Ή πώς να καταρρίψετε, χωρίς ενοχές, 4 διατροφικά κλισέ
Λέξεις όπως «light», «0% λιπαρά» ή «ελαφρύ» στη συσκευασία ενός προϊόντος είναι ένας βασικός λόγος για να το επιλέξουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, οι περισσότερες γυναίκες.
Μερικές φορές, όμως, τα πιο πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά τρόφιμα είναι –εκτός από πιο απολαυστικά–πολύ πιο ευεργετικά για την υγεία και την σιλουέτα. Ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να αναθεωρήσετε τις προτιμήσεις σας.

Αντί για: Σαλάτα με ντρέσινγκ χωρίς λιπαρά
Προτιμήστε: Σαλάτα με σος βινεγκρέτ από ελαιόλαδο και ξύδι
Τα ντρέσινγκ σαλάτας με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά μπορεί συνολικά να περιέχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλα, ωστόσο πολλές φορές κρύβουν απροσδόκητα μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, ένα συστατικό που ούτως ή άλλως οι περισσότερες γυναίκες προσλαμβάνουν σε αφθονία. Απ’ την άλλη, τα λιπαρά που περιέχονται στη σος βινεγκρέτ με ελαιόλαδο και ξίδι είναι πολύ υγιεινά, σε σημείο που μπορούν ακόμη και να ωφελήσουν τη σιλουέτα σας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών ερευνών, όσα άτομα ακολουθούν ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή –πλούσια σε «καλά» λιπαρά– καταφέρνουν να χάσουν περισσότερα κιλά σε σχέση με όσους επιλέγουν μια δίαιτα με χαμηλές θερμίδες.

Αντί για: Άπαχο τυρί
Προτιμήστε: Τυριά με έντονη γεύση όπως φέτα ή κατσικίσιο τυρί
Αν νιώθετε έντονη επιθυμία για μια πλούσια, αλμυρή γεύση, μην προσπαθήσετε να ξεγελάσετε το σώμα σας με τυριά που περιέχουν χαμηλά λιπαρά, συμβουλεύει η Αμερικάνικη Ένωση Διαιτολογίας, γιατί το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα τα καταφέρετε. Το λίπος είναι αυτό που κάνει τα τυριά τόσο απολαυστικά και που συμβάλλει στο αίσθημα ικανοποίησης και κορεσμού. Απλά δώστε προσοχή στις ποσότητες που καταναλώνετε. Προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τα 170 γρ. ημερησίως (περίπου 6 κυβάκια) και προτιμήστε μαλακά τυριά, με έντονη γεύση, όπως η φέτα ή το κατσικίσιο τυρί. Συνήθως περιέχουν λιγότερα λιπαρά σε σχέση με τα ημίσκληρα τυριά, όπως το τσένταρ (περίπου 120 θερμίδες και 10 γρ. λιπαρά, αντί για 165 θερμίδες και 14 γρ. λιπαρά).

Αντί για: Μεγάλα ψάρια χωρίς λίπος
Προτιμήστε: Μικρά, «παχιά» ψάρια, όπως ο γαύρος.
Τα μικρά, «παχιά» ψάρια αποτελούν μία από τις πιο ωφέλιμες για τον οργανισμό τροφές, αφού εκτός των άλλων, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που κάνουν καλό στο δέρμα, προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης στο αίμα και τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου. Τα μικρά ψάρια, όπως ο κολιός, η σαρδέλα, το λαβράκι και ο γαύρος είναι από πολλές απόψεις πιο υγιεινά από άλλα μεγαλύτερα, γιατί περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, απορροφούν λιγότερα βαρέα μέταλλα, είναι συνήθως πιο φρέσκα, γιατί υπάρχουν σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες και κοστίζουν πολύ λιγότερο.

Αντί για: Γιαούρτι με 0% λιπαρά
Προτιμήστε: Στραγγιστό γιαούρτι 2%
Ένα κεσεδάκι 170 γρ. άπαχο γιαούρτι με φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης αποτελεί ένα πολύ υγιεινό σνακ, με 5 γρ. πρωτεΐνες και μόνο 80 θερμίδες. Αλλά ακούστε κι αυτό: η ίδια ποσότητα στραγγιστού γιαουρτιού με 2% λιπαρά περιέχει τον τριπλάσιο αριθμό χορταστικών πρωτεϊνών (περίπου όσο και ¼ κούπας τόνος) και μόνο 112 θερμίδες. Επιπλέον, η κρεμώδης υφή και η παχύρρευστη σύστασή του ενισχύει ακόμη περισσότερο το αίσθημα κορεσμού και ικανοποίησης. Δοκιμάστε να το συνοδεύσετε με κρύες φράουλες και λίγο μέλι για έξτρα γεύση.
glamourmagazine.gr 
Κείμενο: Κατερίνα Ματθαίου