Τα φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν από δυσάρεστα συμπτώματα, ενδέχεται όμως να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα αν δεν δοθούν σωστά.
Τα φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν από δυσάρεστα συμπτώματα, ενδέχεται όμως να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα αν δεν δοθούν σωστά.
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίντνεϊ, η υγεία πολλών παιδιών κινδυνεύει από την αλόγιστη ή λανθασμένη χρήση μη συνταγογραφημένων φαρμάκων (κυρίως αντιπυρετικά και αντιβηχικά) που τους χορηγούν οι γονείς τους.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 97 βρεφονηπιακούς σταθμούς στην Αυστραλία, έδειξε ότι περίπου έξι στους δέκα γονείς δίνουν λάθος δόση στο παιδί τους.
Επιπλέον, το 7% των γονιών δίνουν φάρμακο στα παιδιά χωρίς καν να ελέγξουν τον πυρετό τους, ενώ το 40% δίνουν αντιπυρετικό ακόμα κι όταν ο πυρετός είναι κάτω από 38οC.
Πηγή
9 φάρμακα που δεν πρέπει να δώσετε ποτέ στο παιδί σας
Τα μικρά παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεαστούν από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων σε σχέση με τους ενήλικες. Συνεπώς είναι καλό να έχετε το νου σας και να μη δίνετε στα παιδιά σας είτε συνταγογραφούμενα είτε μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα – ακόμη και φάρμακα φυτικής προέλευσης - χωρίς τη δέουσα προσοχή.
Να ορισμένα φάρμακα που δεν πρέπει να δίνετε στα παιδιά έως 2 ετών.
Ποτέ μην δίνετε ασπιρίνη ή σκευάσματα που περιέχουν ασπιρίνη σε μικρά παιδιά ή και εφήβους κάτω των 19 ετών. Η ασπιρίνη μπορεί να κάνει ένα παιδί ευάλωτο στο σύνδρομο Reyes που είναι μια πολύ σπάνια αλλά δυνητικά μοιραία ασθένεια. Και μην το θεωρείτε δεδομένο ότι τα ειδικά φάρμακα για παιδιά που βρίσκονται στα φαρμακεία δεν περιέχουν ασπιρίνη.Η ασπιρίνη αναφέρεται μερικές φορές σαν ‘ακετυλοσαλικυλικό οξύ’. Διαβάστε προσεκτικά το χαρτάκι του φαρμάκου και ζητήστε από τον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας ένα σκεύασμα που δεν θα περιέχει ασπιρίνη.Για την ανακούφιση από τον πόνο ή τον πυρετό είναι καλύτερα να δίνεται στο παιδί σας τη σωστή δοσολογία παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης.
Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρύωμα και το βήχα
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να μην δίνουμε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρύωμα ή το βήχα στα μικρά παιδιά. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα συνήθως δεν μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα των παιδιών αυτής της ηλικίας και μπορεί να είναι κι επιβλαβή, ιδίως αν ένα παιδί πάρει κατά λάθος περισσότερη από τη συνιστώμενη δόση. Επιπλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως υπνηλία, στομαχικές διαταραχές και εξανθήματα, ή και πολύ σοβαρές παρενέργειες όπως επιτάχυνση του καρδιακού παλμού, σπασμούς, ή και θάνατο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες 7.000 παιδιά κάτω των 11 ετών νοσηλεύονται κάθε χρόνο σε μονάδες εντατικής θεραπείας επειδή πήραν υπερβολική δόση από κάποιο φάρμακο για το κρύωμα ή το βήχα. Αν το παιδί σας ταλαιπωρείται από ένα κρύωμα, βάλτε στον κρεβατοκάμαρά του έναν υγραντήρα ή κάτι ανάλογο.
Φάρμακα ενάντια στη ναυτία
Μην δίνετε στα παιδιά σας φάρμακα ενάντια στην ναυτία (συνταγογραφούμενα ή μη), εκτός κι αν το συστήσει γιατρός. Τα περισσότερα επεισόδια εμετού είναι συνήθως σύντομα και τα παιδιά κατά κανόνα τα βγάζουν πέρα χωρίς φάρμακα. Τα φάρμακα ενάντια στη ναυτία έχουν επιπλέον κινδύνους και επιπλοκές. (Αν όμως το παιδί σας κάνει διαρκώς εμετό και αρχίζει να αφυδατώνεται, συμβουλευτείτε γιατρό για το τι να κάνετε).
Το να δίνετε στο παιδί σας μικρότερη δόση ενός φαρμάκου που είναι για ενήλικες είναι επικίνδυνο. Αν το χαρτάκι δεν γράφει συνιστώμενη δόση για παιδιά, είναι καλύτερα να μην του δώσετε καθόλου το συγκεκριμένο φάρμακο.
Οποιοδήποτε φάρμακο συνταγογραφήθηκε για άλλον ή για άλλο πρόβλημα
Φάρμακα που έχουν δοθεί για άλλα πρόσωπα (όπως ένα αδελφάκι) ή για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή και επικίνδυνα για ένα παιδί. Δίνετε στο παιδί σας μόνο φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί για αυτό και για το συγκεκριμένο του πρόβλημα.
Να πετάτε όλα τα φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη, όταν έχουν λήξει. Πετάξτε επίσης όλα τα φάρμακα που αλλάζουν χρώμα ή θρυμματίζονται και γενικώς οτιδήποτε δεν μοιάζει όπως ήταν όταν το αγοράσετε. Προσέξτε επίσης τις ημερομηνίες λήξης από την ώρα που ανοίγετε ένα φάρμακο, γιατί από κείνη τη στιγμή και μετά τα φάρμακα μπορεί όχι μόνο να μην είναι αποτελεσματικά αλλά και επιβλαβή. Μην πετάτε όμως παλιά φάρμακα στην τουαλέτα γιατί μπορεί να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και να καταλήξουν στο πόσιμο νερό.
Επιπλέον δόσεις παρακεταμόλης
Ορισμένα φάρμακα που περιέχουν παρακεταμόλη βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και του πυρετού, οπότε δώστε στο παιδί σας τη σωστή δόση παρακεταμόλης αν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. Αν όμως δεν είσαστε σίγουρη για το τι περιέχει ένα φάρμακο, ρωτήστε πρώτα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας αν είναι εντάξει για να το δώσετε στο παιδί.
Για τα περισσότερα παιδιά τα μασώμενα δισκία αντιπροσωπεύουν σοβαρό κίνδυνο πνιγμού. Αν θέλετε να του δώσετε κάτι τέτοιο, θρυμματίστε το πρώτα και δώστε το του με ένα κουτάλι με μια μαλακή τροφή όπως είναι το γιαούρτι. Και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έφαγε όλη την κουταλιά και πήρε την απαιτούμενη δόση.
Το κινεζικό βότανο μα-χουάνγκ (ή εφεδρίνη)
Μη δίνετε ποτέ στο παιδί σας το κινεζικό αυτό βότανο. Στους ενήλικες η πρόσληψη της συγκεκριμένης φυτικής ουσίας συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά. Συμβουλευτείτε καλύτερα τον γιατρό σας ή τον εναλλακτικό σας θεραπευτή πριν δώσετε στο παιδί σας το οποιοδήποτε βότανο ή φυτικό προϊόν χωρίς συνταγή. Γιατί ναι μεν τα περισσότερα φυτικά σκευάσματα είναι ήπια και ασφαλή, όμως το ότι κάτι προέρχεται από τη φύση ή από ένα φυτό, δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές για το παιδί σας. Τα φυτικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, βλάβη του ήπατος και υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε ορισμένες δόσεις ή σε συνδυασμό με λάθος φάρμακα μπορεί να αποβούν έως και μοιραία.
πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.