Για να επιλέξουμε κλιματιστικό για το σπίτι μας, θα πρέπει να αποφασίσουμε:
1. Την ισχύ του κλιματιστικού.
Για τις συνήθεις περιπτώσεις σε κλασσικές κατοικίες χωρίς ιδιαίτερα μεγάλα ανοίγματα (πόρτες / παράθυρα), η ισχύς του κλιματιστικού θα πρέπει να είναι περίπου 400btu/h ανά τετραγωνικό μέτρο χώρου που θέλουμε να ψύξουμε (ή να θερμάνουμε). Οταν ο παραπάνω πολλαπλασιασμός μας δίνει οριακά αποτελέσματα ανάμεσα σε δύο μοντέλα, το μικρότερο μοντέλο θα μας καλύψει στις περισσότερες περιπτώσεις αλλά μπορεί να μην ανταπεξέλθει σε ακραίες συνθήκες το καλοκαίρι, ενώ το μεγαλύτερο μοντέλο θα μας καλύψει σε κάθε περίπτωση.
Για έναν χώρο π.χ. 25m2, η ισχύς του κλιματιστικού θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 400x25=10.000btu/h.
Το παραπάνω σημαίνει ότι αν αγοράσουμε ένα κλιματιστικό 9.000btu/h, το κλιματιστικό θα μας καλύψει τις περισσότερες ημέρες του καλοκαιριού, αλλά θα είναι "λίγο" όταν η εξωτερική θερμοκρασία ανέβει το καλοκαίρι.
Αντίθετα, ένα κλιματιστικό ισχύος 12.000btu/h θα μας καλύψει ακόμη και στον καύσωνα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις (κατοικίες με μεγάλα γυάλινα ανοίγματα, εντελώς αμόνωτοι χώροι, χώροι με ασυνήθιστα για κατοικίες φορτία κ.λ.π.) πριν αγοράσουμε κλιματιστικό, θα πρέπει να συμβουλευτούμε μηχανολόγο μηχανικό ώστε να αποφύγουμε την άσκοπη υπερδιαστασιολόγηση.
2. Τον τύπο του κλιματιστικού.
Inverter, ή on/off ? Αν και η εισαγωγή των on/off κλιματιστικών έχει σταματήσει (και στην Ελλάδα), εντούτοις υπάρχουν ακόμη κλιματιστικά on/off σε stock από διάφορους προμηθευτές.
Η επιλογή ενός on/off μηχανήματος, είναι αποδεκτή μόνο σε περιπτώσεις με πολύ περιστασιακή χρήση (π.χ. εξοχική κατοικία με περιορισμένη χρήση), όταν δηλαδή η απόσβεση ενός ακριβότερου και αποδοτικότερου κλιματιστικού δεν θα είναι εύκολη (λόγω του περιορισμένου χρόνου λειτουργίας).
Αν λοιπόν αναζητάτε κλιματιστικό για το εξοχικό σας, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε ελάχιστες μέρες το χρόνο, τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα on/off κλιματιστικό.
Αν αντίθετα αναζητάτε κλιματιστικό για το σπίτι σας, τότε είναι συμφερότερο να επιλέξετε ένα καλό κλιματιστικό inverter, το οποίο αν και ακριβότερο, θα αποσβέσει γρήγορα τη διαφορά τιμής λόγω της πολύ μικρής του κατανάλωσης.
Στις περιπτώσεις που το κλιματιστικό θα χρησιμοποιηθεί σαν κύριο μέσο θέρμανσης, τότε η επιλογή του inverter κλιματιστικού είναι μονόδρομος, αφ' ενός λόγω κατανάλωσης, και αφ΄εταίρου λόγω της ικανότητας των inverter κλιματιστικών να μην απαιτούν από-παγοποίηση (μια διαδικασία που σταματά τον συμπιεστή το χειμώνα για την αποφυγή του παγώματος του στοιχείου της εξωτερικής μονάδας) η οποία σταματά τη λειτουργία των on/off κλιματιστικών τον χειμώνα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
3. Φίλτρα.
Ενα πολύ σημαντικό κριτήριο επιλογής του κλιματιστικού , είναι η ποιότητα των φίλτρων του, η οποία έχει να κάνει τόσο με την άνεση που μας προσφέρει το κλιματιστικό μας, όσο και με την υγεία μας.
Ενα κλιματιστικό με ανοξείδωτα μόνιμα αυτό-καθαριζόμενα φίλτρα, μας παρέχει πολύ υγιεινότερες συνθήκες άνεσης από ότι ένα κλιματιστικό με κλασσικά πλαστικά φίλτρα.
Το κλιματιστικό με τα ανοξείδωτα φίλτρα, θα μας προφυλάξει από την νόσο των λεγεωνάριων που μπορεί να αναπτυχθεί σε κλιματιστικά με κακής ποιότητας φίλτρα που συντηρούνται πλημμελώς και μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία μας.
4. Επιπλέον δυνατότητες.
Τα σύγχρονα κλιματιστικά, παρέχουν πλήθος βοηθητικών λειτουργιών στον χρήστη, όπως :
- Λειτουργία ιονιστή
- Φωτοκύτταρο ανίχνευσης κίνησης.
- Χρονοπρογραμματισμός
λειτουργίες που υπάρχουν πια και στα φθηνότερα μοντέλα χωρίς να επιβαρύνουν ιδιαίτερα την τιμή.
5. Επιλογή μάρκας
Εχοντας αποφασίσει όλα τα παραπάνω, μένει η τελική μας απόφαση, η μάρκα δηλαδή του κλιματιστικού που θα αγοράσουμε. Για την επιλογή της μάρκας, θα πρέπει να λάβουμε υπ΄όψη, κυρίως τα ακόλουθα:
Ι. Βαθμός απόδοσης σε ψύξη και θέρμανση.
Οσο μεγαλύτερος ο βαθμός απόδοσης, τόσο οικονομικότερη η λειτουργία του κλιματιστικού μας. Προσοχή, όταν διαβάζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κλιματιστικού, να λαμβάνουμε υπ΄όψη τον εποχιακό βαθμό απόδοσης και όχι τον ονομαστικό, διότι ο εποχιακός βαθμός απόδοσης (SEER, SCOP) μας δίνει πολύ καλύτερη εικόνα για το ετήσιο κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού.
ΙΙ. Εύρος θερμοκρασιακής λειτουργίας (ελάχιστη εξωτερική το χειμώνα - μέγιστη το καλοκαίρι).
Οσο πιο χαμηλή είναι η ελάχιστη θερμοκρασία εγγυημένης λειτουργίας το χειμώνα, και όσο μεγαλύτερη η μέγιστη θερμοκρασία εγγυημένης λειτουργίας το καλοκαίρι, τόσο πιο απρόσκοπτα θα λειτουργεί το κλιματιστικό μας ακόμη και σε ακραίες συνθήκες.
ΙΙΙ. Εγγυημένα ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη.
Αγοράζοντας ένα φθηνό κλιματιστικό με μάρκα που δεν αντιστοιχεί σε εργοστάσιο αλλά σε εμπορική ονομασία, κινδυνεύουμε να αναγκαστούμε να πετάξουμε το κλιματιστικό μας σε περίπτωση μελλοντικής βλάβης.
Γι αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να αγοράσουμε κλιματιστικό που αντιπροσωπεύεται επίσημα στην Ελλάδα, με service και ανταλλακτικά σε απόθεμα.
IV. Φήμη κατασκευαστή.
Ο παραπάνω παράγοντας δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση.
V. Κατάστημα πώλησης.
Είναι σαφώς προτιμότερο να αγοράσουμε το κλιματιστικό μας από ένα εξειδικευμένο κατάστημα πώλησης προϊόντων κλιματισμού και όχι από ηλεκτρομάγαζο που πουλάει καφετιέρες και τηλεοράσεις.
Σε περίπτωση βλάβης / κακής λειτουργίας, θα είστε σε θέση να απαιτήσετε από το κατάστημα την επισκευή / αντικατάσταση του ελαττωματικού μηχανήματος χωρίς καμία χρέωση, πράγμα που είναι μάλλον απίθανο να συμβεί όταν απέναντι σας έχετε έναν έμπορο που δεν έχει ιδέα για το τι πουλάει.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.