Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πώς βλέπουν οι άνθρωποι που πάσχουν από αχρωματοψία; (φωτο)


Ένας ειδικός στην επιστήμη του χρώματος είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα σχετικά με το γιατί ο Βαν Γκογκ ζωγράφιζε με τον τρόπο που ζωγράφιζε – μία ιδέα που θα μπορούσε να αλλάξει…
τον τρόπο που βλέπουμε ,την τέχνη του μεγάλου ζωγράφου.
Εδώ και καιρό φημολογείται ότι ο Βαν Γκογκ είχε αχρωματοψία – θεωρία, η οποία συχνά αναφέρεται προκειμένου να εξηγήσει γιατί ο καλλιτέχνης ζωγράφιζε με τόσο τολμηρές κινήσεις και τόσο ζωντανά – και μερικές φορές ακόμα και περίεργα – χρώματα.
Αυτό, λοιπόν, που έκανε ο Ιάπωνας Kazunori Asad ήταν να μετατρέψει τα έργα του Βαν Γκογκ με τέτοιο τρόπο ώστε να μας δείξει πώς ακριβώς βλέπουν τα ίδια έργα τα άτομα που πάσχουν από αχρωματοψία.
Σκοπός του είναι να δοκιμάσουν το πείραμα άτομα χωρίς προβλήματα όρασης, επιλέγοντας οι ίδιοι τις εικόνες που θέλουν, προκειμένου να διαπιστώσει, τελικά, αν και οι άλλοι συμφωνούν ότι τα έργα του Βαν Γκογκ φαίνονται πολύ καλύτερα σε εκείνους που έχουν αχρωματοψία.
«Όλα ξεκίνησαν όταν επισκέφθηκα το “Color Vision Experience Room“. Στο δωμάτιο αυτό υπάρχουν διάφοροι πίνακες, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιείται φωτισμός, ο οποίος φιλτράρεται από ένα οπτικό φίλτρο, παρέχοντας ένα τροποποιημένο φάσμα φωτός», εξηγεί ο Asad.
«Σε αυτό το δωμάτιο, κάποιος που έχει φυσιολογική αντίληψη των χρωμάτων, βλέπει το ίδιο ακριβώς χρώμα που βλέπει και κάποιος που έχει αχρωματοψία ή δυσχρωματοψία. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι συνδυασμοί χρωμάτων είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν», προσέθεσε.
«Στο δωμάτιο υπήρχαν διάφορα έργα ζωγραφικής του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Υπό το φιλτραρισμένο φως, όμως, διαπίστωσα ότι αυτά τα έργα ζωγραφικής έμοιαζαν διαφορετικά από τον Βαν Γκογκ που εγώ έβλεπα πάντα.
Η αλήθεια είναι ότι ο σπουδαίος αυτός ζωγράφος χρησιμοποιούσε τα χρώματα με περίεργο τρόπο. Παρόλο που η χρήση του χρώματος στα έργα του είναι πλούσια, βλέπει κανείς να σχηματίζονται γραμμές διαφόρων χρωμάτων ταυτόχρονα ή να εμφανίζεται ξαφνικά ένα σημείο διαφορετικού χρώματος.
Έχω ακούσει ότι εικάζεται ότι ο Βαν Γκογκ είχε αχρωματοψία. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο δωμάτιο, είδα ότι η δυσαρμονία του χρώματος και η τραχύτητα των γραμμών είχαν εξαφανιστεί από τα έργα του καλλιτέχνη και κάθε πίνακας είχε αλλάξει σε φωτεινότητα, αποκτώντας πολύ λεπτές γραμμές και αποχρώσεις. Αυτή ήταν μία πραγματικά υπέροχη εμπειρία», κατέληξε ο Asad.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, ένας από τους φίλους του, ο οποίος πάσχει από αχρωματοψία και έζησε και εκείνος την εμπειρία που προσφέρει το «Color Vision Experience Room», του είπε ότι τα άτομα με προβλήματα όρασης αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του Βαν Γκογκ, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να ισχύει και για τα άτομα που έχουν φυσιολογική όραση.
Ορμώμενος, λοιπόν, από το «Color Vision Experience Room», ο Asad δημιούργησε την εφαρμογή «Chromatic Simulator Vision», η οποία διατίθεται για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα iPhone και τα κινητά Android, και η οποία επιτρέπει στα άτομα με φυσιολογική όραση να δουν διάφορες εικόνες μέσα από τα μάτια των ατόμων που πάσχουν από έναν από τους τρεις συνήθεις τύπους αχρωματοψίας.
Οι χρήστες, μάλιστα, της συγκεκριμένης εφαρμογής, μπορούν να ανεβάσουν στη συσκευή τους μια οποιαδήποτε εικόνα και να παίξουν με τα διάφορα φίλτρα, προκειμένου δουν πώς βλέπουν τις ίδιες εικόνες τα άτομα με αχρωματοψία.
Οι εικόνες που ακολουθούν είναι ένα μικρο δείγμα και δείχνουν κατά σειρά πώς βλέπουν τα ίδια ακριβώς πράγματα τα άτομα με φυσιολογική όραση κι εκείνα που πάσχουν από αχρωματοψία:
acldnrm_28-8-2012
acldbln_28-8-2012
adffnw_28-8-2012
adncnrm_28-8-2012
adncbln_28-8-2012
agghslf_28-8-2012
apntnrm_28-8-2012
apntbln_28-8-2012
 life2day.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com