Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Γάλα γαϊδούρας σε σκόνη παρασκευάζουν έλληνες και ιταλοί επιστήμονες

Ελληνο-ιταλική πανεπιστημιακή συνεργασία φέρνει καινοτομία στην επεξεργασία του συγκεκριμένου γάλακτος.
Προϊόντα σε μορφή σκόνης από γάλα γαϊδούρας, με υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς και μία καινοτόμος μέθοδος παραγωγής τους, με χρήση τεχνολογίας μεμβρανών, υψηλής ομογενοποίησης είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας με τη Γεωπονική Σχολή του ιταλικού Πανεπιστημίου του Μπάρι.
Οι κοινές ερευνητικές προσπάθειες, με στόχο την ανάπτυξη μιας καινοτόμου τεχνολογίας για την παραγωγή προϊόντων σε σκόνη από γάλα γαϊδούρας, άρχισαν πριν από δύο χρόνια, με συμμετοχή του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα του Πανεπιστήμιου του Μπάρι της Ιταλίας, της οποίας ηγούνται οι Ιταλοί καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπάρι Jovanni Martemucci και Angela D'Alessandro. Από πλευράς του ΤΕΙ Θεσσαλίας συμμετέχουν ο καθηγητής Ζωικής Παραγωγής Παναγιώτης Γούλας, πρόεδρος του Ιδρύματος και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων Κωνσταντίνος Πετρωτός.
sapounia560 021013

Εμπλουτισμένα προϊόντα

Τα προϊόντα που παρασκευάστηκαν εμπλουτίστηκαν με διάφορα αρώματα αλλά και με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για αύξηση, με υγιεινό τρόπο, της θερμιδικής τους αξίας και με σκοπό τη χρήση τους σαν ενισχυτικά διατροφής σε ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως τα νεογέννητα και οι ηλικιωμένοι.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας, η τεχνογνωσία των Ιταλών επιστημόνων στην πρωτογενή παραγωγή του γάλακτος της γαϊδούρας σε συνεργασία με την υψηλή εξειδίκευση του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων (www.fabe.gr) σε σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας και ξήρανσης τροφίμων απέδωσε ήδη ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε επίπεδο Ελλάδος για την κατοχύρωση της μεθόδου και των προϊόντων της και αναμένεται και η έκδοση ενός ευρωπαϊκού, για το οποίο έχει γίνει ήδη η σχετική αίτηση.
Οι σημαντικές αυτές εξελίξεις συνδυάζονται με την πρόσφατη προσπάθεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατοχύρωση του γάλακτος της γαϊδούρας, που αποτελεί ένα πολύτιμο τρόφιμο, με υψηλή περιεκτικότητα σε χρήσιμες πρωτεΐνες για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η λυσοζύμη, η λακτοφερίνη, η λακτοπεροξειδάση και οι ανοσογλοβουλίνες σε ανάλογες ποσότητες με το μητρικό γάλα.
Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα το ΤΕΙ Θεσσαλίας να παρέχει πολύτιμη τεχνογνωσία σε επιχειρηματικές ομάδες, που μετά τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει το γάλα της γαϊδούρας και τα συναφή προϊόντα, σκέφτονται να ασχοληθούν με τη νέα και πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα ή και να παράσχει τεχνικές συμβουλές στους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας που επιφορτίστηκαν με την ανάδειξη της νέας αυτής δραστηριότητας.
gala skonh820

Το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας

Το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Λάρισας είναι ενταγμένο στη δομή του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας και εξυπηρετεί τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες του εν λόγω Τμήματος. Ιδρύθηκε το 2008 και στεγάζεται σε ένα μοντέρνο, βιομηχανικού τύπου, κτίριο, με εμβαδό περίπου 250 τ.μ. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και στελεχωμένο με προσωπικό με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα στον ευρύτερο τομέα της Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων.
Η αποστολή του Εργαστηρίου είναι - εκτός της διδασκαλίας σειράς μαθημάτων στον τομέα της Μηχανικής των Αγροτικών Βιομηχανιών και των Βιομηχανιών Τροφίμων και των Βιοσυστημάτων - η διεξαγωγή προωθημένης έρευνας σε σύγχρονους τομείς της Αγροτικής Βιομηχανίας και της Βιομηχανίας των Τροφίμων που αφορούν τουλάχιστον ορισμένες τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι η τεχνολογία μεμβρανών και εφαρμογές της στη συμπύκνωση υγρών τροφίμων και απομόνωση βιοδραστικών ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Επίσης, η τεχνολογία υπερκρίσιμης εκχύλισης, η τεχνολογία ξήρανσης με ψεκασμό (spray drying), η τεχνολογία διαχωρισμών με χρήση ρητινών και βιομηχανικής χρωματογραφίας για απομόνωση βιοδραστικών ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας κ.ά.

reporter.gr 


Πηγή:www.reporter.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com