Τα πολλά κρέατα και τυριά στη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν 75%, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι υπερβαίνουν τα 90 γραμμάρια πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης την ημέρα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν καρκίνο και διαβήτη.
Ο Βάλτερ Λόνγκο, καθηγητής Βιογεροντολογίας στη Σχολή Γεροντολογίας Davis του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, που ηγήθηκε της 18ετούς μελέτης, συνέστησε περιορισμό της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών, αλλά όχι σε ακραίο βαθμό, διότι «οι υπερβολές εύκολα οδηγούν από την προστασία στον υποσιτισμό».
Επιπλέον, χαρακτήρισε τις επιπτώσεις από την υπερκατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών «σχεδόν εξίσου επιζήμιες με εκείνες του τσιγάρου».
Αν και η σύσταση των ερευνητών να μην υπερβαίνουν οι ζωικές πρωτεΐνες το 10% των ημερήσιων θερμίδων συμφωνεί με εκείνη των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών, ο δρ Λόνγκο και οι συνεργάτες του κατηγορούνται ότι περνούν λάθος μηνύματα στον κόσμο όταν συγκρίνουν τις επιπτώσεις από ορισμένα τρόφιμα με εκείνες του καπνίσματος.
«Αυτού του είδους οι συγκρίσεις μπορεί να βλάψουν την αποτελεσματικότητα σημαντικών μηνυμάτων δημόσιας υγείας» δήλωσε στην εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου ο δρ Γκούντερ Κούνλε, λέκτορας Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ. «Ενας καπνιστής μπορεί να σκεφτεί “γιατί να κόψω το τσιγάρο, αφού το σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί είναι εξίσου επιβλαβές;”».
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», συμμετείχαν 6.318 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών. Οσοι προσλάμβαναν από πρωτεΐνες περισσότερο από το 20% των ημερήσιων θερμίδων τους είχαν κατά 74% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάθε αιτία σε σύγκριση με όσους προσλάμβαναν από πρωτεΐνες το 10% των θερμίδων τους.
Οι εθελοντές που έτρωγαν πολλές πρωτεΐνες είχαν επίσης τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λίγες, καθώς και πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη.
Οι φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνες, όπως αυτές στις φακές και στα φασόλια, δεν φάνηκε να φέρουν τους ίδιους κινδύνους με τις ζωικές πρωτεΐνες του κρέατος και των γαλακτοκομικών.
Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών δεν φάνηκε να απειλεί τους ηλικιωμένους – αντιθέτως, φάνηκε να δρα προστατευτικά στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
«Ολοι ή σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα έχουν ένα καρκινικό ή προκαρκινικό κύτταρο στο σώμα τους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το ερώτημα είναι αν αυτό το κύτταρο θα καταπολεμηθεί από τον οργανισμό ή αν θα εξελιχθεί σε καρκίνο – και τα στοιχεία μάς υποδηλώνουν ότι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες στην εξέλιξή του είναι η ποιότητα των πρωτεϊνών που καταναλώνει κάποιος στη μέση ηλικία» είπε ο δρ Λόνγκο.
Και πρόσθεσε πως τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες από ψάρια και φυτικά τρόφιμα, όπως οι φακές, τα φασόλια και ο αρακάς, είναι η καλύτερη για μακροζωία.
- Αυξητική ορμόνη
Οπως διαπίστωσαν, όλα τα ζώα που έτρωγαν πολλές πρωτεΐνες ανέπτυξαν γρήγορα καρκινικούς όγκους, επειδή οι πρωτεΐνες προκαλούσαν αύξηση στα επίπεδα μιας αυξητικής ορμόνης που λέγεται IGF-1. Αντιθέτως, σε μια άλλη ομάδα ποντικιών που τρέφονταν με λίγες πρωτεΐνες η ανάπτυξη όγκων ήταν μειωμένη κατά 10-30%.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της ίδιας ορμόνης σε 2.000 από τους εθελοντές τους και ανακάλυψαν πως ανά 10 νανογραμμάρια αύξηση των επιπέδων της αυξανόταν κατά 9% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο σε όσους έτρωγαν πολλές ζωικές πρωτεΐνες.
«Οταν ένας άνθρωπος τρώει πολλές ζωικές πρωτεΐνες, η αυξητική ορμόνη IGF-1 αυξάνεται, γεγονός που ανακαλύψαμε ότι διευκολύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων» είπε ο δρ Λόνγκο.
Τα επίπεδα της IGF-1 μειώνονται δραματικά στους ηλικιωμένους και πιθανώς γι’ αυτό δεν τους επηρεάζουν οι πολλές ζωικές πρωτεΐνες, οι οποίες τους είναι απαραίτητες για να διατηρήσουν τη σωματική ρώμη τους, κατέληξε.
- Πόσες πρωτεΐνες περιέχουν τα τρόφιμα
- Ενδεικτικά, η περιεκτικότητα διαφόρων τροφίμων σε πρωτεϊνες έχει ως εξής:
Τυριά (ανά 30 γρ.) = 6-10 γρ. πρωτεϊνών
Σάντουιτς με τομάτα και τυρί = 10 γρ. πρωτεϊνών
Ψητό κοτόπουλο (στήθος) με σαλάτα = 30 γρ. πρωτεϊνών
Μπέικον (1 φέτα) = 3 γρ. πρωτεϊνών
Μοσχαρίσια μπριζόλα (περίπου 180 γρ.) = 42 γρ. πρωτεϊνών
Χοιρινός κιμάς (περίπου 100 γρ.) = 22 γρ. πρωτεϊνών
Ψάρια (φιλέτο, 100 γρ) = 22 γρ. πρωτεϊνών
Τόνος (κονσέρβα, 170 γρ.) = 40 γρ. πρωτεϊνών
Όσπρια (μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα) = 7-10 γρ. πρωτεϊνών
Ξηροί καρποί (1/4 του φλιτζανιού) = 2,5-9 γρ. πρωτεϊνών
Μπανάνα = 2 γρ. πρωτεϊνών
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.