Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τι αισθάνεται μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση;

Όταν τα πρώτα σημάδια της εμμηνόπαυσης κάνουν την εμφάνισή τους, η ψυχολογία της γυναίκας αλλάζει, καθώς οι περισσότερες γυναίκες έχουν συνδυάσει τη διακοπή της περιόδου με την έναρξη της τρίτης ηλικίας.

Αυτό και μόνο το γεγονός τις τρομοκρατεί. Τις γεμίζει ανασφάλεια και φόβο για τις αλλαγές που θα επέλθουν όχι μόνο στη διάθεση και την ψυχολογία, αλλά και στη σωματική και τη σεξουαλική τους υγεία.
Ειδικά αν η γυναίκα δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για το γεγονός, αισθάνεται πως ο βίαιος χρόνος ήλθε να της στερήσει τη γυναικεία της ταυτότητα. Συνήθως οι γυναίκες με την εμμηνόπαυση κάνουν αρνητικές σκέψεις γύρω από την υγεία τους, αλλά και γύρω από τη σεξουαλικότητά τους, ανησυχούν πως δεν θα είναι πια επιθυμητές, αλλά ανησυχούν και για το αν και κατά πόσο θα μειωθεί και η δική τους σεξουαλική επιθυμία. Πολλές γυναίκες θεωρούν την εμμηνόπαυση σημάδι των γηρατειών. Πρόκειται για μια παρεξηγημένη αντίληψη, που τις γεμίζει ανησυχία. Όμως η εμμηνόπαυση δεν συνοδεύεται άμεσα από το γήρας. Υπάρχει αρκετός και ίσως υπεραρκετός χρόνος μέχρι να συμβεί αυτό. Γενικά, το τέλος της αναπαραγωγικής δυνατότητας της γυναίκας είναι μια περίοδος σημαντικών σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών.
Ποσοστό 70% των γυναικών εμφανίζουν προβλήματα και αλλαγές όπως εξάψεις (hot flushes) και ευερεθιστότητα, έντονες αλλαγές στη διάθεσή τους, χάνουν την πίστη τους στον εαυτό τους, κλαίνε χωρίς λόγο, δυσκολεύονται να κοιμηθούν και παίρνουν κιλά. Αναμφισβήτητα, κάποιο ρόλο σε αυτήν την κατάσταση παίζουν και οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας. Στην κλιμακτήριο μειώνεται η παραγωγή των ορμονών των ωοθηκών (οιστρογόνα, προγεστερόνη) και αυξάνονται οι ορμόνες της υπόφυσης, στην προσπάθειά τους να ενεργοποιήσουν τις ωοθήκες. Αυτό δημιουργεί στο σώμα της γυναίκας μια χημική σύγκρουση (όπου η μία ορμόνη προσπαθεί και η άλλη δεν αντιδρά), που ευθύνεται για τα συμπτώματα που περιγράψαμε παραπάνω (εξάψεις, αϋπνία, νευρικότητα). Για ένα άλλο, μικρότερο ποσοστό, που δεν ξεπερνά το 15%, εισέρχονται στην μετά την κλιμακτήριο εποχή ανώδυνα, χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα.
Οι γυναίκες πρέπει να δουν τη συγκεκριμένη περίοδο σαν ευκαιρία για να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους. Και υπάρχουν γυναίκες που με αφορμή την εμμηνόπαυση, αποφασίζουν να ορίσουν τον εαυτό τους με έναν καινούργιο τρόπο. Η γυναίκα πρέπει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ελεύθερό της χρόνο, να φροντίσει περισσότερο το σώμα της και την εμφάνισή της, να ασχοληθεί με την πνευματικότητα, την καλλιέργεια και την προσωπική της εξέλιξη.

stogiatro.gr

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com