Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο Μάρκο Πόλο δεν πήγε ποτέ στην Κίνα και την Άπω Ανατολή, αλλά η περιγραφή του ταξιδιού του αποτελεί προϊόν συρραφής διηγήσεων και ιστοριών που άκουσε από «δεύτερο χέρι» από Πέρσες εξερευνητές όταν τους συνάντησε στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Αιτία της αμφισβήτησης αποτελούν οι ανακρίβειες και οι αντιφάσεις στις οποίες πέφτει σχετικά με τις επιδρομές του Μογγόλου Κουμπλάι Χαν στην Ιαπωνία το 1274 και το 1281.
Συγχέει τις δύο αποστολές και δανείζεται λεπτομέρειες από τη δεύτερη αποστολή για να περιγράψει την πρώτη.
«Στην αναφορά του για την πρώτη εισβολή, περιγράφει ότι ο στόλος αφήνοντας την Κορέα δέχθηκε χτύπημα από τυφώνα πριν φτάσει στις ιαπωνικές ακτές», κάτι που σύμφωνα με τον Daniele Petrella του Πανεπιστημίου της Νάπολη, δεν μπορεί να έχει συμβεί γιατί το φαινόμενο καταγράφηκεη το 1281, δηλαδή 7 χρόνια αργότερα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ανακρίβειες υπάρχουν και για το στόλο των Μογγόλων με βάση τα απομεινάρια των πλοίων τους που βρέθηκαν στις ιαπωνικές ακτές.
Ο Μάρκο Πόλο τα περιγράφει ως πλοία με 5 κατάρτια ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή και με βάση τις ανασκαφές είχαν μόνο τρία. Επίσης περιγράφοντας το χώρο όπου επιδιορθώνονταν τα μογγολικά πλοία χρησιμοποιεί τη λέξη «chunam», που στα κινέζικα και μογγολικά δεν σημαίνει τίποτα, αλλά είναι περσική.
Ο εξερευνητής υποστήριξε ότι έχει εργαστεί ως απεσταλμένος στην αυλή του Κουμπλάι Χαν, αλλά το όνομά του δεν υπάρχει σε κανένα από τα αρχεία που έχουν διασωθεί.
‘Άλλο ένα σημείο που κάνει επιφυλακτικούς τους ερευνητές είναι το γεγονός πως παρά την παρατηρητικότητά του ο Μάρκο Πόλο δεν έχει κάνει καμία αναφορά για τα τελετουργικά στην καθημερινότητα των Κινέζων, τα έθιμά τους, το τσάι ή ακόμα και το Σινικό Τείχος.
Επίσης ποτέ δε βρέθηκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την παρουσία του Μάρκο Πόλο στην Άπω Ανατολή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.