, είναι παρόν σε όλους τους μυϊκούς ιστούς, στα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά, κ.ά. Τέλος, το κολλαγόνο είναι το κύριο συστατικό για την αναδόμηση, αλλά και την θρέψη των μαλλιών και των νυχιών.
Ποιές είναι όμως οι 10 τροφές που θα σε βοηθήσουν να το ενισχύσεις;
Με δεδομένα τα παραπάνω, την επόμενη φορά που θα αισθανθείς την όψη του δέρματος σου άσχημη ή τα μαλλιά σου θαμπά και τα νύχια σου αδύναμα, μη σκεφτείς την σπατάλη των χρημάτων σου σε botox ή σε προϊόντα με κολλαγόνο. Σκέψου πάνω από όλα τη διατροφή σου!
thatslife.gr
Τι είναι το κολλαγόνο και ποια η δράση του στον οργανισμό μας;
Το κολλαγόνο είναι μία απαραίτητη πρωτεΐνη για τον οργανισμό μας, αλλά και για την όψη του δέρματος μας που αποτελείται από αμινοξέα. Περιέχει συγκεκριμένα αμινοξέα, όπως είνια η Γλυκίνη, η προλίνα, η υδροξυπρολίνη και η αργινίνη. Η παρουσία του στον οργανισμό μας είναι πολύτιμη, αφού βοηθά διάφορες δομές του σώματός μας, προστατεύει το δέρμα εμποδίζοντας την απορρόφηση και την εξάπλωση παθογόνων ουσιών όπως τοξίνες, μικροοργανισμοί, κτλ. Επιπλέον, είναι παρόν σε όλους τους μυϊκούς ιστούς, στα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά, κ.ά. Τέλος, το κολλαγόνο είναι το κύριο συστατικό για την αναδόμηση, αλλά και την θρέψη των μαλλιών και των νυχιών.
Ποιές είναι όμως οι 10 τροφές που θα σε βοηθήσουν να το ενισχύσεις;
- Τα σκουρόχρωμα, φυλλώδη λαχανικά και φρούτα (λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, πιπεριές) περιέχουν ψευδάργυρο, ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Μειώνει την ξηρότητα και την φλεγμονή του δέρματος, ενώ παράλληλα ευνοεί την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και ενισχύει το κολλαγόνο, αλλά και την ελαστίνη.
- Τα κόκκινα λαχανικά και φρούτα (τομάτα, πιπεριές, γλυκοπατάτες, παντζάρια κτλ) περιέχουν λυκοπένιο. Η παρουσία του σε αυτήν την κατηγορία τροφίμων βοηθά να δρουν ως αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής του κολλαγόνου στον οργανισμό μας και στην προστασία του δέρματός μας από τις ακτίνες του ήλιου. Επιπλέον, το λυκοπένιο συμβάλλει στην μείωση των φλεγμονών που προκαλεί η αρθρίτιδα.
- Τα πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα (καρότα, πορτοκάλια, πιπεριές ,κολοκύθα) είναι πλούσια σε Βιταμίνη Α, η οποία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία και τη διατήρηση του δέρματος, των μαλλιών και των βλεννωδών μεμβρανών. Βελτιώνει την όρασή μας, ενώ μας βοηθά να δούμε στο χαμηλό φως. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη των δοντιών και των οστών.
- Τα ψάρια (τόνος, σολομός, κτλ) είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, τα οποία δυναμώνουν τα κύτταρα στο δέρμα και χαρίζουν μία πιο σφριγηλή όψη.
- Το άπαχο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κτλ) περιέχει επίσης Ω-3 λιπαρά, αλλά και ψευδάργυρο.
- Τα αυγά (κυρίως οι κρόκοι) είναι πλούσιοι σε χολίνη, μια βιταμίνη της ομάδας Β, η οποία μετατρέπεται σε γλυκίνη (ένα από τα αμινοξέα που προανέφερα για την παραγωγή του κολλαγόνου). Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χολίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του κολλαγόνου.
- Τα όσπρια (φασόλια, ρεβύθια) όπως προανέφερα ό,τι περιέχει χολίνη, αλλά και υαλουρονικό οξύ (ειδικά τα φασόλια) ενισχύουν σημαντικά το κολλαγόνο του οργανισμού μας.
- Οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους, ηλιόσποροι) περιέχουν ποικίλα θρεπτικά συστατικά μεταξύ άλλων Βιταμίνη Ε & Ω-3 λιπαρά. Είναι κοινά παραδεκτό πως η Βιταμίνη Ε προστατεύει τα αιματικά κύτταρα, τους σωματικούς ιστούς και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από τη βλαβερή καταστροφή που πιθανώς έχει υποστεί το σώμα μας.
- Οι μαύρες σταφίδες, τα μούρα & τα βατόμουρα περιέχουν ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι πολυφαινολικές ενώσεις , οι οποίες μετά από πολλαπλές εργαστηριακές έρευνες και κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που αλλοιώνουν ή και καταστρέφουν τα κύτταρα & επιταχύνουν την διαδικασία της γήρανσης. Επιπλέον, ρυθμίζουν τα ένζυμα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν λιγότερες φλεγμονές στο σώμα.
- Τα σκόρδα περιέχουν λιποϊκό οξύ και ταυρίνη, δύο ουσίες που βοηθούν σημαντικά στην ενίσχυση του κολλαγόνου, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετική πηγή ενώσεων θείου για την παραγωγή του.
Με δεδομένα τα παραπάνω, την επόμενη φορά που θα αισθανθείς την όψη του δέρματος σου άσχημη ή τα μαλλιά σου θαμπά και τα νύχια σου αδύναμα, μη σκεφτείς την σπατάλη των χρημάτων σου σε botox ή σε προϊόντα με κολλαγόνο. Σκέψου πάνω από όλα τη διατροφή σου!
thatslife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.