Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ένα μικρό χωριό στην Ισπανία όπου τα βιβλία είναι περισσότερα από τους κατοίκους του

Το 2007, το μικρό χωριό Urueña στην Ισπανία αποφάσισε να γίνει ένα Villa del Libro, δηλαδή η Πόλη των Βιβλίων.
Φανταστείτε μια μικρή μεσαιωνική πόλη πίσω από έναν ψηλό τοίχο. Σε ένα άκρο στέκεται ένα κάστρο και παντού τριγύρω υπάρχουν αμπέλια και χωράφια με σιτάρι. Φανταστείτε ότι εντός των τειχών ολόκληρη η πόλη είναι αφιερωμένο στην ανάγνωση και τη γραφή. Φανταστείτε ότι ολόκληρη η πόλη είναι, στην ουσία, ένα μαγικό βιβλιοπωλείο.


Αυτή η πόλη, το χωριό για να ακριβολογούμε, βρίσκεται στην Ισπανία και το Urueña, που βρίσκεται δύο ώρες βορειοδυτικά της Μαδρίτης στην κοινότητα Καστίλλη και Λεόν, μία από τις 17 Αυτόνομες Κοινότητες της Ισπανίας. Τα τελευταία χρόνια, αυτό το μικρό χωρίο έχει μεταμορφωθεί σε ένα Villa del Libro.

Στο Urueña ζουν λιγότεροι από 200 άνθρωποι (σύμφωνα με την απογραφή του 2014). Αλλά αυτοί οι λίγοι κάτοικοι λειτουργούν 12 διαφορετικά βιβλιοπωλεία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο για κάθε 16 ανθρώπους. Μερικά είναι καταστήματα γενικού ενδιαφέροντος, ενώ άλλα ειδικεύονται σε παλιά και σπάνια βιβλία. Ένα επικεντρώνεται στην περιοχή της Καστίλλης και Λαόν, ένα άλλο σε παιδικά βιβλία. Το "El 7" ειδικεύεται σε βιβλία για ταυρομαχίες, ενώ το The Cellar (Το Κελάρι) επικεντρώνεται στο κρασί.
Εκτός από τα βιβλιοπωλεία, στο Urueña υπάρχει ένα ινστιτούτο για την αρχαία καλλιγραφία που προσφέρει μαθήματα για τις παλιές τεχνικές γραφής που βρέθηκαν σε μεσαιωνικά χειρόγραφα. Το Artisan Book Binding Workshop διοργανώνει σεμινάρια για το πώς να δημιουργήσει και να φτιάξει κανείς βιβλία φυσικά.

Στο Urueña υπάρχουν πέντε μουσεία. Υπάρχει το Μουσείο Βιβλίου και Γραφής, το Μουσείο Ιστορίας, το Εθνογραφικό Μουσείο -που στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα-, το Μουσείο Μουσικής -που στεγάζει αρχαία και πολύτιμα όργανα από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο- και το e-LEA Centre που φιλοξενεί εκθέματα και διαλέξεις σχετικά με τη λογοτεχνία και τη γραφή.
Οι κάτοικοι του Urueña πήραν την απόφαση να γίνει το χωριό τους Villa del Libro το 2007. Εντάχθηκε στην Διεθνή Οργάνωση Πόλεων του Βιβλίου (η λίστα με τις Πόλεις του Βιβλίου εδώ). Μέχρι στιγμής το Urueña είναι η μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη "πόλη του βιβλίο" στην Ισπανία.

Προς το παρόν, το Urueña προσελκύει 40.000 βιβλιόφιλους στα στενά μεσαιωνικά δρομάκια του κάθε χρόνο.

3otiko 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.


grizosgatos.blog@gmail.com