Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου

Ιδιαίτερα δημοφιλής σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, η σιέστα έχει αναμφισβήτητες ευργετικές επιδράσεις για τον οργανισμό. Όσο όμως οι Έλληνες εθίζονται στην εργασιομανία, εγκαταλείπουν τη συνήθεια–διαβατήριο για την καλή τους υγεία, την στιγμή που οι λαοί σε Ανατολή και Δύση αναγνωρίζουν τα οφέλη της και την ...επαναπροσδιορίζουν.
Στην Ιαπωνία πολλές εταιρείες σχεδόν επιβάλλουν τη μεσημεριανή σιέστα στους εργαζόμενους.
H σιέστα είναι πολύ ευεργετική για τον οργανισμό και σωματικά και πνευματικά. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που μπορούν και ξεκουράζονται στη μέση της ημέρας, αποδίδουν καλύτερα μέχρι το τέλος της. Η σιέστα λειτουργεί χαλαρωτικά, ξεκουράζει τον οργανισμό από τη φόρτιση της ημέρας και τον ανανεώνει. Και γενικά ο ύπνος είναι μια διαδικασία κατά την οποία οι βλάβες του οργανισμού επανορθώνονται και η κόπωση αποφορτίζεται.
Παλαιότερη έρευνα του Δημητρίου Τριχόπουλου είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να κοιμούνται το μεσημέρι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιά. Εκτός από την καλή καρδιακή υγεία, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η σιέστα ευνοεί την μυική και εγκεφαλική αποκατάσταση, ενισχύει τη συγκέντρωση, τη μνήμη, τα αντανακλαστικά και τη δημιουργικότητα. Επιδρώντας στα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) στο αίμα, βοηθά επίσης στη διαχείριση του άγχους, ενώ αυξάνει την εγρήγορση.
Σχετικά με τη διάρκειά της, «κανόνας δεν υπάρχει». Η διάρκεια της σιέστας είναι κάτι εντελώς εξατομικευμένο. Υπάρχουν άτομα που τους αρκεί να κλείσουν τα μάτια τους για πέντε λεπτά, για να αποκομίσουν όλα τα οφέλη της, κι άλλοι που χρειάζονται 30 λεπτά ή μία ώρα για να καταφέρουν να ξεκουραστούν.

stogiatro
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.


grizosgatos.blog@gmail.com