Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τροφική δηλητηρίαση: Να προσέχεις τι και πού τρως

Τροφική δηλητηρίαση: Να προσέχεις τι και πού τρως
Περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, το καλοκαίρι οι τροφικές δηλητηριάσεις συμβαίνουν συχνότερα. Είναι η ζέστη που συνηγορεί σε αυτό αλλά και η συχνή εστίαση σε ταβέρνες (στην πόλη ή στον τόπο διακοπών), όπου δεν συντηρούνται και δεν παρασκευάζονται πάντα με τον πιο υγιεινό τρόπο τα φαγητά που σερβίρονται. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή, όταν τρως έξω, αλλά εξίσου προσεκτικός/ή πρέπει να είσαι και στην κουζίνα του σπιτιού σου, γιατί ο καιρός ευνοεί τους μικροοργανισμούς που προκαλούν δηλητηρίαση.
Από τι προκαλείται η τροφική δηλητηρίαση
Tροφική δηλητηρίαση σημαίνει λοιμώδες νόσημα που μεταδίδεται διαμέσου της τροφής. Προκαλείται από ποικίλα βακτηρίδια, ιούς και παράσιτα που είτε υπάρχουν ήδη στα τρόφιμα κατά την παραγωγή τους είτε τα μολύνουν κατά την παρασκευή ή τη συντήρησή τους. Μεταξύ των συνηθισμένων παθογόνων μικροοργανισμών περιλαμβάνονται τo κολοβακτηρίδιο, η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος, η λιστέρια, η σιγγέλλα κ.ά. Όσον αφορά τα παράσιτα, συνήθεις ύποπτοι είναι η γκάρντια και το κρυπτοσορίδιο.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Δεν είναι απολύτως ευδιάκριτα, γιατί μοιάζουν πολύ με αυτά μιας ίωσης (διάρροια, εμετός, πονοκέφαλος, πόνος στην κοιλιά, πυρετός, εξάντληση). Πάντως, είτε πρόκειται για βακτηρίδιο είτε για κάποιον ιό, τα πρώτα συμπτώματα θα εμφανιστούν μέσα σε 24 έως 36 ώρες από την κατανάλωση του μολυσμένου φαγητού.
Ποια τρόφιμα είναι πιο ευάλωτα
Οι μικροοργανισμοί μπορούν να μολύνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων: Κρέας και πουλερικά, γάλα και γαλακτοκομικά, αυγά, σοκολάτες, ψάρια – θαλασσινά, νερό, χυμούς και άλλα. Τα γαλακτοκομικά, τα οστρακοειδή και τα μαλάκια ανήκουν στα πλέον ευάλωτα τρόφιμα και αποτελούν σημαντικούς φορείς μικροβίων, καθώς και αιτία πληθώρας τροφικών μολύνσεων και δηλητηριάσεων. Η επιμόλυνση γίνεται μέσα από τη φυσιολογική τροφική αλυσίδα. Στα θαλασσινά π.χ πραγματοποιείται είτε μέσω ανάπτυξης φυσιολογικών για αυτά μικροβίων (τα οποία όμως για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι παθογόνα), είτε μέσω ανάπτυξης τοξινών και παθογόνων μικροοργανισμών (της οικογένειας λιστέρια, βίμπριο κ.λ.π.), είτε λόγω αλλοίωσης ή έκθεσής τους σε μολυσματικές πηγές (βρόμικα νερά, επιβαρυμένο θαλάσσιο περιβάλλον). Οι μικροοργανισμοί αυτοί προκαλούν παθολογικές καταστάσεις, που μπορεί να εκτείνονται από μία απλή γαστρεντερίτιδα έως νευροτοξικές, παραλυτικές μολύνσεις και θάνατο.
Πώς θα ελέγξεις τα φαγητά στην ταβέρνα
Σε εστιατόρια και ταβέρνες είναι δύσκολο να ελέγξεις τη συντήρηση και την παρασκευή των φαγητών. Αν δεν έχεις ξαναπάει, ζήτησε πληροφορίες για την ποιότητα των υπηρεσιών τους. Έλεγξε την καθαρότητα της κουζίνας τους και μη δεχτείς στο τραπέζι φαγητά με αλλοιωμένη γεύση και μυρωδιά ή ύποπτη εμφάνιση. Να μην τρως φαγητό που δεν έρχεται ζεστό ή ακόμα και καυτό, να αποφεύγεις πιάτα που έχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά. Απόφυγε επίσης τα παγωτά άγνωστης προέλευσης.
Τι να προσέχεις στη δική σου κουζίνα
Ο πολλαπλασιασμός των περισσότερων μικροοργανισμών που ευθύνονται για τις τροφικές δηλητηριάσεις περιορίζεται ή σταματά σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου. Άρα επιβάλλεται η καλή ψύξη σε φαγητά και παγωτά, ενώ χρειάζεται να κάνεις και σωστή απόψυξη των τροφίμων πριν τα μαγειρέψεις.
  • Όλα τα φαγητά πρέπει να μαγειρεύονται σε θερμοκρασία άνω των 70 βαθμών Κελσίου (η ίδια θερμοκρασία πρέπει να χρησιμοποιείται και στο ζέσταμα), για να καταστραφούν μικροοργανισμοί που πιθανόν αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συντήρησης.
  • Όσα τρόφιμα πρέπει να διατηρηθούν ζεστά, γιατί προορίζονται για άμεση κατανάλωση, είναι απαραίτητο να έχουν θερμοκρασία όχι κατώτερη των 60 βαθμών.
  • Τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο τοποθετημένα μέσα σε ρηχά σκεύη, γιατί έτσι επιτυγχάνεται η ταχύτερη απώλεια θερμότητας και, κατά συνέπεια, η γρηγορότερη αδρανοποίηση των μικροοργανισμών.
Αν πάθεις δηλητηρίαση
Ούτε να πανικοβληθείς αλλά ούτε και να καταφύγεις σε γιατροσόφια δικής σου επινόησης. Μη φας κάτι άλλο (αν και θεωρείται απίθανο σε μια τέτοια κατάσταση να έχεις όρεξη, με τους εμετούς και τη διάρροια να σε ταλαιπωρούν), αλλά πιες νερό και πολλά υγρά, για το ενδεχόμενο αφυδάτωσης. Το συντομότερο δυνατόν να απευθυνθείς σε γιατρό.
Επικίνδυνα και τα παγάκια στα μπαρ;
Καλό είναι να τα αποφεύγεις, εκτός αν είσαι βέβαιος/η για την καλή κατάσταση του νερού που έχει χρησιμοποιηθεί.
Golden Magazine
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com