Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

The History of Crete ~ Video

Η ιστορία είναι ζωντανή στην Κρήτη, αναπνέει στις δοξαριές της
 λύρας και του βιολιού, στον ήχο του λαούτου και της ασκομαντούρας. 
 


Ηράκλειο

Το Ηράκλειο στην αρχαιότητα ήταν ένα λιμάνι του νησιού, επίνειο της Κνωσού. Το όνομα διατηρήθηκε μέχρι το 824 μ.Χ., που οι Σαρακηνοί κατακτητές οχυρώνουν την πόλη σκάβοντας γύρω της μια μεγάλη τάφρο (χαντάκι) και δίνουν το όνομα Χάνδακας. Την περίοδο της Ενετοκρατίας θα επικρατήσει η ονομασία Candia. Κατά την Τουρκοκρατία η πόλη μετονομάσθηκε σε μεγάλο Κάστρο.

Τα Ηράκλειο ξαναπήρε το αρχαίο του όνομα μετά την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους το 1898. Έμβλημα της πόλης ο μεσαιωνικός Κούλες (16ου αι.) που δεσπόζει στο βενετσιάνικο λιμάνι. Οι πρώτες οχυρώσεις κατασκευάστηκαν αρχικά από τους Άραβες και ενισχύθηκαν από τους Ενετούς. Από τους επτά προμαχώνες σώζεται σήμερα ο προμαχώνας Μαρτινέγκο, όπου βρίσκεται ο τάφος του διάσημου συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη με τη λιτή αλλά και χαρακτηριστική επιγραφή: «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα, είμαι λεύτερος», με θέα όλη την πόλη, ενώ από τις τέσσερις πύλες εισόδου στην πόλη σώζονται η Χανιόπορτα (1570), με το χαρακτηριστικό ανάγλυφο φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και η Καινούργια Πόρτα (1587) στη νότια πλευρά.
ΜΟΥΣΕΙΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς είναι άλλωστε η κιβωτός του μινωικού πολιτισμού. Χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ο Δίσκος της Φαιστού, το χρυσό περιδέραιο των Μαλίων ή οι πήλινοι χορευτές από το Καμηλάρι, αποτυπώνουν μια ένδοξη ιστορία που χάνεται μέσα στους αιώνες.

Το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου παρουσιάζει τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης του Ηρακλείου ενώ ξεχωρίζουν τρεις πίνακες του Ελ Γκρέκο και χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη. Το Εθνολογικό Μουσείο Κρήτης στους Βώρους αναπαριστά με ζωντάνια εικόνες από την καθημερινή ζωή περασμένων εποχών και στιγμιότυπα του λαϊκού πολιτισμού του νησιού. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον όρμο Δερματά.

Λασίθι

Σύγχρονη κοσμοπολίτικη πόλη κτισμένη στον όμορφο κόλπο του Μιράμπελλου. Πήρε το όνομα της από την ομώνυμη εκκλησία (8ου μ.Χ. αι), που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του σημερινού λιμανιού. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Λατώ προς Καμάρα», που ήταν επίνειο της πόλης «Λατούς της Ετέρας» κοντά στην Κριτσά.

Δίπλα στο μικρό λιμανάκι, υπάρχει λίμνη μεγίστου βάθους (64 μέτρων) γνωστή με το όνομα «Βουλισμένη», η οποία προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από ηφαιστειακή καθίζηση. Η λίμνη ενώθηκε με τη θάλασσα με μια μικρή διώρυγα, που κατασκευάστηκε το 1870.

Ο Άγιος Νικόλαος τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε διεθνούς φήμης θερινή διαμονή με ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εστιατόρια, καταστήματα και μια άριστα οργανωμένη μαρίνα. Η πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για τα μουσεία της, καθώς διαθέτει αξιόλογο Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. 

Ρέθυμνο

Ανάμεσα στα Λευκά Όρη και στον Ψηλορείτη (Ίδη) βρίσκεται ο νομός Ρεθύμνου, με βραχώδη τοπία, υπέροχες ακτές, μελωδίες κρητικής λύρας, σπήλαια, ιστορικά μοναστήρια, παραδοσιακά ορεινά χωριά και πολυτελή ξενοδοχεία. Η πιο ορεινή και απόμακρη περιοχή της Κρήτης.

Η πόλη του Ρεθύμνου είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις που συνδυάζει ορεινή ομορφιά με μια απέραντη ολοκάθαρη θάλασσα. Βρίσκεται πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Ριθύμνας ή Ρεθύμνης. Αναμφίβολα το σύμβολο του Ρεθύμνου, δίπλα στο γραφικό βενετσιάνικο λιμάνι, είναι η Φορτέτζα, το βενετσιάνικο φρούριο στο λόφο του Παλαιοκάστρου που έχτισαν οι Ενετοί για να οχυρώσουν καλύτερα την πόλη, το 1574. Ανακαλύψτε το παρελθόν της πόλης ξεκινώντας από την οδό Αρκαδίου και διασχίστε το ιστορικό κέντρο θαυμάζοντας μοναδικά μνημεία, εξαίρετα δείγματα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής.

Το σημερινό Ρέθυμνο είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη, καθώς ο περίπατος μέσα στην πόλη αποκαλύπτει παλιά στενά σοκάκια, με ξύλινα μπαλκόνια, πανύψηλους μιναρέδες, απομεινάρια της Τουρκοκρατίας, καθώς και παλιά βενετσιάνικα αρχοντικά απ’ την εποχή των Ενετών. Ανατολικά είναι το εμπορικό λιμάνι και η αρχή μιας απέραντης οργανωμένης παραλίας με άμμο, μήκους 20 χλμ., όπου μπορεί κανείς να κολυμπήσει. Ενδιαφέροντα Ενετικά μνημεία που μπορεί κανείς να θαυμάσει, είναι η Κρήνη του Αριμόντι και η βενετσιάνικη Λότζια. 

Χανιά

Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κρήτης, πρωτεύουσα του νομού Χανίων που καλύπτει το δυτικό τμήμα της Κρήτης. Στη σημερινή θέση των Χανίων βρισκόταν η αρχαία Κυδωνία, που την έκτισε ο Κύδων, εγγονός του Μίνωα, κατά την παράδοση. Η αρχαία αυτή πόλη υπήρξε ανταγωνίστρια της Κνωσού και της Γόρτυνας. Η περιπλάνηση στους δρόμους της Παλιάς Πόλης με τις επιβλητικές βενετσιάνικες οικίες, τις κρήνες και τους ναούς αποτελεί κυριολεκτικά μια απόδραση μέσα στο χρόνο.

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι ο γραφικός ενετικός φάρος που αντικρίζεις στην είσοδο του ενετικού λιμανιού, δείγμα ιστορικό μιας άλλης εποχής. Απέναντι του βρίσκονται το βενετσιάνικο φρούριο του Φίρκα, χτισμένο το 1540 και το ναυτικό μουσείο. Στην άλλη άκρη του λιμανιού το τζαμί των Γενιτσάρων, απομεινάρι της Τουρκοκρατίας. Αξιοθέατα της πόλης είναι επίσης, η βενετσιάνικη συνοικία Τοπανά και Σπλάντζια με τις περίφημες εκκλησίες του Αγίου Ρόκκου (17ος αι), του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Αναργύρων και το ιστορικό προάστιο της Χαλέπας, όπου ήταν οι κατοικίες του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Πρίγκιπα Γεωργίου. Δημοφιλές σημείο συνάντησης η ιστορική Δημοτική Αγορά.

Αν σας ενδιαφέρει η ιστορία και η παράδοση, εξέχοντα μουσεία όπως το Αρχαιολογικό, το Ιστορικό και το Ναυτικό μουσείο αποκαλύπτουν την ιστορία του νησιού. Στις παραλίες των Χανίων σμαραγδένια νερά και άσπρη ψιλή άμμος μαγεύουν τους παραθεριστές: Χρυσή Ακτή, Αγία Μαρίνα, Άγιοι Απόστολοι, Μάλεμε, Καλαθάς, Σταυρός, Πλατανιάς, Κολυμπάρι, Φαλάσαρνα, Αγία Ρουμέλη, Σούγια, Αμμούδι, Φοίνικας, Βότσαλα, Ελαφονήσι, Λουτρό, Άγιος Παύλος, Παχιά Άμμος, Φραγκοκάστελλο και Γαύδος.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com