Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Μυστικά για την επιλογή της σχολικής τσάντας


Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις! Οι αγορές που χρειάζεται να γίνουν αρκετές: Ρούχα, σχολικά είδη αλλά και σχολική τσάντα! Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για τη σωστή επιλογή της τσάντας από την επιστημονική άποψη του θέματος αλλά και για τις βλαβερές συνέπειες του κουβαλήματος μιας βαριάς τσάντας.

Εγώ σήμερα θα γράψω από τη δική μου πλευρά – την οπτική γωνία μιας μαμάς – και πώς εμείς οι γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επιλέξουν μία τσάντα που να είναι κατάλληλη για αυτά, να τους αρέσει και η οποία να μπορεί να αντέξει τη σκληρή χρήση μίας ολόκληρης χρονικής χρονιάς.

Μέγεθος
Όλοι ξέρουμε ότι η τσάντα θα πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος για το παιδί. Το τι σημαίνει “κατάλληλο μέγεθος” το βρίσκουμε εύκολα με ένα search στο google, αλλά μια τσάντα στο “κατάλληλο μέγεθος” μπορεί άραγε να χωρέσει όλα τα πράγματα που καλείται να κουβαλήσει το παιδί στο σχολείο; Και τέλος πάντων πόσα είναι αυτά τα πράγματα που χρειάζεται να πηγαινοφέρνει κάθε μέρα; Όσοι έχουμε λίγο μεγαλύτερα παιδιά έχουμε μια αρκετά καλή ιδέα. Οι γονείς των παιδιών που θα πάνε τώρα Πρώτη Δημοτικού αναρωτιούνται. Η σύντομη απάντηση είναι: πολλά.
Ζητήστε τη βοήθεια ενός γονιού που έχει εμπειρία ώστε να σας βοηθήσει στην επιλογή. Ενδέχεται όμως να χρειαστείτε μια αρκετά μεγάλη τσάντα, που μπορεί και να μην πληροί το κριτήριο του “κατάλληλου μεγέθους”. Εμένα η κόρη μου στην Πρώτη είχε αγοράσει από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν και πάλι τη γέμιζε μέχρι πάνω. Βάρος; Ασήκωτο. Ευτυχώς οι περισσότερες από τις μεγάλες τσάντες βγαίνουν και σε μοντέλα με ενσωματωμένα ροδάκια για να μπορούν τα παιδιά να τις κυλάνε αντί να τις σηκώνουν. Είναι μία αρκετά καλή λύση γιατί τα παιδιά γλυτώνουν από την επιβάρυνση και εκτός αυτού διασκεδάζουν και το βλέπουν σαν παιχνίδι. Και το προαύλιο του σχολείου μεταμορφώνεται σε αεροδρόμιο!
Στην επιλογή του μεγέθους της τσάντας έχει επίσης σημασία το σύστημα του σχολείου. Υπάρχουν κάποια σχολεία – λίγα πολύ λίγα – στα οποία τα παιδιά δε χρειάζεται να μελετάνε στο σπίτι. Όλα τα βιβλία, τετράδια κλπ μένουν στο σχολείο οπότε τα παιδιά πηγαινοέρχονται ελεύθερα! Σε αυτή την περίπτωση ένα μικρό σακίδιο πλάτης αρκεί.
Κάποιες φορές οι δάσκαλοι κρατάνε στη βιβλιοθήκη της τάξης τα βιβλία που δεν θα χρειαστούν οι μαθητές την επόμενη μέρα ώστε να μη τα κουβαλάνε πέρα-δώθε.
Πάντα βέβαια σε όλες τις τάξεις δίνεται πρόγραμμα για να ξέρουν τα παιδιά τα μαθήματα της επόμενης και να μεταφέρουν μόνο τα απαραίτητα βιβλία και τετράδια. Αλλά πολλά από τα παιδιά αδιαφορούν για το πρόγραμμα και τα κουβαλάνε όλα. Ξέρω, μιλάω εκ πείρας!

Χρώμα
Όσο πιο ανοιχτόχρωμη η τσάντα τόσο περισσότερο θα λερώνεται ή μάλλον τόσο περισσότερο θα φαίνεται η βρωμιά. Το ροζ που είναι πολύ συνηθισμένο σε κοριτσίστικες τσάντες γίνεται χάλια. Σε ένα μήνα η τσάντα δε θα βλέπεται. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από το παιδί. Αν η τσάντα έχει ροδάκια μπορεί καν να μην πλένεται, οπότε η επιλογή του χρώματος θέλει ακόμα περισσότερη προσοχή. Φέτος είδα για πρώτη φορά τσάντα με ροδάκια που να αποσπάται από το μηχανισμό και να πλένεται, οπότε αυτό είναι στα συν.
Μικρό μυστικό που μόλις σκέφτηκα: Θυμήθηκα ότι έχω στο ντουλάπι μου προστατευτικό υφασμάτων σε σπρέι που αδιαβροχοποιεί τα υφάσματα. Νομίζω ότι τα υφάσματα των περισσότερων τσαντών είναι ήδη αδιαβροχοποιημένα, αλλά θα το χρησιμοποιήσω έτσι κι αλλιώς, για να παρατείνω κι άλλο την καλή εμφάνιση και την προστασία από τη βρωμιά. Ελπίζω να βοηθήσει!
Ποιότητα
Η εμπειρία που έχω μέχρι τώρα από τις τσάντες της Εβελίνας είναι ότι μέχρι τον Νοέμβριο είχαν διαλυθεί. Είχαν φθαρεί, είχαν σκιστεί, είχαν κάνει τρύπες. Καλά δεν είχα ποτέ την απαίτηση να αντέξουν για δεύτερη χρονιά αλλά θα ήθελα να παραμείνουν αξιοπρεπείς μέχρι το τέλος της χρονιάς τουλάχιστον. Ήταν τσάντες γνωστής μάρκας που τις είχε επιλέξει μόνο και μόνο για τους ήρωες που εικονίζονταν πάνω σε αυτές. Τα παιδιά όμως δεν είναι χαζά και ενώ πέρσι και πρόπερσι το μόνο της κριτήριό ήταν οι ήρωες, φέτος το κριτήριο που είχε θέσει η ίδια ήταν ένα: να μην είναι της συγκεκριμένης μάρκας. Δεν της άρεσε να τραβολογάει μια ξεσκισμένη τσάντα όλη τη χρονιά, λογικό δεν είναι;
Ο καιρός θα δείξει πόσο θα αντέξει η καλύτερης ποιότητας τσάντα που επέλεξε φέτος. Σίγουρα θα φθαρεί και αυτή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τσάντα που να μπορεί να αντέξει στην ταλαιπωρία που υποβάλλεται από τα δικά μου τουλάχιστον παιδιά, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα αντέξει περισσότερο από δύο μόνο μήνες.
Σημεία που αξίζει να προσέξετε
  • Αν επιλέξετε τσάντα τύπου τρόλεϊ, ορισμένα ροδάκια είναι καλύτερης ποιότητας από άλλα, δείτε τα προσεκτικά και θα διαπιστώσετε αμέσως τη διαφορά.
  • Το ύψος του χερουλιού του τρόλεϊ πρέπει να είναι στο κατάλληλο ύψος για το παιδί, για να μην αναγκάζεται να σκύβει.
  • Τα λουριά της πλάτης να είναι φαρδιά, με ενισχυμένο πάχος και ρυθμιζόμενα.
  • Το εσωτερικό της τσάντας να έχει χωρίσματα για τη τακτοποίηση των πραγμάτων αλλά και για τη σωστή κατανομή του βάρους των βιβλίων.
  • Εκτός από την κύρια τσάντα, τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται και τσαντάκι φαγητού αν παραμένουν μέχρι το απόγευμα στο σχολείο και φέρνουν το φαγητό τους από το σπίτι. Εδώ οι απαιτήσεις είναι λιγότερες, η φθορά μικρότερη και έτσι τα μπορούν να βγάλουν τα ‘πωθημένα τους αγοράζοντας τσαντάκια με μόνο κριτήριο τους ήρωες!
Online shopping
Αν έχετε το χρονικό περιθώριο και δεν το αφήσετε για τελευταία στιγμή, δείτε τις επιλογές που προσφέρουν και τα αγαπημένα σας ηλεκτρονικά καταστήματα. Μπορεί να έχουν λιγότερη ποικιλία αλλά τα αξιόλογα καταστήματα έχουν κάνει και αξιόλογες, ποιοτικές επιλογές. Αξίζει να το διερευνήσετε.
Τελικές σκέψεις
Η διαδικασία επιλογής της τσάντας πρέπει να είναι μία ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά. Συζητήστε και συμφωνείστε εκ των προτέρων κάποια σημεία μαζί τους και όταν βρεθείτε στο κατάστημα τηρήστε τα, ώστε να αποφευχθούν τριβές. Μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας που έχετε κάνει, αφήστε τα να διαλέξουν τη τσάντα που αρέσει σε εκείνα και όχι αυτή που αρέσει σε εσάς. Αφήστε τα να πάρουν αποφάσεις μόνα τους. Πέρσι για παράδειγμα οι κόρες μου δεν είχαν κάνει επιλογές με τις οποίες συμφωνούσα απόλυτα , αλλά φέτος έσκισαν! Ας τα αφήσουμε να αναπτύξουν τους “μυς των αποφάσεών” τους γιατί δε θα μας έχουν συνέχεια δίπλα τους να αποφασίζουμε για αυτά και δε θέλουμε να καταλήξουμε να αποφασίζουμε εμείς για τα πάντα. Σήμερα η τσάντα, αύριο η απόφαση για το τι θα σπουδάσουν, μεθαύριο για το ποιον σύντροφο θα διαλέξουν και αντιμεθαύριο για το ποια σχολική τσάντα θα αγοράσουν τα εγγόνια μας. Υπερβάλλω; Ή μήπως όχι;
Τέλος δε θα μπορούσα παρά να προσθέσω ότι ένα γυμνασμένο παιδί μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στο κουβάλημα του φορτίου της σχολικής τσάντας σε σχέση με ένα παιδί που κάθεται όλη μέρα. Είμαι εναντίον των υπερφορτωμένων προγραμμάτων των παιδιών, θέλω τα παιδιά να είναι παιδιά, να έχουν χρόνο να παίξουν και να μην τρέχουν όλη την ημέρα σε διάφορες δραστηριότητες. Αλλά θεωρώ ότι η ενασχόλησή τους με ένα άθλημα που αγαπούν, όχι απλά θα τα βοηθήσει να είναι δυνατότερα και υγιέστερα, αλλά και να αναπτύξουν σημαντικές αρετές όπως η συνεργασία, η πειθαρχία, η υπευθυνότητα, η επικοινωνία, η αυτοεκτίμηση. Ταυτόχρονα θα διασκεδάζουν, θα εκτονώνονται και θα ψυχαγωγούνται! Ε και θα μπορούν τελικά να κουβαλούν με μεγαλύτερη ασφάλεια την τσάντα τους.

Καλές αγορές!
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com