Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

«Κουτί» πρώτων βοηθειών στο σπίτι

Μια άτυχη στιγμή και μπορεί το χέρι να κολλήσει στο καυτό μάτι της κουζίνας ή το μάτι μας να πιτσιλιστεί με χλωρίνη. Μην πανικοβάλλεστε. Ακολουθήστε τα πρέπει και τα μη και σώστε την κατάσταση.

 

Άνοιξε η μύτη; Κατ’αρχήν δεν χρειάζεται πανικός. Σίγουρα αποφύγετε να γείρετε πίσω το κεφάλι σας γιατί είναι πολύ πιθανό να καταπιείτε αίμα.
Αντίθετα, γείρετε ελαφρά μπροστά και πιέστε τη μύτη σας κάτω από τη γέφυρα, στο σημείο που ενώνεται ο χόνδρος με το κόκαλο. Συνεχίστε την πίεση για περίπου 5 με 15 λεπτά. Επίσης και η πίεση με μια παγοκύστη στη γέφυρα, θα μπορούσε να βοηθήσει. Εάν πάντως η αιμορραγία συνεχίζεται και μετά το εικοσάλεπτο, ή εάν αισθάνεστε πονοκέφαλο, ζαλάδα, κλπ, αναζητήστε άμεσα κάποιο γιατρό.
Μπήκε κάποιο αντικείμενο στο μάτι; Οτιδήποτε μπαίνει στο μάτι μας, από κόκκο άμμου μέχρι σταγόνες από κάποιο χημικό καθαριστικό, προκαλεί πόνο και μπορεί να καταστρέψει τον κερατοειδή χιτώνα. Εάν βρεθείτε λοιπόν ποτέ, στη δυσάρεστη και πονεμένη αυτή θέση, προσπαθήστε να διώξετε το ξένο σώμα, βλεφαρίζοντας γρήγορα τα μάτια σας. Εάν το αντικείμενο δεν μετακινείται προσπαθήστε (όσο αυτό είναι δυνατό), κρατώντας ανοιχτό το βλέφαρο, να ξεπλύνετε το μάτι κάτι από το τρεχούμενο νερό της βρύσης, μήπως και το παρασύρει. Ποτέ μην τρίψετε δυνατά το μάτι σας, ή προσπαθήστε ν’αφαιρέσετε κάτι που έχει εισχωρήσει βαθιά. Ακόμα και ένας μικροσκοπικός κόκκος, μπορεί να γδάρει τον κερατοειδή και να προκαλέσει μόλυνση στο σημείο.
Καήκατε στην κουζίνα; Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού προκαλούν κοκκίνισμα στο δέρμα. Τα δευτέρου βαθμού προκαλούν φουσκάλες ενώ τα τρίτου βαθμού (μακριά από εμάς), θρυμματίζουν ή μαυρίζουν το δέρμα. Εάν έτυχε και καήκατε στο καυτό μάτι της κουζίνας, βάλτε αμέσως, το επίμαχο σημείο κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό βρύσης. Ανάλογα με το έγκαυμα και το σημείο που κάηκε, βυθιστείτε στη μπανιέρα ή απλώστε βρεγμένες πετσέτες. Στα σημαντικά καψίματα, ποτέ μην βάλετε πάνω τους παγοκύστες. Ο πάγος, μπορεί να καταστρέψει το δέρμα και να χειροτερεύσει το τραύμα. Επίσης, ποτέ μην προσπαθήσετε να σπάσετε τις φουσκάλες που μπορεί να δημιουργηθούν.
jenny.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com