Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οι ψηλότεροι κινούμενοι αμμόλοφοι της Ευρώπης βρίσκονται σε μια στενή λωρίδα γης


Το Curonian Spit, μια δημιουργία των ανέμων και των θαλάσσιων ρευμάτων, είναι μια στενή λωρίδα άμμου που χωρίζει την Curonian Lagoon από τη Βαλτική Θάλασσα. Έχει ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο από τη Λιθουανία και τη Ρωσία, ενώ το 2000 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ως προστατευόμενη περιοχή μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή, οι Dead Dunes είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του μοναδικού γεωλογικού σχηματισμού.


Οι Νεκροί Αμμόλοφοι φτάνουν μέχρι και τα 60 μέτρα σε ύψος, ενώ έχουν "καταβροχθίσει" τέσσερα χωριά και δύο νεκροταφεία λόγω της μετατόπισής τους μεταξύ του 1675 και του 1854, όταν οι αμμόλοφοι ταξίδευαν από 0,5 έως και 15 μέτρα το χρόνο.
Η ανθρώπινη δραστηριότητα στο Curonian Spit -γνωστό και ως Neringa- χρονολογείται τουλάχιστον από τον 9ο αιώνα μ.Χ.. Τον 13ο αιώνα καταλήφθηκε από τους Τεύτονες Ιππότες, η παρουσία των οποίων οδήγησε στην αυξημένη βόσκηση και την υλοτομία. Η αποψίλωση των δασών έκανε τους αμμόλοφους να μετακινούνται πιο εύκολα λόγω των δυτικών ανέμων. Σημαντική ανθρώπινη επίδραση στην περιοχή άρχισε το 16ο αιώνα. Τον 19ο αιώνα ξεκίνησαν προσπάθειες αναδάσωσης που ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς ενώ στα τέλη του ίδιου αιώνα, οι αμμόλοφοι και το γύρω τοπίο έγινε δημοφιλές για τους ζωγράφους τοπίων και ζώων.
Το παρατσούκλι "Dead Dunes" είναι παραπλανητικό. Η περιοχή περιλαμβάνει την περιοχή Nagliai, μια οικολογικά ευαίσθητη περιοχή όπου υπάρχουν σπάνια και εύθραυστα φυτά, τα οποία παρέχουν μια υποτονική εμφάνιση.
 Ξωτικό
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.


grizosgatos.blog@gmail.com