Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Κρυφές πηγές ζάχαρης που ούτε είχατε φανταστεί

Είναι γνωστό πως η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ παράλληλα σχετίζεται και με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων νοσημάτων.
Γι’ αυτό το λόγο, οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.
Βασική αιτία για την υπερκατανάλωση ζάχαρης που παρατηρείται σε πολλές χώρες, είναι η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων και τυποποιημένων τροφίμων και ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή. Ωστόσο, στα εν λόγω προϊόντα δε συμπεριλαμβάνονται μόνο τα γλυκά, οι συσκευασμένοι χυμοί κ.α., που αποτελούν τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά και πολλές «κρυφές» πηγές ζάχαρης.
Ειδικότερα, υψηλά ποσά «κρυμμένης» ζάχαρης περιέχονται σε πολλά προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά και συνήθως δε θεωρούνται «ανθυγιεινές» επιλογές, όπως τα επιδόρπια γιαουρτιού, το ψωμί του τοστ, οι έτοιμες σάλτσες και τα dressing για σαλάτες, τα φυτικά ροφήματα γάλακτος (γάλα σόγιας, αμυγδάλου, βρώμης ή ρυζιού) και τα λαχανικά/όσπρια σε κονσέρβα (καλαμπόκι, αρακάς, καρότα, φασόλια).
Συνεπώς, φροντίστε να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων που καταναλώνετε συστηματικά, καθώς η ζάχαρη μπορεί να «κρύβεται» σε πολλά προϊόντα που ίσως δεν περιμένετε. Θυμηθείτε πως τα συστατικά ενός τροφίμου ή ροφήματος αναγράφονται με φθίνουσα σειρά, ξεκινώντας από αυτό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο προϊόν. Έτσι, εάν δείτε τη ζάχαρη στις πρώτες θέσεις της λίστας συστατικών ενός προϊόντος, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείτε εάν τελικά θα το προσθέσετε στο καλάθι σας.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com