Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Βουίζουν τα αυτιά σου; Μην το αγνοείς. Μάθε τι το προκαλεί και τι μπορείς να κάνεις...

Έχεις νιώσει ποτέ μια βοή στα αυτιά σου; Μερικές φορές ένα σφύριγμα; Μην το αγνοείς. Το σώμα σου χτυπάει συναγερμό και σε προειδοποιεί για κάτι...


Εμβοή είναι ο θόρυβος στο κεφάλι σου που συνήθως έχει τη μορφή βουητού. “Ορισμένοι ασθενείς παραπονούνται για σφύριγμα ή κουδούνισμα. Σπανιότερα υπάρχουν διακριτές φωνές και ακόμη σπανιότερα, υπάρχει αίσθημα ακρόασης των καρδιακών παλμών. Τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα, όταν αφυπνίζουν τον ασθενή προκαλούν αϋπνία και κόπωση” εξηγεί η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.

ΤΙ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ
Μπορεί εσύ να ταλαιπωρείσαι από τη “φασαρία” μέσα στο κεφάλι σου, αυτό όμως είναι μόνο ο συναγερμός. Ο τρόπος δηλαδή να σου δείξει το σώμα πως κάτι δεν πάει καλά. Φαντάσου κάτι ανάλογο με τον πυρετό, που σε προειδοποιεί για κάποια ίωση.

Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί το βουητό. Η Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη δίνει τις πιθανές αιτίες:

Α. Παθήσεις που σχετίζονται με το ίδιο το αυτί. Αυτές μπορεί να είναι:
- Απόφραξη του αυτιού από κυψελίδα
- Κάκωση του αυτιού από χτύπημα
- Ωτίτιδα
- Ακουστικό τραύμα από πολύ δυνατό θόρυβο

Β. Άλλες ασθένειες που προκαλλούν βουτητό. Ο ενοχλητικός όμως βόμβος μπορεί να οφείλεται και σε προβλήματα που δεν έχουν σχέση με το αυτί.

- Ιώσεις: Ορισμένοι ιοί και λοιμογόνα προκαλούν βουητό. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι είναι η ιλαρά και η παρωτίτιδα
- Ορμονικές Διαταραχές: Οι εμβοές ορισμένες φορές είναι δείκτης κακής ορμονικής λειτουργίας
- Μεταβολικές διαταραχές: Ακόμη και ένα πρόβλημα με το θυρεοειδή μπορεί να προκαλεί θόρυβο στα αυτιά. Επιπλέον, “η ηπατική ανεπάρκεια είναι χαρακτηριστική εκπρόσωπος της κατηγορίας” επισημαίνει η κα. Μοσχοβάκη.
- Αλόγιστη χρήση φαρμάκων: Πολλές φορές η χρήση αντιφλεγμονώδων και αντιβιοτικών δημιουργεί τέτοιο πρόβλημα. Ανάμεσά τους και η γνωστή ασπιρίνη.
- Άλλες αιτίες: Άλλες αιτίες μπορούν να είναι η αύξηση σακχάρου του αίματος, αυτοάνοσα νοσήματα, παθήσεις εγκεφάλου/ κρανίου, αγγειακές παθήσεις (π.χ. ανευρύσματα), υπέρταση, ψυχιατρικά νοσήματα, άγχος.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Η επίσκεψη σε έναν ΩΡΛ θα σου λύσει κάθε απορία και φυσικά το πρόβλημα. Ένας ωτορινολαρυγγολόγος θα κάνει έναν πρώτο έλεγχο εξωτερικά στο αυτί. Έτσι, με ένα καθαρισμό, αν υπάρχει κάτι που φράζει το τύμπανο θα αφαιρεθεί και θα βελτιώσει την κατάσταση. Από εκεί και πέρα με μια σειρά από εξετάσεις – ακουόγραμμα, εξέταση λειτουργίας των τυμπάνων κτλ – θα είναι σε θέση να ξέρει το πρόβλημα και αν αυτό βρίσκεται στο αυτί η όχι.

Αν τελικά το πρόβλημα δεν αφορά στο αυτί, μια επίσκεψη σε παθολόγο θα σου δώσει τη λύση. “Η σωστή παθολογική εξέταση είναι σημαντική για την ορθή διάγνωση και θεραπεία” εξηγεί η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.

Πρακτικές συμβουλές για άμεση ανακούφιση

Ο γιατρός είναι εκείνος που θα σου δώσει τις απαραίτητες οδηγίες, αλλά και τη θεραπεία. Στο μεταξύ εσύ, μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές για να αισθανθείς καλύτερα:

- Απόφυγε τους έντονους και δυνατούς θορύβους.
- Μείωσε το αλάτι στο φαγητό.
- Απόφυγε τον καφέ, το τσάι και το κάπνισμα γιατί περιέχουν διεγερτικές ουσίες που εντείνουν τον θόρυβο.
- Πρόσθεσε άλλον έναν λόγο για να κάνεις γυμναστική. Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και καταπραΰνει τον ενοχλητικό βόμβο.
- Ξεκουράσου καλά και φρόντισε να κοιμάσαι όσο πρέπει.
- Κάνε την παρακάτω άσκηση. Προσπάθησε όταν αντιλαμβάνεσαι τον βόμβο να στρέψεις την προσοχή σου αλλού. Σε ένα τραγούδι, σε μια συζήτηση στην τηλεόραση... Να ξέρεις πως όσο ασχολείσαι με το βουητό στο αυτί σου, τόσο περισσότερο σε ενοχλεί, το αισθάνεσαι και το ακούς.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com