Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

8 tips για να μην πάθεις μελαγχολία το Σεπτέμβριο



Μετά τις αμμουδιές και τις καταγάλανες θάλασσες, επιστροφή στο γραφείο. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο, συμφωνούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το πάρετε κατάκαρδα και να μελαγχολήσετε το Σεπτέμβρη. Διαβάστε πώς θα τα καταφέρετε...
Αν και δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως ως σύνδρομο στις διεθνείς ταξινομήσεις ψυχικών και συναισθηματικών διαταραχών, το "Σύνδρομο μετά τις διακοπές" (PVS "Post Vacation Syndrome") υπάρχει και φαίνεται ότι αφορά πολλούς.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα του συνδρόμου μοιάζουν πολύ με αυτά της ήπιας κατάθλιψης, χωρίς όμως μεγάλη διάρκεια. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
-Κακή διάθεση
-Χαμηλά επίπεδα ενέργειας
-Μειωμένη ή αυξημένη όρεξη για φαγητό
-Μελαγχολία
-Αίσθημα κενού
-Αϋπνία ή αντιθέτως υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
-Αδυναμία συγκέντρωσης
-Απάθεια
-Ανία
-Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
-Αυξημένη νευρικότητα και επιθετικότητα
Πότε είναι χειρότερα
Σημαντικό ρόλο για το πόσο "βαριά" θα περάσει κανείς το σύνδρομο, παίζει η ιδιοσυγκρασία του: κάποιοι παίρνουν την κατάσταση πιο ελαφριά, άλλοι στενοχωριούνται περισσότερο. Υπάρχουν όμως και κάποιες καταστάσεις που προδιαθέτουν την εμφάνιση του συνδρόμου και κάνουν την επιστροφή δυσκολότερη:
- Όταν οι διακοπές είναι πολύ μεγάλης ή πολύ μικρής διάρκειας.
- Όταν δεν μας αρέσει η δουλειά μας και ο τρόπος ζωής μας γενικότερα.

Οι επιπτώσεις
Τα συμπτώματα του συνδρόμου επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, λόγω της χαμηλής ενεργητικότητας ενδεχομένως να μην μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται εκκρεμότητες που κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Επιπλέον η κακή διάθεσή μας μπορεί να μας κάνει να κλειστούμε στον εαυτό μας, βάζοντας σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με τους φίλους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Γιατί συμβαίνει
Για πολλούς οι διακοπές είναι η μοναδική περίοδος που επιτρέπουν στον εαυτό τους να χαλαρώσει και να ξεφύγει από την καθημερινότητα μετά από ένα μεγάλο διάστημα καθημερινών πιέσεων και εντάσεων.
Αν όμως δεν διατηρούμε ισορροπία στη ζωή μας όλο το χρόνο, είναι δύσκολο να ξεκουραστούμε και να αποβάλλουμε τη συσσωρευμένη κούραση ενός έτους μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

  Ο ρόλος του ηλίου
Το σύνδρομο εξηγείται και... βιοχημικά: Νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη, που δρουν στα εγκεφαλικά κύτταρα και μας εξασφαλίζουν καλή διάθεση, μειώνονται όταν δεν μας βλέπει το φως του ηλίου, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουμε συμπτώματα μελαγχολίας και υπνηλίας.

  Τι πρέπει να κάνετε
1. Μην περνάτε μεγάλα διαστήματα έντασης και κούρασης χωρίς διαλείμματα. Κάντε σύντομες διακοπές σε όλη τη διάρκεια του έτους και φροντίστε να ξεκουράζεστε και να αποφορτίζεστε από την ένταση της εβδομάδας.
2. Αφήστε 1-2 μέρες ξεκούρασης πριν επιστρέψετε από τις διακοπές στην εργασία σας.
3. Προγραμματίστε ταξιδάκια, έστω μονοήμερα. για να προσαρμοστείτε σιγά- σιγά στους φθινοπωρινούς ρυθμούς.
4. Βγείτε έξω, ο καιρός είναι καλός ακόμα, δεν υπάρχει λόγος να κλείνεστε σπίτι.
5. Ο Σεπτέμβριος είναι ζεστός μήνας, γιατί λοιπόν να σταματήσετε από τώρα τα μπανάκια στη θάλασσα;
6. Δείτε τους φίλους σας, μοιραστείτε τα νέα σας από τις καλοκαιρινές διακοπές.
7. Περάστε τις φωτογραφίες σας στον υπολογιστή ή τυπώστε τις για να κρατήσετε ζωντανές τις αναμνήσεις.
8. Κάντε γυμναστική: θα βελτιώσει τη διάθεσή σας και θα σας αποφορτίσει από το στρες και τις περιττές εντάσεις. Εγγυημένα!
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com