Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τα 7 φαγητά που έρχονται από... το μέλλον


Η εξέλιξη του παγκόσμιου μενού έχει κι αυτή τις στροφές της. Αυτό που χθες ήταν άγνωστο ή ακόμα και απεχθές, μπορεί αύριο να είναι λαχταριστή και ζηλευτή λιχουδιά… Τι θα περιλαμβάνει άραγε, το πιάτο μας το 2030 σύμφωνα με τη Huffington Post;

Ντοματίνια με γονίδιο βασιλικού και μπλε μπανάνες
Σε 30 χρόνια από τώρα, οι φόβοι για τα αποτελέσματα της γενετικής μηχανικής θα μοιάζουν για πολλούς γραφικοί, όπως φαντάζει σήμερα (όχι βέβαια για όλους) η θεωρία ότι η χρήση φούρνου μικροκυμάτων προκαλεί καρκίνο. Το να τρώει κανείς γενετικά τροποποιημένα προϊόντα δε θα προσβάλει πια την πολιτική ορθότητα των λιχούδηδων.
Και αφού αλλάξουν με το πέρασμα των χρόνων διάφορα νομικά και ρυθμιστικά εμπόδια, θα έχουμε την εμφάνιση γαστριμαργικών μυαλών που χρησιμοποιούν τα όργανα της βιοτεχνολογίας για να πειραματίζονται τόσο με φρούτα και λαχανικά όσο και με τις γεύσεις και τα φαγητά.
Ένα παράδειγμα της παραγωγής του μελλοντικού τεχνολογο-γαστρονομο-αγρότη είναι τα ντοματίνια λεμονοβασιλικού. Ένας Ισραηλινός γενετιστής «εμβολίασε» ένα ντοματίνι με γονίδιο από το φυτό του λεμονοβασιλικού. Το αποτέλεσμα; Η συγκεκριμένη ντομάτα κέρδισε σε ένα «τυφλό» τεστ γεύσης, δηλαδή σε τεστ όπου όσοι έφαγαν δεν ήξεραν περί της τροποποίησης.
Για να είστε προετοιμασμένοι και να μη βρεθείτε προ απροόπτου, περιμένετε πάμπολλες νέες επιμειξίες και ετοιμαστείτε για μπλε μπανάνες ή πράσινα πορτοκάλια.
Χάμπουργκερ Βλαστικών Κυττάρων
Το 1932, ο Winston Churchill προέβλεψε ότι μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, η ανθρωπότητα θα άρχιζε την κατανάλωση κρέατος από εργαστήριο. Ο επονομαζόμενος και ως Bulldog μετέπειτα Βρετανός πρωθυπουργός, έπεσε αρκετά έξω σε ό,τι αφορά στα χρόνια, αλλά τελικά, μάλλον θα δικαιωθεί με… καθυστέρηση. Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι η εκτροφή του τριπτύχου αγελάδα–χοίρος–πρόβατο θέλει τεράστιες εκτάσεις γης και ποσότητες νερού, χώρια που όλη η κτηνοτροφική διαδικασία επηρεάζει την παγκόσμια θερμοκρασία. Στο μέλλον λοιπόν, θα έχουμε όλο και περισσότερα ψεύτικα κρέατα από φυτικές ίνες ή από μανιτάρι, ενώ θα έχουμε και χάμπουργκερ φτιαγμένο σε εργαστήριο βασισμένο σε βλαστοκύτταρα.
Οι άνθρωποι συνήθως έχουν μια αποστροφή προς κάθε εργαστηριακής προέλευσης «κρέας» και το δείχνουν. Αλλά μήπως δεν είναι αποκρουστικό, να μπουκώνεις τα ζώα με αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες;
Το εργαστήριο, όχι μόνο θα βοηθήσει να προστατέψουμε τον πλανήτη Γη, αλλά θα επιτρέψει και στους χορτοφάγους να κάνουν barbeque χωρίς τύψεις, ενώ το burger «εργαστηρίου» θα προλαμβάνει και τα εμφράγματα που προκαλεί το «αυθεντικό». Οι «μηχανικοί» του νέου κρέατος θα αφαιρέσουν όλα τα λίπη που βουλώνουν αρτηρίες και θα τα αντικαταστήσουν με ωμέγα-3.
Tο ερχόμενο φθινόπωρο, ολλανδικό εργαστήριο θα κάνει τα αποκαλυπτήρια ενός πρωτότυπου burger βλαστοκυτταρικής προέλευσης στο «ελάχιστο» κόστος των 340.000 δολαρίων(!). Άρα, έχουμε καιρό ακόμα μέχρι να φτάσει στο μενού μας και να τιμάται λίγα ευρώ, αλλά πρέπει να βλέπουμε μπροστά: το φετινό ολλανδικό «τεχνητό» χάμπουργκερ θα αντιμετωπίζεται κάποτε όπως ο πρώτος υπολογιστής στην ιστορία.
Σούπα Egusi, Πίτσα Zanzibari, Χυμός Baobab
Αν μεγαλώσεις με κοτόπουλο Kung Pao και το τρως συνέχεια, στο τέλος θα το σιχαθείς. Στη συνέχεια θα ενθουσιαστείς με το Pad Thai. Έπειτα θα περάσεις μια φάση Pho, και τα γούστα σου μπορεί να μετακινηθούν προς καμποτζιανή, μαλαισιανή και ινδονησιακή μεριά.
Η όρεξη για εθνική γευστική εξερεύνηση δε σταματά. Τελικώς, όσοι έρχονται σε ντελίριο από την ανακάλυψη νέων γεύσεων, θα στρέψουν την προσοχή τους στην τελευταία σχετικά ανεξερεύνητη ήπειρο του πλανήτη από γαστριμαργικής πλευράς. Ετοιμαστείτε, γιατί γύρω στο 2030, αναμένεται έκρηξη γεύσεων και πιάτων από την υποσαχάρια Αφρική.
Το φιλέτο McCobia
Το 2000, ο μέσος Αμερικανός δεν γνώριζε τι είναι η τιλάπια. Μερικοί έφταναν να περνούν τη λέξη μέχρι και για περιγραφική αφροδίσιου νοσήματος. Το 2005, φιγούραρε στα βιβλία περί θερμίδων και διατροφής και το 2010 ήταν ήδη το πιο δημοφιλές ψάρι ιχθυοτροφείου σε όλη την Αμερική. Είναι αμέτρητοι οι υποψήφιοι για να διαδεχθούν αυτό το ψάρι, αλλά τα προγνωστικά μάλλον λένε ότι ο διάδοχός της θα είναι το ψάρι cobia (rachycentrum canadum).
Μεγαλώνει απίστευτα γρήγορα, 6 φορές πιο γρήγορα απ’ ότι ο σολομός. Προσαρμόζεται εύκολα σε συνθήκες αιχμαλωσίας - ιχθυοτροφείου, είναι λευκό και σαρκώδες κι έχει μια σχετικά ουδέτερη γεύση – σαν ένα είδος βακαλάου.
Ετοιμαστείτε λοιπόν για το φιλέτο McCobia, που πιθανότατα μέχρι το 2030, θα βρίσκεται ανάμεσα στις διατροφικές μας συνήθειες.
Ακρίδες ψητές και ακριδικά tacos
Οι εκ Βενεζουέλας ορμώμενοι τρώνε μυρμήγκια τηγανισμένα όπως εμείς τρώμε τηγανιτές πατάτες. Οι εκ Γκάνας τρώνε ψωμί που φτιάχνεται από τερμίτες. Η Ταϊλάνδη έχει πάνω από 15.000 εκτροφείς ακρίδων και το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει το χρόνο περισσότερα από 1400 έντομα.
Ποια είναι η πρώτη σας αντίδραση; Μήπως κάτι σαν «μπλιαχ»; Το 2012, το να τρώει κανείς έντομα στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική είναι ακόμα «αγώνισμα» σε τηλεοπτικά show αντοχής.
Αυτό ωστόσο αναμένεται να αλλάξει. Τα έντομα είναι υγιεινή τροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, χαμηλή σε λίπος και χοληστερόλη. Απαιτούν λιγότερο χώρο αποθήκευσης, λιγότερο νερό, ενώ είναι και φιλικότερα στο περιβάλλον σε σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που επηρεάζεται αρνητικά από την εκτροφή μεγάλων ζώων.
Μπορείτε πλέον, να αγοράσετε προς βρώσιν σκαθαράκια και ακριδοειδή. Στις ΗΠΑ, έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στα μενού γνωστών εστιατορίων (π.χ. στο José Andrés, που πέρυσι κέρδισε το διαγωνισμό για τον σεφ της χρονιάς «James Beard», σερβίρονται tacos με ακρίδες). Ήδη επιχειρηματίας του Σικάγο σχεδιάζει να φέρει εγγύτερα τους Αμερικάνους στην κατανάλωση εντόμων επενδύοντας στην εντομοφαγία.
Δεν το πιστεύετε με τίποτα; Μήπως θα το πιστέψετε αν μάθετε ότι το 19ο αιώνα, ο αστακός θεωρούνταν οπτικά τόσο αποκρουστικός, που μερικές πολιτείες των ΗΠΑ είχαν νομοθετήσει να μην δίνεται σε κρατούμενους παρά μόνο 1 φορά την εβδομάδα;
Φύκια
Οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης, ωστόσο αποφέρουν μόλις το 2% του φαγητού μας. Μεγάλο κρίμα. Κι αυτό, όχι γιατί δεν έχουμε κάνει καλή δουλειά στο ζήτημα ψάρεμα και ιχθυοτροφείο, αλλά γιατί δεν τρώμε τα φύκια!
Τα φύκια είναι διατροφικά πλούσια, πολύ χαμηλά σε λιπαρά, ενώ η ανάπτυξή τους γίνεται με «υπερηχητική» ταχύτητα. Η φαιοφύκη μεγαλώνει από 2,7 έως 3,6 μέτρα σε 3 μήνες, χωρίς φρέσκο νερό, αποψίλωση ή λίπασμα. Ένας υποστηρικτής της στροφής στα φύκια εκτιμά ότι μονάχα το 1% της συνολικής έκτασης των ωκεανών –μια περιοχή δηλαδή ίση σε έκταση με την πολιτεία Washington στις δυτικές ΗΠΑ, φτάνει για την καλλιέργεια φυκιών ίσης ποσότητας με όλη την παγκόσμια παραγωγή φυτών που παράγονται ως φαγώσιμα σε όλη τη Γη.
Τα φύκια έχουν εδώ και χρόνια γίνει μέρος των ασιατικών πιάτων, ωστόσο Αμερική και Ευρώπη δεν έχουν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Ήδη ανάμεσα στους χορτοφάγους αρχίζει να δημιουργείται ένα ρεύμα «φυκόφιλων», ενώ μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες αρχίζουν τους πειραματισμούς με φυκογεύσεις -noodles και μπάρες από φύκια, tortilla chips με γεύση από φύκι κλπ.- και τις ρίχνουν στην αγορά. Ετοιμαστείτε στο εγγύς μέλλον να λάβετε ιδία γνώση της ποικιλότητας της χλωρίδας της θάλασσας…
Ανδρακλή
Η ανδρακλή είναι απαλή (ελαφρά πικάντικη, λιγάκι λεμονοειδής) με φύλλα σαν κουπιά που είναι τραγανά και ελαφρώς γλοιώδη. Έχει θεσπέσια γεύση με αλάτι θαλάσσης και ελαιόλαδο, σε στυλ σοτέ σαν σπανάκι, και κάνει μια καταπληκτική σάλτσα πέστο (αντί για βασιλικό). Τη λάτρευε μέχρι και ο Γκάντι (επρόκειτο για την αγαπημένη του πρασινάδα). Πρόκειται για αγριόχορτο και θεωρείται ευρέως ως εχθρός των καλλιεργητών, ειδικά στην Αμερική.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα αγριόχορτα, που αποτελούν αντικείμενο συλλογής, η ανδρακλή προορίζεται για μεγάλα πράγματα. Γεύση και υφή δεν είναι οι βασικοί λόγοι που το συγκεκριμένο προϊόν έχει μέλλον. Το αγαπημένο χορταράκι του Μαχάτμα Γκάντι έχει έξι φορές περισσότερη βιταμίνη Α από το σπανάκι, εφτά φορές περισσότερη καροτίνη βήτα από τα καρότα, ενώ περιέχει και περισσότερα ωμέγα-3 σχεδόν από κάθε άλλο λαχανικό με φύλλα. Έχει λοιπόν, όλα τα εχέγγυα για το άλμα στην Α’ Κατηγορία των γαστριμαργικών συνηθειών… 

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com