Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τα καρναβάλια της Ελλάδας και πώς να τα απολαύσεις

Διονυσιακό, μεσαιωνικό, έξω καρδιά, όπως κι αν το ζήσεις το Καρναβάλι υπόσχεται να ξορκίσει έστω και για λίγο την κατήφεια των καιρών. Από την Πάτρα και την Ξάνθη ως τα ατμοσφαιρικά νησιώτικα καρναβάλια κι από τους Γενίτσαρους και της Μπούλες της Νάουσας ως το Τυρναβίτικο Μπουρανί κάνουμε μια βόλτα στα σημαντικότερα καρναβάλια της Ελλάδας. 

Πάτρα και ξερό ψωμί!

Με το κλασικό σλόγκαν «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα!», ο νούμερο ένα καρναβαλικός προορισμός μας καλεί και φέτος να αποδράσουμε στον μαγικό κόσμο του καρναβαλιού, με πολύ κέφι, χορό, τραγούδι και μεγάλα άρματα με επίκαιρο και περιπαιχτικό θέμα.

Από τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις ξεχωρίζουν, όπως πάντα, τα Μπουρμπούλια: χοροί όπου οι άνδρες είναι αμεταμφίεστοι και διαλέγουν την ντάμα τους χωρίς να τη ξέρουν αφού οι γυναίκες φορούν ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα. Πήραν το όνομά τους στο μεσοπόλεμο από τον θεατρώνη Ανδρέα Λοβέρδο που τα παρομοίασε με το «μπουρμπούλι» (μεζές από κρέας που βράζει ), γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.


Ξεχωριστή καρναβαλική θέση κατέχουν το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού και φυσικά το Καρναβάλι των Μικρών τα οποία ξεκινούν σε σπαστές ημερομηνίες από τις αρχές Φεβρουαρίου. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να έρθει η στιγμή για τη Νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου της Αποκριάς (25/2 ) και την κορύφωση του καρναβαλιού με τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής (26/2 ), που καταλήγει στο κάψιμο του Καρνάβαλου στο μόλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι. (www.carnivalpatras.gr )

Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι: ιστορικό και παιχνιδιάρικο

Ολοένα και πιο επιτυχημένο κάθε χρόνο κι έχοντας κλείσει ήδη έναν αιώνα ζωής, το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι κατέχει τα πρωτεία στην Κρήτη. Μας περιμένει και φέτος με μπόλικη τσικουδιά, πολλά αποκριάτικα parties, χορούς μεταμφιεσμένων και κυνήγι θησαυρού κατά την διάρκεια της αποκριάς, αλλά και κρητικές καντάδες: ριζίτες, λυράρηδες και βρακοφόροι από παραδοσιακά φωνητικά σύνολα θα ξεκινήσουν από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη για ένα τουρ σατυρικής μαντινάδας στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και στην παραλιακή Ελευθερίου Βενιζέλου.

Φέτος, τα δρώμενα ξεκινούν νωρίς. Για παράδειγμα, το απόγευμα της Τρίτης 14/2 (του Αγίου Βαλεντίνου, βοήθειά μας… ) εκλεκτές χορωδίες και μουσικοί μαζί με τις καρναβαλικές ομάδες αναβιώνουν το έθιμο της Καντάδας στους δρόμους της Παλιάς Πόλης.

Την Τσικνοπέμπτη 16/2 όλες οι καρναβαλικές ομάδες στήνουν σε διάφορα σημεία της πόλης αυτοσχέδια street parties με την συνοδεία του ανάλογου τσικνίσματος. Κατά τα λοιπά κλασικά, μην χάσετε την Νυχτερινή Παρέλαση Ομάδων Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού (25/2 ) καθώς και την Μεγάλη Παρέλαση Ομάδων και Αρμάτων την Κυριακή 26/2. Συνδυάστε την επίσκεψή σας με μια κοντινή εκδρομή στην Μονή Αρκαδίου την Καθαρά Δευτέρα (27/2 ). Μην ξεχάσετε όμως ότι το Σάββατο υπάρχει η παιδική παρέλαση για τους μικρούς μας φίλους που πλέον έχει καθιερωθεί και αποτελεί must για τις οικογένειες.

Στα χωριά πέριξ του Ρεθύμνου, πάντως, αναβιώνουν Καθαροδευτεριάτικα έθιμα, που οι ντόπιοι τα λένε απλά «παιχνίδια» και κατά περίπτωση μπορεί να τα συνδέσουν και με σάτιρα της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως το «μπεγιράκι ή ψηλή γαϊδούρα» στην Ελεύθερνα και στο Μελιδόνι, όπου θα δείτε και το «αυγομάζωμα» και τον «Καντή», ενώ στην πλατεία του Μέρωνα με κεράσματα και συνοδεία μουσικών οργάνων αναβιώνουν οι «καταχανάδες», η «αρκούδα», ο «Χότζας», ο «τσαγκάρης», το «προξενιό» και η «παρέλαση της καμήλας». Στους Αποστόλους, πάλι, εκτός από τους «καταχανάδες» που περιλαμβάνουν αλευρομουντζουρώματα, μπορείτε να δείτε και τον «στρούμπο» που περιλαμβάνει κυνηγητό μετά… ξύλου! 


 Διαβάστε το ολόκληρο το άρθρο εδώ:athinorama.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com