Αν αναρωτιέστε, γιατί αισθάνεστε μονίμως κουρασμένοι, χωρίς να κάνετε εξαντλητική ζωή (εκτός από την ήδη κουραστική καθημερινότητα), ίσως πρέπει να αναλογιστείτε αν ο οργανισμός σας, σας προϊδεάζει για κάποια ασθένεια.
Σύμφωνα με το webMD.com, υπάρχουν 3 βασικοί παράγοντες, που σας κάνουν να αισθάνεστε εξαντλημένοι αλλά και 7 ακόμη ιατρικές παράμετροι που ίσως δεν έχετε σκεφτεί.
Tα 3 κυρίαρχα ερωτήματα
Οι συνηθέστεροι λόγοι για το αίσθημα κόπωσης αφορούν σε απλές καθημερινές συνήθειες. Απλά αναρωτηθείτε:
1. Τι τρώτε;
Η υπερβολική καφεΐνη και η ζάχαρη μπορούν αντί να «ξυπνήσουν» τον οργανισμό, να τον κουράσουν πάρα πολύ, καθώς προκαλούν διακυμάνσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή γεμάτη από φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη σημαίνει λιγότερο βάρος, άρα λιγότερη κούραση. Εξάλλου, η παχυσαρκία είναι κυρίαρχος παράγοντας για την κούραση.
2. Πόσες ώρες κοιμάστε;
Αρκετοί άνθρωποι δεν κοιμούνται όσο πρέπει. Αν είστε ένας από αυτούς, αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ λίγο πριν τον ύπνο, απενεργοποιήστε την τηλεόραση πριν κοιμηθείτε και να κρατήστε τον χώρο του υπνοδωματίου σας ήσυχο και ξεκούραστο.
Η άσκηση είναι ενδεχομένως η «παγίδα» στην καθημερινή σας κούραση. Η έντονη άσκηση προκαλεί κούραση και χωρίς να το καταλάβετε αντί να σας ξεκουράζει μία σωστή προπόνηση, η υπερπροσπάθεια είναι ενδεχομένως επιζήμια για τον οργανισμό. Προσπαθήστε για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο, να μη γυμνάζεστε και δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να ηρεμήσει.
Κι αν συμβαίνει κάτι άλλο;
Αν βέβαια, αφού ελέγξετε, ότι η κούραση δεν οφείλεται σε κάποιον από τους παραπάνω παράγοντες, η κατάσταση δεν αλλάζει, ενδεχομένως να συμβαίνει κάτι άλλο. Μάλιστα, η χρόνια κόπωση συνδέεται με πολλές διαφορετικές ιατρικές συνθήκες. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι εξής:
Αναιμία
Πρόκειται για μία αρκετά κοινή αιτία της κούρασης και με μία απλή εξέταση αίματος μπορείτε να το διαπιστώσετε γρήγορα. Η αναιμία είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο πρόβλημα στις γυναίκες, ειδικά σε εκείνες που έχουν βαριά έμμηνο ρύση. Η θεραπεία για την αναιμία είναι μία διατροφή πλούσια σε σίδηρο, με κρεατικά (κυρίως σκούρα), αρκετά φυλλώδη, πράσινα λαχανικά ή ακόμα και συμπληρώματα σιδήρου, εάν έχετε χρόνια ανεπάρκεια σιδήρου. Για οποιαδήποτε περίπτωση, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά
Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, όπως είναι το κάλιο, μπορεί να είναι η αιτία της κούρασης που νιώθετε. Όπως και στην περίπτωση της αναιμίας, αυτό είναι εύκολο να ελεγχθεί με την εξέταση αίματος.
Τόσο οι περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού όσο και υποθυρεοειδισμού μπορούν να προκαλέσουν κούραση. Μια εξέταση αίματος, όπου θα ελέγξει ο γιατρός σας το επίπεδο των ορμονών του θυρεοειδούς μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της λειτουργίας του, άρα και στη λύση του προβλήματος της κούρασής σας.
Διαβήτης
Οι άνθρωποι που έχουν ανεξέλεγκτο διαβήτη «απλά δεν αισθάνονται καλά», σύμφωνα με τους ειδικούς. Εάν αισθάνεστε εξαντλημένος, έχετε θολή όραση ή αρκετά ούρα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Κατάθλιψη
Στην περίπτωση που μαζί με την κούραση, νιώθετε θλίψη και απώλεια όρεξης για φαγητό ή απλά τίποτα δε σας ικανοποιεί πια, ενδεχομένως να πάσχετε από κάποια μορφή κατάθλιψης. Μην απομονώνεστε. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για την καλύτερη και αμεσότερη θεραπεία.
Αν νιώθετε ότι δεν ξεκουράζεστε ποτέ (και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να το διορθώσετε αυτό) και ταυτόχρονα ροχαλίζετε, ίσως η απάντηση βρίσκεται στον ύπνο σας. Το ροχαλητό μπορεί να είναι μέρος της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου, στην οποία οι άνθρωποι σταματούν να αναπνέουν για λίγο αρκετές φορές τη νύχτα. Αλλά μην ανησυχείτε, γιατί υπάρχουν θεραπείες για αυτό. Απλά απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Αδιάγνωστη καρδιακή νόσος
Η κόπωση μπορεί να είναι ένα σημάδι κάποιου προβλήματος με την καρδιά, ιδιαίτερα στην περίπτωση των γυναικών. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση, που αισθάνεστε κουρασμένοι όταν κάνετε μία καθημερινή δραστηριότητα (π.χ περπάτημα, καθάρισμα κλπ) ή όταν ασκείστε, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
clickatlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.