Αυτόματη διαδικασία καταβολής του μερίσματος ώστε να μην
απαιτηθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες αναζητεί επιτροπή που έχει
συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Ήδη ελήφθησαν οι πρώτες αποφάσεις
και φαίνεται ότι οι δικαιούχοι –η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει σε
πέντε κοινωνικές ομάδες- θα βρουν χρήματα στο λογαριασμό τους πιθανότατα
στις 9 Μαϊου
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα με μετέχει στην επιτροπή, οι αποφάσεις για το ποιες ομάδες θα λάβουν το μέρισμα έχουν ληφθεί και αυτό που μένει είναι να οριστούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτή τη δουλειά θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία θα πρέπει να υπολογίσει ποιοι δικαιούχοι θα πρέπει να εισπράξουν και πόσα προκειμένου ο τελικός λογαριασμός να μην υπερβεί τα 470 εκατ. ευρώ (σ.σ το συνολικό μέρισμα είναι 525 εκατ ευρώ αλλά περίπου 32 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το μέρισμα των ένστολων και τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Αρχιεπισκοπή και άλλους φορείς προκειμένου να οργανωθεί πρόγραμμα στέγασης και σίτισης των αστέγων.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, το εισοδηματικό κριτήριο βάσει του οποίου θα δοθεί το μέρισμα, θα κυμαίνεται από 6000 έως 11.000 ευρώ (σ.σ αφορά στο οικογενειακό εισόδημα). Ταυτόχρονα, τα υπάρξει και περιουσιακό κριτήριο, δηλαδή θα αποκλειστούν οι δικαιούχοι εφόσον η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει ένα όριο. Οι κοινωνικές ομάδες που θα διεκδικήσουν το μέρισμα είναι
- Μακροχρόνια άνεργοι
- Χαμηλοσυνταξιούχοι και
- Φτωχά νοικοκυριά
Για τη διανομή του «μερίσματος», θα ακολουθηθεί ένα σύστημα ανάλογο αυτού για το επίδομα θέρμανσης.
Τα ποσά θα πιστώνονται, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης.
Ειδικά για τους άνεργους, έχει συζητηθεί, οι δικαιούχοι να είναι οι μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι και δεν εισπράττουν κανένα εισόδημα ενώ στη λίστα θα συμπεριληφθούν και οι μικρομεσαίοι που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα καθώς έχουν κλείσει τα γραφεία ή τις επιχειρήσεις τους. Γι’ αυτό, θα αναζητηθούν στοιχεία όχι μόνο από τον ΟΑΕΔ αλλά και από τις εφορίες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι επιτηδευματίες έχουν κάνει διακοπή δραστηριότητας.
Ως βάση δεδομένων θα χρησιμοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2013 (για τα εισοδηματικά κριτήρια) και οι δηλώσεις ΦΑΠ του 2013 για τα περιουσιακά κριτήρια (αξία ακινήτων).
Στην ειδική επιτροπή, εκτός του κ. Σταϊκούρα, συμμετείχε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγου, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου και οι βουλευτές τουΠΑΣΟΚ,Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης.
fpress.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.