Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Mήλο: Θρεπτική αξία και εναλλακτικοί τρόποι κατανάλωσής του

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
Τα μήλα είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα του πλανήτη. Hκατανάλωση ενός κόκκινου, χυμώδες μήλου την ημέρα, μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας σε σημαντικό βαθμό.
Ανήκουν σε μια οικογένεια φρούτων πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα προς κατανάλωση για τους λάτρεις της καλής υγιεινής διατροφής, που πιστεύουν ακράδαντα στην έννοια της έκφρασης πως πραγματικός πλούτος, είναι η υγεία. Αυτός ο όμορφος καρπός γεμάτος με πλούσια φυτοθρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία, περιέχει  ορισμένα αντιοξειδωτικά, τα οποία προλαμβάνουν ορισμένες ασθένειες  και, ως εκ τούτου, δικαιολογούν έμπρακτα τη φράση πως “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα".
Η διατροφική αξία των μήλων
Ο μακρύς κατάλογος  από τα οφέλη αυτού του νόστιμου και τραγανού καρπού των μήλων, για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, οφείλεται στις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα θρεπτικά συστατικά και τις οργανικές ενώσεις που βρίσκονται σε αυτά. Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συστατικά του είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη ανάπτυξη και συνολική ευεξία. Τα μήλα είναι χαμηλά σε θερμίδες, αφού τα 100 γραμμάρια φρέσκων φρούτων, παρέχουν μόνο 50 θερμίδες. Δεν περιέχουν καθόλου κορεσμένα λίπη ή χοληστερόλη. Ακόμη, ο καρπός τους είναι πλούσιος σε διαιτητικές ίνες, πράγμα που βοηθά στην πρόληψη της απορρόφησης της διαιτητικής-LDL ή κακής χοληστερόλης στο έντερο. Η ίνα αποθηκεύει επίσης, την βλεννογόνο μεμβράνη του παχέος εντέρου από έκθεση σε τοξικές ουσίες με δέσμευση σε χημικά που προκαλούν καρκίνο στο εσωτερικό του παχέος εντέρου. Τα οφέλη από την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου περιλαμβάνουν επίσης την πρόληψη ασθενειών όπως τοΑλτσχάιμερκαι το Πάρκινσον, καρδιακές διαταραχές, διαταραχές του στομάχου, χολόλιθοι, δυσκοιλιότητα, διαταραχές του ήπατος, αναιμία και διαβήτη.
Μειώνουν επίσης τον κίνδυνο να πάσχετε από ρευματισμούς, οφθαλμικές διαταραχές, ποικίλους καρκίνους και ουρική αρθρίτιδα. Τα μήλα βοηθούν στη μείωση της αδυναμίας, στην ανακούφιση από την δυσεντερία και στην προώθηση της πέψης. Τέλος, βοηθούν στην οδοντιατρική και την περιποίηση του δέρματος.
Επιπλέον, οι βιταμίνες, οι οποίες περιέχονται σε αυτό το πολύ θρεπτικό φρούτο, είναι η βιταμίνη C και η β-καροτίνη. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη-C βοηθά το σώμα να αναπτύξει αντοχή, έναντι μολυσματικών παραγόντων και να καθαρίσει τις επιβλαβείς, προ-φλεγμονώδεις ελεύθερες  ρίζες από το σώμα. Ακόμη, ο καρπός των μήλων, είναι μια ιδανική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη, η θειαμίνη και η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6). Οι συγκεκριμένες βιταμίνες βοηθούν ως συν-παράγοντες για τα ένζυμα στον μεταβολισμό, καθώς και σε διάφορες συνθετικές λειτουργίες μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Τα μήλα φέρουν, επίσης, μικρές ποσότητες ορυκτών, όπως το κάλιο, ο φώσφορος και το ασβέστιο. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών, καθώς βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, έτσι, αντισταθμίζει τις κακές επιρροές του νατρίου.
Υπάρχουν περισσότερες από 7.500 ποικιλίες από αυτά τα νόστιμα φρούτα και έρχονται σε μια ποικιλία χρωμάτων δηλαδή κόκκινο, κίτρινο και πράσινο. Ο φλοιός των μήλων είναι λεπτός, αλλά ανθεκτικός, η εσωτερική σάρκα είναι παχιά και ζουμερή και επίσης μαλακώνεικαθώς ωριμάζει. Ο εσωτερικός πυρήνας κρατά τους σπόρους, οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού μας. Ακόμη, τα θρεπτικά συστατικά τους βρίσκονται στη φλούδα τους, τα οποία αποτελούν πλούσια πηγή ανθοκυανινών και τανινών.
Χρήσεις των μήλων
Μπορείτε να φάτε τα μήλα  μαζί με τη φλούδα, έτσι ώστε να πάρετε τα μέγιστα οφέλη, τα οποία θα επωφελήσουν σημαντικά την υγεία σας  Προσοχή: Καλό θα ήταν να σαπουνίσετε καλά το μήλο πριν το φάτε προκειμένου να ξεπλύνετε καλά τυχόν φυτοφάρμακα.Το τεμαχισμένο μήλο γίνεται καφέ (ενζυματικός καφετί αποχρωματισμός) κατά την έκθεσή του στον αέρα, λόγω μετατροπής του σιδήρου σε οξείδιο. Εάν πρέπει να τα σερβίρετε σε φέτες, ξεπλύνετε τις φέτες σε νερό και προσθέστε λίγες σταγόνες φρέσκο λεμόνι.
Τα μήλα μπορούν να καταναλωθούν απευθείας από το δέντρο ή σε διάφορα πιάτα, όπως φρουτοσαλάτες και γλυκά. Ο χυμός μήλου είναι επίσης ένα συνηθισμένο ποτό σε όλο τον κόσμο και περιλαμβάνεται επίσης, σε πολλά επιδόρπια. Τα φρούτα, αυτά, λοιπόν, μπορούν να ψηθούν, να μαγειρευτούν, ή ακόμη και να αποξηρανθούν, έχοντας ως αποτέλεσμαένα υγιεινό και γλυκό σνακ.
Διάφορες προτάσεις κατανάλωσης των συγκεκριμένων φρούτων, αποτελούν μερικές από τις παρακάτω, οι οποίες απαρτίζονται από τις εξής: μηλόπιτα, κομπόστα, μαρμελάδα, κέικ μήλου, όπως επίσης και γιαούρτι με μήλο.
Έτσι, λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το μήλο, είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και πως όλοι μας θα πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας, προκειμένου να επωφεληθούμε από τα άφθονα θρεπτικά συστατικά του.
www.somaygies.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com