του Ξενοφώντα Τσούκαλη, Μ.D., medlabnews.gr
Οι αλληλεπιδράσεις αυτές μπορεί να κάνουν ένα φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό, να ενισχύσουν τη δράση του φαρμάκου ή να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Υπάρχουν, επίσης, αναφορές ορισμένων φαρμάκων που ελαττώνουν τη δραστικότητα βιταμινών και μετάλλων.
H συνέχεια του άρθρου εδώ: medlabgr
Όταν λαμβάνουμε ένα φάρμακο οι τροφές που καταναλώνουμε παράλληλα μπορούν να μειώσουν τη δράση του, ακόμη και να την ακυρώσουν, ή αντιθέτως να αυξήσουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Δυστυχώς δεν το γνωρίζουν και όλοι οι ασθενείς. Αν και οι περισσότεροι έχουν ακούσει σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών φαρμακευτικών ουσιών, αποτελούν μειοψηφία εκείνοι που έχουν υπόψη τους ότι και η διατροφή τους μπορεί να επηρεάσει τη δράση των φαρμάκων.
Κάποιες ομάδες πληθυσμού κινδυνεύουν από τις αλληλεπιδράσεις των τροφών και των φαρμάκων περισσότερο, όπως οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν συνήθως περισσότερα του ενός σκευάσματα κάθε ημέρα αλλά και οι χρονίως πάσχοντες που επίσης επιβαρύνονται αρκετές φορές με πολλά φάρμακα, τα οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχουν πολύ μικρό «θεραπευτικό παράθυρο». Αυτό σημαίνει ότι η δράση τους ακυρώνεται ή προκαλούνται σοβαρές παρενέργειες ακόμη και αν μεταβληθεί στο ελάχιστο η συγκέντρωσή τους στην κυκλοφορία του αίματος. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται επίσης τα αλκοολικά άτομα, οι έγκυοι, τα βρέφη και τα παιδιά, οι νηστεύοντας, αλλά και οι παχύσαρκοι
Οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και θρεπτικών συστατικών είναι το αποτέλεσμα παραγόντων που έχουν να κάνουν τόσο με τα ίδια τα φάρμακα και τα θρεπτικά συστατικά όσο και με την ιδιαιτερότητα του ατόμου που τα λαμβάνει.Οι αλληλεπιδράσεις αυτές μπορεί να κάνουν ένα φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό, να ενισχύσουν τη δράση του φαρμάκου ή να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Υπάρχουν, επίσης, αναφορές ορισμένων φαρμάκων που ελαττώνουν τη δραστικότητα βιταμινών και μετάλλων.
Επίδραση της τροφής στη δραστική ουσία
Η ταυτόχρονη λήψη τροφής – φαρμάκου μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα όπως:
• Μείωση της απορρόφησης: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση κάποιων φαρμάκων, όπως είναι η κυπροφλοξασίνη, η μινοκυκλίνη, η δοξυκυκλίνη, η κετοκοναζόλη και η ιτρακοναζόλη.
• Μείωση της απορρόφησης: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση κάποιων φαρμάκων, όπως είναι η κυπροφλοξασίνη, η μινοκυκλίνη, η δοξυκυκλίνη, η κετοκοναζόλη και η ιτρακοναζόλη.
• Επιβράδυνση της δράσης του φαρμάκου: Η ενέργεια αυτή είναι ανεπιθύμητη τις περισσότερες φορές (πχ. λοραταδίνη), παρότι σε μερικές περιπτώσεις θεωρείται ευνοϊκή (πχ. αιθανόλη, κλονιδίνη).
• Αύξηση της απορρόφησης: Η παρουσία λιπαρής τροφής στο γαστρεντερικό σωλήνα αυξάνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών φαρμάκων, όπως είναι η γκριζεοφουλβίνη και τα ρετινοειδή.
• Καμιά αλληλεπίδραση: Η ακυκλοβίρη, η βαλακυκλοβίρη και η φαμκυκλοβίρη, μπορούν να χορηγηθούν είτε μαζί με την τροφή είτε ανεξάρτητα από αυτή.
Παραδείγματα επίδρασης της διατροφής στη θεραπεία:
- Σε περίπτωση μακροχρόνιας λήψης αντιβιοτικών, ένα διαιτολόγιο που περιλαμβάνει μια αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου.
- Μία δίαιτα κνίδωσης με αποφυγή των ερεθιστικών τροφών (πχ. συντηρητικά, ζωικά λιπαρά, καφές, ξηροί καρποί και φράουλες) και αντικατάσταση των γευμάτων με τροφές όπως είναι τα ζυμαρικά, βραστές πατάτες, άπαχο κοτόπουλο και μήλα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση αλλά και στην πρόληψη των αλλεργικών καταστάσεων.
H συνέχεια του άρθρου εδώ: medlabgr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.