Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Το ταξίδι του Μπραν (Ιρλανδικός Μύθος)

«Γύρισαν με τις βάρκες τους στα βάθη του Ωκεανού κι από τότε δεν τους ξαναείδε κανείς»

Η ιστορία του Μπραν μιλά για έναν Ιρλανδό που ξεκίνησε να επισκεφτεί τον Χαρούμενο Άλλο Κόσμο, την κατοικία των αθανάτων, οι οποίοι ονομάζονταν Σίντχε. Αποτελούνταν από δύο μέρη: το Νησί της Χαράς, όπου οι άνθρωποι γελούσαν συνέχεια και το Νησί των Γυναικών, μια ζωή γεμάτη απολαύσεις. Όταν ο Μπραν και οι άνδρες του προσπάθησαν να επιστρέψουν στην Ιρλανδία, όμως, κατάλαβαν ότι το ταξίδι αυτό είχε ένα φοβερό κόστος: δεν υπήρχε γυρισμός.

Ο ΜΥΘΟΣ

ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΟΥ ΜΠΡΑΝ Ο Μπραν διοργάνωσε μεγάλη γιορτή. Μετά από λίγη ώρα, θέλησε να πάρει αέρα και κάθισε έξω. Άκουσε μια όμορφη μουσική να παίζει και ο απαλός σκοπός τον νανούρισε. Όταν ξύπνησε, βρήκε ένα ανθισμένο κλαδί μηλιάς δίπλα του στο χώμα.

Η ΑΟΙΔΟΣ ΤΩΝ ΣΙΝΤΧΕ Ο Μπραν σήκωσε το κλαδί και πήγε να το δείξει στους συντρόφους του. Καθώς το θαύμαζαν, εμφανίστηκε μια όμορφη γυναίκα από το πουθενά. Τα παράξενα ρούχα της την έκαναν να ξεχωρίζει από τις γυναίκες του λαού του Μπραν και ο Μπραν κατάλαβε ότι μάλλον ανήκε στους Σίντχε. Η γυναίκα άρχισε να τραγουδάει και τα λόγια του τραγουδιού της περιέγραφαν πως μια ομάδα ξένων θα ταξίδευε στη γη όπου φυτρώνει η μηλιά. Συνέχισε να τραγουδάει, λέγοντας ότι αν έκαναν αυτό το ταξίδι, δεν θα γνώριζαν αρρώστια ή θάνατο.

 Μια Ιρλανδή θεά παρέσυρε τον Μπραν υποσχόμενη έναν τόπο όπου λάμπει πάντα ο ήλιος

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ Ο Μπραν αποφάσισε να κάνει το ταξίδι. Συγκέντρωσε 30 άνδρες και άνοιξε πανιά. Μετά από δύο ημέρες και δύο νύχτες, συνάντησαν τον Μανανάν μακ Λιρ, θεό της θάλασσας που διέσχιζε τα κύματα με ένα ιππήλατο άρμα. Τους είπε ότι σύντομα θα έφταναν στο Νησί των Γυναικών. Έφτασαν όμως πρώτα στο Νησί της Χαράς, όπου ένα πλήθος γελαστών ανθρώπων παρακολουθούσε το πλοίο από την ακτή. Όταν οι άνδρες άρχισαν τις ερωτήσεις, εκείνοι γελούσαν ακόμη περισσότερο. Ένας από τους συντρόφους του Μπραν ζήτησε άδεια να μείνει μαζί τους. Μόλις πάτησε στην ξηρά, άρχισε να γελάει και δεν ήθελε να γυρίσει ξανά στο πλοίο, οπότε ο Μπραν και το πλήρωμα του αναχώρησαν.

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Μετά από μια ακόμα ημέρα και μια νύχτα στη θάλασσα, έφτασαν σε ένα άλλο νησί, των Νησί των Γυναικών, όπου οι κάτοικοι τους υποδέχτηκαν στην ξηρά. Βρήκαν γαλήνη και ευτυχία εκεί και φάνηκε ότι δεν θα έφευγαν ποτέ. Αφού όμως, έμειναν για ένα χρόνο, κάποιος από τους συντρόφους του Μπραν, ο Νεχτάν, άρχισε να νοσταλγεί την πατρίδα και έπεισε τους άλλους να γυρίσουν πίσω στην Ιρλανδία. Όταν είπαν στις γυναίκες ότι θα επέστρεφαν στην πατρίδα, αυτές τους συμβούλεψαν να πάρουν και τον φίλο τους από το Νησί της Χαράς, αλλά μετά να μείνουν στο πλοίο και σε καμιά περίπτωση να μην πατήσουν ξανά σε ιρλανδικό έδαφος.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΠΡΑΝ Οι άνδρες σάλπαραν και σύντομα έφτασαν στο Νησί της Χαράς, όπου ο πρώην συνταξιδιώτης τους ήταν έτοιμος να τους ακολουθήσει. Μετά από δυο μέρες στην θάλασσα, έφτασαν στις ακτές της Ιρλανδίας. Κόσμος μαζεύτηκε να δει το πλοίο του Μπραν. Ο Μπραν τους φώναξε, τους είπε το όνομα του και ότι ταξίδευε για έναν χρόνο. Οι άνθρωποι εξεπλάγησαν. Είχαν ακούσει ιστορίες για κάποιο Μπραν που είχε φύγει από την Ιρλανδία πριν από εκατοντάδες χρόνια. Οι ταξιδιώτες νόμιζα ότι είχαν λείψει μόνο ένα χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα είχαν περάσει αιώνες.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Μόλις έφτασαν κοντά στην ακτή, ο Νεχτάν πήδηξε από το πλοίο και άρχισε να τρέχει προς τους χωρικούς που περίμεναν. Αλλά καθώς έτρεχε στην παραλία, το σώμα του έγινε άμμος. Ο Μπραν και οι άλλοι παρακολουθούσαν έντρομοι και κατάλαβαν τι εννοούσαν οι γυναίκες όταν τους είπαν να μην πατήσουν στο έδαφος της πατρίδας τους. Επέστρεψαν στη θάλασσα και δεν τους είδαν ποτέ ξανά.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com