Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τα μυστικά της γάτας Ιμαλαΐων - Τι είναι και σε τι διαφέρει από τις κοινές γάτες

Εισέβαλε ξαφνικά στη ζωή μας με το δημοσίευμα του Βήματος για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη.
Εμφανίζεται ως ο μοναδικός «μάρτυρας» της τελευταίας συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον εκδότη.
Τι είναι όμως η γάτα Ιμαλαΐων, και σε τι διαφέρει από τις κοινές γάτες;
Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, η γάτα Ιμαλαΐων είναι ένα είδος μακρύτριχης γάτας, πανομοιότυπης με την γάτα Περσίας. Το εκλεκτό αυτό είδος είναι πολύ δημοφιλές στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων αλλά και στους διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς.
Το ενδιαφέρον και άγνωστο συνάμα στοιχεία είναι ότι η Ιμαλαΐων είναι μια γάτα «εργαστηρίου»:
Η πρώτη γάτα Ιμαλαΐων, μας ενημερώνει η Βικιπαίδεια, δημιουργήθηκε το 1930 από τον καθηγητή Κλάιντ Κέλλερ (Clyde Keller) της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Βιρτζίνια Κόμπ (Virginia Cobb), εκτροφέα και παραγωγό του Νewton cattery. Ο αρχικός τους σκοπός δεν ήταν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος γάτας αλλά απλώς να μελετήσουν την θεωρία της γενετικής και της κληρονομικότητας.
Η ιδέα τους ήταν να διασταυρώσουν γάτες Περσίας με γάτες Σιάμ έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια γάτα μακρύτριχη, εντελώς όμοια με την Περσική, αλλά με τον ιδιότυπο χρωματισμό της γάτας του Σιάμ (γαλανά μάτια, σκούρα άκρα και πρόσωπο). Μετά από αρκετούς πειραματισμούς και διασταυρώσεις, δημιούργησαν τον πρώτο γάτο Ιμαλαϊων ο οποίος πήρε το παράξενο όνομα "Ο νεαρός πρωτοεμφανιζόμενος του Νεύτωνα" (Newton's debutante).Ο γάτος αυτός θεωρείται ως ο πρώτος αναγνωρισμένος εκπρόσωπος του είδους του, αν και έμοιαζε περισσότερο με γάτα Σιάμ παρά με Περσική.
Αργότερα, το 1945, ο Άγγλος Μπράιαν Στέρλινγκ Γουέμπ (Brian Sterling-Webb) άρχισε να διασταυρώνει Περσικές και γάτες Σιάμ και δέκα χρόνια αργότερα κατάφερε να δημιουργήσει μια μακρύτριχη γάτα, όμοια με Περσική αλλά με τον χρωματισμό της Σιάμ. Το 1955 ο Γουέμπ αιτήθηκε στο GCCF (Governing Council of Cat Fancy) για να αναγνωριστεί το νέο είδος. Το GCCF έκανε αποδεκτό το αίτημα του και έτσι η γάτα Ιμαλαΐων αναγνωρίστηκε επίσημα στην Αγγλία ως νέο είδος.
Ποια είναι τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του χαρακτήρα της περίφημης αυτής γάτας;
«Οι γάτες Ιμαλαΐων ακολουθούν το αγαπημένο τους πρόσωπο παντού, θέλοντας να συμμετέχουν σε ό,τι αυτό κάνει και προσπαθώντας να παρασύρουν την προσοχή του σε αυτές. Η κατασκευή, ο άκακος και αγαθός χαρακτήρας της καθώς και η συναισθηματική προσκόλλησή της με τους ανθρώπους κάνουν την γάτα αυτή ουσιαστικά ανυπεράσπιστη στην αστική ζωή. Είναι ζώο που, σε αντίθεση με τα άλλα είδη γάτας, δεν έχει την επιθυμία να εξερευνήσει την φύση αλλά προτιμά την ηρεμία του σπιτιού και την ανθρώπινη φιλία.»
Αυτή είναι λοιπόν η διαβόητη γάτα Ιμαλαΐων.
topontiki.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com