Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Επτά πράγματα που δεν ξέρετε για τη Eurovision


Επτά πράγματα που δεν ξέρετε για τη EurovisionΕίστε φανατικοί της Eurovision; Εχετε ήδη ετοιμάσει βραδιά με πίτσες και μπύρες για το Σάββατο; Νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για τον θεσμό που φέρνει κοντά τις μουσικές της Ευρώπης; Διαβάστε κι επτά πράγματα που… αλίευσε το flowmagazine.gr σε μια αναδρομή στον διαγωνισμό. Πολλά απ’ αυτά δεν έχουν καν δημοσιευτεί σε κανένα αφιέρωμα για τον ευρωπαίκό μουσικό θεσμό.


7. Για τις ελληνικές συμμετοχές στη Eurovision έχει γίνει πολύς λόγος. Οσοι ασχολούνται με το θεσμό γνωρίζουν π.χ. ότι η Βίκυ Λέανδρος εκπροσώπησε δύο φορές το Λουξεμβούργο (το 1972, μάλιστα, νίκησε κιόλας με το τραγούδι Apres toi) και το 1963 το Μεγάλο Δουκάτο είχε επιλέξει τη Νάνα Μούσχουρη. Οι ελληνικές συμμετοχές, όμως, είχαν ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα με τον Τζίμη Μακούλη, ο οποίος εκπροσώπησε την Αυστρία με το τραγούδι Sehnsucht. Ο Μακούλης έκανε μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό (κυρίως σε γερμανόφωνες χώρες), όμως στην Ελλάδα ήταν πασίγνωστος εκείνη την εποχή κυρίως χάρη σε δεύτερες εκτελέσεις πολύ γνωστών τραγουδιών (Βίρα τις Άγκυρες και Ένας Φίλος Ήλε Απόψε απ’ τα Παλιά). Το 1965, επίσης, η Ελβετία επέλεξε τη Γιοβάννα (κατά κόσμο Ιωάννα Φάσσου Καλπαξή), επίσης πολύ γνωστή στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60 και πρώτη ερμηνεύτρια του παγκοσμίου γνωστού τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη «Αν Θυμηθείς Το Ονειρό Μου».
Επτά πράγματα που δεν ξέρετε για τη Eurovision6. Το 1981 στο Δουβλίνο η Βρετανία νίκησε στο διαγωνισμό με το τραγούδι Making Your Mind Up, το οποίο έκλεψε την παράσταση στη σκηνική παρουσία όταν τα δύο ανδρικά μέλη του συγκροτήματος τράβηξαν κι έσκισαν (!) τις φούστες των δύο γυναικών, για να αποκαλυφθούν άλλες, πιο κοντές από κάτω. Πριν, όμως, είχε δημιουργηθεί μέχρι και… διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ιρλανδίας και Βρετανίας που παραλίγο να οδηγήσει στην απόσυρση του κομματιού. Αιτία; Ενα… σαξόφωνο. Η 46μελής ορχήστρα της Ιρλανδικής Τηλεόρασης δεν είχε σαξόφωνο, καθώς δεν το θεωρούσαν συμφωνικό όργανο, κι αυτό δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα καθώς το βρετανικό τραγούδι στηριζόταν στον ήχο του σαξοφώνου. Οι Ιρλανδοί δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για πρόσθεση ενός σαξοφωνίστα στην ορχήστρα τους, έτσι… θυσιάστηκε ένας από τους δύο που έκαναν φωνητικά στο τραγούδι και στη σκηνή εμφανίστηκε ένας σαξοφωνίστας…
 5. Επίσης σχετικά άγνωστο είναι ότι στο διαγωνιστικό κομμάτι της Eurovision συμμετείχε και ο Μίμης Πλέσσας. Ηταν διευθυντής ορχήστρας το 1983 στο τραγούδι Μου Λες της Κρίστυ Στασινοπούλου. Μέχρι το 1997 που τα τραγούδια εκτελούνταν επί σκηνής από ορχήστρες εκτός από τον ερμηνευτή ταξίδευε κι ο διευθυντής ορχήστρας. Ο «πολυνίκης» ενορχηστρωτής για την Ελλάδα είναι ο Χάρης Ανδρεάδης με επτά συμμετοχές.
Επτά πράγματα που δεν ξέρετε για τη Eurovision4. Οι ημιτελικοί (δηλαδή η διαδικασία αποκλεισμού τραγουδιών από τον τελικό μέσω βαθμολογίας) ξεκίνησαν ήδη από το 1996. Τότε, όμως, δεν ήταν ανοιχτοί στο κοινό. Οι επιτροπές κάθε χώρας ούτε καν είδαν τις συμμετοχές, απλά άκουσαν όλα τα τραγούδια των χωρών και τα βαθμολόγησαν κρυφά. Ετσι, λοιπόν, επτά τραγούδια που είχαν στείλει συμμετοχή δεν ακούστηκαν ποτέ στον τελικό, δεν παρουσιάστηκαν καν στο κοινό. Ανάμεσά τους ήταν και το τραγούδι της Γερμανίας, η οποία θρυλείται ότι απείλησε με αποχώρηση από το διαγωνισμό αν δεν άλλαζε η διαδικασία. Μετά καθιερώθηκε το σύστημα των «ανοιχτών» ημιτελικών με televoting και οι «μεγάλοι» παίρνουν απευθείας την πρόκριση για τον τελικό.
3. Την ίδια χρονιά η Eurovision αποφάσισε να δώσει ακόμη πιο επίσημη σειρά στο θεσμό και σκέφτηκε να καθιερώσει μια επίσημη «ευχή καλής επιτυχίας», ένα βίντεο μερικών δευτερολέπτων που θα προβαλλόταν πριν από κάθε τραγούδι, στο οποίο μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα της χώρας θα έδινε τις ευχές του. Πολλές χώρες ανταποκρίθηκαν, πρόεδροι και πρωθυπουργοί χωρών μαγνητοσκόπησαν μηνύματα, αλλά ορισμένες χώρες αρνήθηκαν να δώσουν τέτοια πολιτική χροιά. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που έστειλε μήνυμα ενός απλού διπλωμάτη του υπουργείου εξωτερικών. Ετσι η ιδέα εγκαταλείφθηκε.
Επτά πράγματα που δεν ξέρετε για τη Eurovision2. Η ανταλλαγή του «άριστα» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι ένας από τους «θεσμούς» της Eurovision (και μάλιστα ενοχλεί πολύ περισσότερο το διεθνές κοινό από τις εξίσου εξώφθαλμες ανταλλαγές μεταξύ βορειοευρωπαίων, πρώην Σοβιετικών και πρώην Γιουγκοσλάβων). Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, όμως, με τα ελληνικά δεδομένα, δεν ήταν πάντα έτσι. Η Κύπρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό το 1981 και στην επόμενη δεκαετία συμμετείχε έξι φορές μαζί με την Ελλάδα. Μόνο μία απ’ αυτές (το 1987) οι δύο χώρες «αντάλλαξαν» δωδεκάρι. Το 1981, μάλιστα, η Ελλάδα αγνόησε επιδεικτικά την Κύπρο και δεν της έδωσε ούτε βαθμό (!), για να εισπράξει… ίδια απάντηση από τους Κυπρίους το 1983.
1. Το Ισραήλ δεν είναι η μόνη μη ευρωπαϊκή χώρα (γεωγραφικά) που συμμετείχε σε διαγωνισμό της Eurovision. Το 1980 η EBU δέχτηκε τη συμμετοχή του Μαρόκου (!), της μοναδικής χώρας της Αφρικής που έχει συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Το τραγούδι ήλθε προτελευταίο, αλλά είναι το μοναδικό ως τώρα που είχε αραβικό στίχο. Λέγεται ότι EBU δέχτηκε επίτηδες τη συμμετοχή μιας αραβικής χώρας για να… στείλει μήνυμα στο Ισραήλ, το οποίο είχε αρνηθεί να διοργανώσει το διαγωνισμό μετά τη νίκη του το 1979 λόγω οικονομικών δυσκολιών…

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com