Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Πολ Ράιτ, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, υπογράμμισε, πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει σοβαρή παραγωγός χρυσού, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα, καθώς η έρευνα που έχει γίνει την τελευταία 20ετία ήταν πολύ λίγη.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση εξαγοράς από την Eldorado Gold της μικρότερης καναδικής εταιρείας European Goldfield, που έχει λάβει άδεια από το κράτος για την εξόρυξη χρυσού στην Ολυμπιάδα και τη Χαλκιδική, από όπου η παραγωγή εκτιμάται σε 350 χιλιάδες ουγγιές ετησίως από το 2015, οπότε και εκτιμάται ότι θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία."Είναι μία ευκαιρία που θα δείξει, αν μία διεθνής μεταλλευτική εταιρία με υψηλού προφίλ θεσμικούς επενδυτές μπορεί να δουλέψει στην Ελλάδα", δήλωσε ο κ. Ράιτ.
"Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε προβληματικές αρχές", είπε εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι θα ξεπερασθούν οι όποιες νομικές δυσκολίες.
Δύο ορυχεία και νέες θέσεις εργασίας
Κατά την παρουσίαση της συμφωνίας εξαγοράς, ο κ. Ράιτ ανακοίνωσε επενδυτικά σχέδια ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των δύο ορυχείων χρυσού, από τα οποία θα δημιουργηθούν 1.800 θέσεις εργασίας.
Η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα γίνει με κεφάλαια της Eldorado, ενώ ένα ποσό ύψους 400 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμο ως ταμειακό απόθεμα για να καλυφθούν τα αρχικά κόστη των επενδύσεων, τόνισε ο κ. Ράιτ στους Financial Times.
Η Eldorado, όπως και η European Goldfields, αναμένουν ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τη συμφωνία.
"Η πολύ σημαντική επένδυση της Eldorado είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να σπάσει ο σημερινός αρνητικός κύκλος της λιτότητας και να φέρει μπροστά τη δημιουργία σημαντικών θέσεων εργασίας και φορολογικών εσόδων για την Ελλάδα", σημείωσε ο κ. Ράιτ κατά την παρουσίαση της συμφωνίας εξαγοράς.
Η συμφωνία αυτή πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των ψήφων των μετόχων της European Goldfields στη γενική συνέλευσή της που θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ πρέπει να εγκριθεί και από τη γενική συνέλευση της Eldorado.
Η τελευταία περιμένει επίσης άδεια για να λειτουργήσει ένα άλλο ορυχείο χρυσού στο Πέραμα της Θράκης με δυνατότητα παραγωγής 150 χιλιάδες ουγγιές ετησίως, αναφέρουν οι Financial Times.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που καθυστερεί επί σχεδόν τρία χρόνια, λόγω της αντίθεσης που υπάρχει από τις τοπικές αρχές και περιβαλλοντικές ομάδες
news247
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.