Τα νοσοκομεία δεν λειτουργούσαν, το μετρό παρέλυσε, 200 ανθρακωρύχοι
εγκλωβίστηκαν στα έγκατα της γης, σε ένα ορυχείο στη δυτική Βεγγάλη. Το
ιστορικό μπλακ άουτ ήταν ορατό από το διάστημα αλλά το μυστήριο είναι
ότι οι περισσότεροι παθόντες δεν κατάλαβαν καν ότι το ρεύμα είχε κοπεί.
Γιατί έχουν μάθει να ζουν με κεριά και φωτιές.
Από το Ασάμ, κοντά στην Κίνα, έως τα Ιμαλάια και τις βορειοδυτικές
ερήμους της Ρατζαστάν, η προχτεσινή διακοπή ρεύματος ήταν η μεγαλύτερη
που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως και η χειρότερη που έχει βιώσει η
Ινδία, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη γη με 1.200.000.000
κατοίκους να στοιβάζονται στις επαρχίες της. Κι όμως. Το πλέον
αξιοσημείωτο για την ανεξήγητη κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης,
ήταν ο εξαιρετικά μικρός αριθμός ατόμων που ουσιαστικά επηρέασε.
Μια μεγάλη ομάδα της υψηλής κοινωνίας είχε εφεδρικές γεννήτριες. Κι
άλλη μια ακόμη μεγαλύτερη δεν είχε ποτέ ηλεκτρικό ρεύμα σπίτι της.
Το οδοιπορικό του Dailybeast στην Ινδία του σκότους (με δύο γιγαντιαία μπλακ άουτ σε δύο μέρες) είναι πραγματικά συγκλονιστικό.
«Καθώς περιπλανιόμουν χτες στην Γκαουχάτι, στη νορειοανατολική πλευρά του Ασάμ, άκουσα τη φωνή ενός φίλου. Ήταν σούρουπο. ‘Κόπηκε το ρεύμα’, είπε. Δεν είχα ανάγκη την επισήμανση. Λίγες μόλις ώρες από την στιγμή του μπλακ άουτ στην βόρεια και ανατολική Ινδία κι εγώ ήμουν ήδη μούσκεμα στον ιδρώτα. Ο φίλος μου συνέχισε: Δεν υπάρχει λόγος να κάθεσαι μέσα, οπότε γιατί δεν μου κάνεις παρέα στη βόλτα; Οδηγήσαμε μέχρι έναν λόφο εκεί κοντά. Μέχρι να φτάσουμε είχε νυχτώσει για τα καλά. Περάσαμε την υπόλοιπη ώρα μας περπατώντας πάνω κάτω στον λόφο, συνολικά τρεις φορές. Μέσα στο λαχάνιασμά μας μπορούσαμε να δούμε κάπου μακριά στο βάθος μια απαστράπτουσα αφθονία φωτός, σαν ένα φανταστικό κάστρο της Μέσης Ανατολής. ‘Είναι τα διυλιστήρια’, με ενημέρωσε όταν ρώτησα. ‘Έχουν δικό τους, ξεχωριστό δίκτυο’… Μου φάνηκε λογικό. Αλλά εκείνα τα φώτα στα κτίρια και τα μαγαζιά κατά μήκος ενός δρόμου στους πρόποδες του λόφου; ‘Χμμ. Νομίζω ότι όλοι αυτοί έχουν γεννήτριες’, είπε ο φίλος.pkool.gr
Στις μεγάλες πόλεις αλλά και σε κάποιες μικρότερες όπως η Γκουαχάτι, κάθε ξενοδοχείο πολλών αστέρων και κάθε σιβαρλη επιχείρηση έχουν γεννήτριες. Η βιοτεχνία μεταξωτών υφασμάτων του φίλου μου έχει κι αυτή μία. Το κατάστημα ενός φίλου πωλητή της Ford έχει περισσότερες από μία. Πολλές πολυκατοικίες διαθέτουν γεννήτριες. Σκεφτείτε αυτό: για αρκετές ώρες 20 επαρχίες έμειναν χωρίς ρεύμα. Κι όμως πόσοι Ινδοί αναρωτήθηκαν πώς ήταν δυνατόν να δουλεύουν ακόμη τα κινητά τους τηλέφωνα; Πόσα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν σε απ’ ευθείας σύνδεση διαμαρτυρίες λαϊκής οργής για την κατάρρευση του δικτύου;
Η αλήθεια είναι πως για εκατοντάδες Ινδούς οι διακοπές ρεύματος είναι μέρος της ζωής τους σε αυτή τη χώρα, κάτι σαν τη συνήθεια του να πλένουν τα δόντια τους πριν πέσουν για ύπνο. Δεν το θεωρούν καν αφύσικο. Τι είναι πια μια μικρή κατάρρευση για λίγες ώρες της εβδομάδας; Στο κάτω κάτω πολλοί ζουν χωρίς ρεύμα το μεγαλύτερο μέρος της μέρας, χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει.
Το πιο απλό πράγμα που μπορεί αν κάνει κάποιος είναι να αγοράσει μιας γεννήτρια, όπως κάποιος Αμερικανός ή Ευρωπαίος τρέχει να αγοράσει μια τηλεόραση ή ένα πλυντήριο πιάτων.
Κι αν το δεις το πράγμα από αυτή την πλευρά, μπορεί να αρχίσεις να χτίζεις μια υπόθεση υπεράσπισης του δικαιώματος στην… διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η προσφορά και η ζήτηση είναι το θεμέλιο της οικονομίας άλλωστε. Γι΄ αυτό είναι μάλλον ασφαλές να πούμε ότι οι επιχειρήσεις πώλησης γεννητριών στηρίζουν ένα τεράστιο κομμάτι της οικονομίας της Ινδίας. Κι ένα κομμάτι κοινωνικής πρόνοιας επίσης. Παροχή συνεχούς ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους και τσουπ! Είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Μερικά χρόνια πριν βρέθηκα σε μια υπέροχη παραλία, νότια της Μουμπάι, με τεράστιους φοίνικες στη μία πλευρά και το απαλό κύμα της αραβικής θάλασσας στην άλλη. Οδηγούσαμε τρεις ολόκληρες ώρες για να φτάσουμε αλλά άξιζε πραγματικά την ταλαιπωρία. Μέσα από την καταχνιά του απογεύματος, μπορούσαμε να δούμε μονάχα τα ασαφή σχήματα του νότιου ορίζοντα της πόλης απέναντι. Καθώς ο ήλιος έδυε, το σπίτι του φίλου μου, χτισμένο ανάμεσα σε φοινικόδεντρα, βυθιζόταν στο σκοτάδι. Το ίδιο κι ολόκληρο το χωριό, κι εδώ που τα λέμε… κι ολόκληρη σειρά από χωριά κατά μήκος της ακτής. Δεν είχε γίνει ατύχημα. Από τις 2 μ.μ. μέχρι και τις 8 μ.μ. κάθε μέρα, αυτά τα χωριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα. Έξι ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, καθόλου ρεύμα.
Αράξαμε στην παραλία, πλατσουρίσαμε στα νερά και κοιτούσαμε τα φώτα της πόλης. Στο σκοτάδι τα ασαφή σχήματα της πρωτεύουσας τώρα πια ήταν εντελώς ξεκάθαρα. Το θέαμα ήταν γοητευτικό. Τουλάχιστον για μας τους επισκέπτες. Τι σκεπτόταν όμως μια κάτοικος του χωριού καθώς καθόταν στο απόλυτο σκοτάδι και παρατηρούσε τα φώτα της μεγάλης πόλης; Αναρωτιόταν άραγε γιατί έπρεπε να μείνει ο τόπος τόσο πίσω σε αυτό που εννοούμε ‘εξέλιξη’; Μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι εκείνη τη στιγμή έβλεπε να συμβαίνουν απέναντι ακριβώς όσα αυτή και οι συντοπίτες της έχαναν κάθε μέρα, έξι ώρες της μέρας, 365 μέρες το χρόνο;
Δυο μέρες αργότερα, πίσω στη Μουμπάι διάβαζα την πρωινή μου εφημερίδα. Ένα ρεπορτάζ έλεγε ότι ο υπουργός Ενέργειας είχε 10 air conditioners στο σπίτι του και πλήρωνε 700 δολάρια τον μήνα ρεύμα. Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης είχε 9 μηχανήματα κλιματισμού και πλήρωνε σχεδόν το ίδιο ποσό. Ο πρωθυπουργός –για εκείνον δεν υπήρχε αναφορά στον κλιματισμό- λάμβανε λογαριασμό ρεύματος 2.300 δολαρίων το μήνα. Συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ φυσικά.
Η κάτοικος σε εκείνο το χωριό δεν θα πληρώσει ποτέ τόσο φουσκωμένους λογαριασμούς. Έξι ώρες τη μέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Τυχερή κάτοικος!».
Υ.Γ.: Ο υπουργός Ενέργειας Σουσιλκουμάρ Σίντε απέδωσε την κατάρρευση του δικτύου στην… κατάχρηση ρεύματος από ορισμένα κρατίδια. «Είναι η δεύτερη μέρα που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εδωσε σαφείς εντολές ότι όποιος δαπανά επιπλέον ρεύμα θα τιμωρείται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σίντε, λίγες μόλις ώρες προτού… προαχθεί σε υπουργός Εσωτερικών, σε έναν μίνι ανασχηματισμό. Μία κίνηση που ενέτεινε τις επικρίσεις προς την κυβέρνηση του Μανμόχαν Σινχ… Ο Ινδός πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να επισπεύσει τα έργα υποδομών στον τομέα της ενέργειας, καθώς και να εισάγει μεταρρυθμίσεις προς την ελεύθερη αγορά προκειμένου να αναζωογονήσει μία οικονομία που πλήττεται από ένα ενεργειακό έλλειμμα της τάξεως του 10%. Μία οικονομία που βρίσκεται ωστόσο αντιμέτωπη με τους νωθρότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων εννέα ετών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να «παγώσει» την εκχώρηση κονδυλίων 1 τρισ. δολαρίων σε έργα υποδομών για την επόμενη πενταετία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.