Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Η ελληνική κρίση μέσα από τα μάτια ενός παιδιού – έκθεση Unicef

Οι δείκτες της νέας έκθεσης την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Unicef για «Τα παιδιά της ύφεσης» και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ευημερία των παιδιών στις πλούσιες χώρες αποδεικνύουν, δεν αποτυπώνουν πλήρως τις αλλαγές στον τρόπο που ζουν.
Επιδιώκοντας μια πιο διεισδυτική γνώση των προοπτικών για τα παιδιά, η Unicef ανέλυσε τα δεδομένα της πρόσφατης έρευνας (2014) για την Υγειονομική Συμπεριφορά των Παιδιών Σχολικής ηλικίας (HBSC) με θέμα τη συμπεριφορά μαθητών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών καταγόμενων από την Ελλάδα (μια χώρα η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που πλήχθηκαν περισσότερο από την κρίση). Τα αποτελέσματα είναι διδακτικά:
  • Παρά τις έντονες προσπάθειες των οικογενειών να προστατεύσουν το παιδί τους από τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης, οι Έλληνες μαθητές αποκάλυψαν πως έχουν βαθιά επίγνωση των προβλημάτων που επηρεάζουν το άμεσο περίγυρο τους.
  • Ο αριθμός των ατόμων που δηλώνει πως η οικογένειά του δε βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση διπλασιάστηκε από το 7,2% το 2006 στο 14,5% το 2014.
  • Μια αυξανόμενη μερίδα τους ανέφερε πως η οικονομική κατάσταση της περιοχής όπου ζούσε είχε χειροτερέψει (από 22,2% σε 29,5% την ίδια περίοδο).
  • Το 2014, περισσότερα από ένα παιδιά είχαν μείνει άνεργα
  • 5% δήλωσαν πως η οικογένειά τους αδυνατούσε να εξασφαλίσει τροφή και
  • σχεδόν 30% δήλωσαν πως η οικογένειά τους είχαν πάψει να κάνουν ταξίδια διακοπών.
  • Περίπου 1 στους 10 μαθητές αναγκάστηκαν να διακόψουν τα ιδιαίτερα μαθήματα που παρακολουθούσαν, είτε υποχρεωτικά μετακινήθηκαν σε άλλη περιοχή ή σε σπίτι συγγενή ενώ ένα 3% εγκατέλειψε το ιδιωτικό σχολείο και πήγε σε δημόσιο.
  • Τα παιδιά που ερωτήθηκαν είχαν πλήρη άποψη και άλλων συνεπειών της ύφεσης, όπως το αυξημένο άγχος των γονέων λόγω περικοπών στο εισόδημα τους ή λόγω της απώλειας της θέσης εργασίας τους.
  • Τα γεγονότα αυτά επηρεάζουν τις οικογενειακές σχέσεις, όπως φαίνεται από τη μερίδα εκείνων οι οποίοι δηλώνουν ένταση και καβγάδες εντός της οικογένειάς τους σε ποσοστό 27%.
  • Το ποσοστό των παιδιών που δήλωσαν πολύ ικανοποιημένα από τις ενδοοικογενειακές σχέσεις μειώθηκε κατά 3% μεταξύ 2006 και 2014.
  • Σχετικά με το πόσο ικανοποιημένα είναι από τη ζωή τους γενικότερα, το μέρος των παιδιών που απολάμβαναν μια πολύ καλή ποιότητα ζωής μειώθηκε κατά 10% κατά την ίδια περίοδο.
Η πραγματικότητα μέσα από τα «μάτια» των αριθμών
Οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα σύμφωνα με δηλώσεις παιδιών
* βιώνουν εντάσεις στην οικογένεια (27,3%)
* τουλάχιστον ο ένας γονέας έχασε τη δουλειά του (21,3%)
* δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν φαγητό (5,4%)
* όχι διακοπές/ταξίδια (27,9%)
* σταμάτησαν ιδιαίτερα μαθήματα (10,5%), άλλαξαν σχολείο (3%) ή
* μετακόμισαν σε άλλη περιοχή (8,2%).
Πηγή: Έρευνα Unicef – «Τα παιδιά της ύφεσης» και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ευημερία των παιδιών στις πλούσιες χώρες.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com