Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Γιατί αυξήθηκαν ξαφνικά οι θάνατοι αθλητών;

 
Mετά τον Πιερμάριο Μοροζίνι και τον Βίγκορ Μποβολέντα, άλλος ένας αθλητής υψηλού επιπέδου, ο Νορβηγός κολυμβητής Αλεξάντερ Ντάλε Όεν έχασε φέτος τη ζωή του. Ο φίλαθλος κόσμος αναρωτιέται: Τι συμβαίνει;

Είναι κάπως άκομψο να μιλάει κανείς για χρήση απαγορευμένων ουσιών πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της είδησης  του θανάτου ενός αθλητή. Είναι όμως, ας το παραδεχτούμε, η πρώτη σκέψη που κάνουμε όλοι οι φίλαθλοι όταν μαθαίνουμε για ένα τέτοιο δυστυχές περιστατικό. Και είναι μια εκδοχή που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν πρόκειται να αναλυθεί περισσότερο στο μέλλον, όταν ο νεκρός θα έχει ξεχαστεί, όχι τόσο από σεβασμό στην μνήμη του, όσο γιατί ο πανάκριβος κόσμος του πρωταθλητισμού έχει μια χαρακτηριστική ικανότητα να αποκλείει τις αδιάκριτες ματιές από το (γεμάτο ένοχα μυστικά) εσωτερικό του.

Οι θάνατοι αθλητών, ειδικά στις πολύ μικρές ή στις πολύ μεγάλες ηλικίες, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Αλλά μόνο όταν μιλάμε για ερασιτεχνικό επίπεδο. Πολλοί από εμάς πηγαίνουμε και γραφόμαστε σε ένα αθλητικό πρόγραμμα, παίζουμε με μια ομάδα, ή κάνουμε κάποιο σπορ μόνοι μας, χωρίς πρώτα να έχουμε υποβληθεί στις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις. Για κάποιον με επιβαρυμένη υγεία από καταχρήσεις ή για ένα μικρό παιδί που μπορεί να έχει ένα εκ γενετής πρόβλημα και να μην το γνωρίζει, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Αλλά όταν μιλάμε για πρωταθλητισμό, τα ενδεχόμενα αυτά έχουν εξαλειφθεί. Οι πρωταθλητές βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, δεν νοείται να υπάρχει κάτι μέσα τους που μπορεί να τους στείλει στον άλλον κόσμο και να μην το έχουν ανακαλύψει.
Αυτό που, όμως, κανένας γιατρός δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει ανοικτά είναι το πόσο επιβαρύνουν τον οργανισμό του πρωταθλητή οι διάφορες ουσίες, συμπληρώματα διατροφής ή και αναβολικά, που τον βοηθούν να ξεπερνάει την καταπόνηση της προπόνησης και να έχει καλύτερες επιδόσεις στον αγωνιστικό χώρο. Στις περιπτώσεις των μεγάλων ομάδων και των ατομικών αθλημάτων που ξεχωρίζουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες (στίβος, κολύμβηση, ποδηλασία, άρση βαρών, μεταξύ άλλων) ο ανηλεής αγώνας μεταξύ των χημικών που παρασκευάζουν νέες ουσίες και των επιστημόνων της υπηρεσίας αντιντόπινγκ που πασχίζουν να τις ανακαλύψουν είναι πολλές φορές πιο έντονος κι από αυτά που γίνονται στα στάδια. Και σε μια ολυμπιακή χρονιά σαν τη φετινή, είναι λογικό οι προσπάθειες και των δύο πλευρών να εντείνονται ακόμη περισσότερο.

Προσθέστε και το γεγονός ότι φέτος έχουμε και το Euro 2012, όπου εκατοντάδες ποδοσφαιριστές θα προσπαθήσουν να παίξουν μπάλα υψηλού επιπέδου έχοντας από 50 και 60 παιχνίδια ήδη στα πόδια τους και θα καταλάβετε ότι η χρονιά είναι άκρως επικίνδυνη. Όταν ο Φαμπρίς Μουαμπά της Μπόλτον κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο πριν ενάμισι μήνα, η UEFA ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να ψάχνει το θέμα (πέρσι είχαμε 3-4 θανάτους στο ποδόσφαιρο μόνο). Πριν προλάβει να ξεκινήσει τους ελέγχους, πέθανε ο Πιερμάριο Μοροζίνι, ποδοφαιριστής στην Serie B και ο θρυλικός βολεϊμπολίστας Βίγκορ Μποβολέντα. Ο θάνατος του Ντάλε Όεν είναι το τέταρτο περιστατικό στον υψηλό αθλητισμό μέσα σε 45 ημέρες! Είναι κάποια νέα ουσία, που ετοιμάστηκε για το σημαντικό έτος 2012 και της οποίας τις παρενέργειες ακόμη δεν γνωρίζουμε; Είναι η κατάχρηση των γνωστών ουσιών και η χαλάρωση των ελέγχων από τις ομοσπονδίες; Είναι απλά μια τυχαία σύμπτωση; Η απάντηση είναι αδύνατον να δοθεί από εδώ. Αλλά οι Διεθνείς Ομοσπονδίες και η WADA έχουν, σίγουρα, αρχίσει να ψάχνονται λίγο παραπάνω. Τα τελευταία χρόνια είχαν καταφέρει πολύ σημαντικά χτυπήματα κατά του ντόπινγκ. Δεν θα ήθελαν φέτος, με τον πρόσθετο συμβολισμό της Ολυμπιακής Χρονιάς, να χάσουν το παιχνίδι. Θα πρέπει να αναμένουμε αρκετές "μεγάλες" ειδήσεις από το μέτωπο αυτό μέχρι τα μέσα Ιουλίου που ξεκινούν οι Αγώνες. Ας ελπίσουμε, όμως, ανάμεσα σ' αυτές να μην υπάρξει άλλος θάνατος.
mensguide.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com