Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Θα προκαλούν βροχή «βομβαρδίζοντας» τον ουρανό με ακτίνες λέιζερ

Μπορεί ο παραδοσιακός χορός της βροχής να μην αποδείχθηκε ποτέ ιδιαίτερα αποτελεσματικός για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, όμως ένα δυνατό σύγχρονο λέιζερ μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στις όχθες του ποταμού Ρον κοντά στη λίμνη της Γενεύης στην Ελβετία, έδειξαν ότι ένα ισχυρό λέιζερ στραμμένο στον ουρανό έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει σταγονίδια βροχής στον αέρα, βήμα που θα μπορούσε οδηγήσει στην τεχνητή πρόκληση βροχοπτώσεων.

Αν και δεν υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας βροχής σε ξηρή ατμόσφαιρα, οι ερευνητές χρησιμοποιώντας ένα κινητό εργαστήριο λέιζερ σε μέγεθος μικρού γκαράζ, κατάφεραν να προκαλέσουν σταγονίδια βροχής σε επαρκώς υγρές συνθήκες.

Στοιχεία από 133 ώρες δοκιμών έδειξαν ότι παλμοί λέιζερ μεγάλης έντασης δημιούργησαν σωματίδια νιτρικού οξέος τα οποία συμπεριφέρονταν ως «ατμοσφαιρική κόλλα», που ένωνε μεταξύ τους τα μόρια του νερού προκαλώντας έτσι σταγονίδια που δεν εξατμίζονταν.

Μέσα σε δευτερόλεπτα δημιουργήθηκαν σταθερές σταγόνες, που αν και πολύ μικρές για να πέσουν ως βροχή, ενθάρρυναν τους επιστήμονες να συνεχίσουν τα πειράματά τους με την ελπίδα ότι η βελτίωση της μεθόδου θα παράγει μεγαλύτερες σταγόνες και, τελικά, την επιθυμητή βροχή.

Η τεχνική με την ονομασία «συμπύκνωση με τη βοήθεια λέιζερ», που αναπτύχθηκε από γερμανούς και ελβετούς επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications, πιστεύεται ότι μπορεί μελλοντικά να επιτρέψει τον μερικό έλεγχο αναφορικά με το πού και πότε θα βρέξει, εφόσον η ατμόσφαιρα μιας περιοχής είναι επαρκώς υγρή.

«Δεν καταφέραμε ακόμη να δημιουργήσουμε σταγόνες βροχής - είναι πολύ μικρές και πολύ ελαφριές για να πέσουν. Για να δημιουργήσουμε βροχή χρειαζόμαστε σταγόνες 100 φορές μεγαλύτερες, ώστε να έχουν αρκετό βάρος για να πέσουν» σημείωσε ο Ζερόμ Κασπάριαν, φυσικός από το πανεπιστήμιο της Γενεύης. Ο επιστήμονας εμφανίστηκε, ωστόσο, αισιόδοξος ότι η τεχνική επιδέχεται βελτιώσεων και ότι κάποια στιγμή θα μπορεί όχι μόνο να παράγεται βροχή, αλλά και να αποτρέπεται.

Το τελευταίο ίσως καταστεί εφικτό, αν δημιουργούνται στην ατμόσφαιρα πάρα πολλές μικροσκοπικές σταγόνες νερού, που θα είναι τόσο ελαφριές, ώστε να μην μπορούν να πέσουν ως βροχή στο έδαφος. «Μπορεί μια μέρα με αυτό τον τρόπο να μετριάζουμε τους μουσώνες ή να μειώνουμε τις πλημμύρες σε μια περιοχή», συμπλήρωσε.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com