Ο διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών θήτευσε στο Μαϊάμι δίπλα σε κορυφαίους εγκληματολόγους και επιστήμονες, εφαρμόζοντας μεθόδους που στην Ελλάδα απαντώνται μόνο σε αστυνομικά σίριαλ | «E» 9/1 |
Τον συναρπάζουν τα μυστήρια που κρύβονται πίσω από τα εγκλήματα και οι δύσκολες έρευνες των αστυνομικών αρχών και των ιατροδικαστικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να αποκαλύψουν τους «κακούς». Από μικρή ηλικία παρακολουθούσε με «κομμένη ανάσα» τις αστυνομικές σειρές. Ηθελε κάποια στιγμή να βρεθεί σε μια ομάδα που θα εξιχνιάζει σκοτεινές υποθέσεις και φόνους...
Τις εμπειρίες που συνέλεξε στη Φλόριντα ο Γρηγόρης Λέων δύσκολα μπορεί να ζήσει ένας ιατροδικαστής στην πατρίδα μας, καθώς τα εγκλήματα στη συγκεκριμένη πολιτεία είναι -αναλογικά με τον πληθυσμό- 7πλάσια σε σύγκριση με την Ελλάδα!
Η θέλησή του για απόκτηση περισσότερων γνώσεων τον οδήγησε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Ιατροδικαστικό Κέντρο του Μαϊάμι, απ’ όπου και τιμήθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε. Εκεί, θήτευσε δίπλα στον διεθνούς φήμης ιατροδικαστή Δρ. Τζόσουα Πέρπερ, γνωστό και ως «ιατροδικαστή των διασημοτήτων».
Ο Δρ. Πέρπερ διερεύνησε, μεταξύ άλλων, τον θάνατο της Αν Νικόλ Σμιθ, ενώ κλήθηκε ως τεχνικός σύμβουλος και στην υπόθεση του Μάικλ Τζάκσον.
Διαλέξεις σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ένας από τους καλύτερους ιατροδικαστές παγκοσμίως, με αξιόλογο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο, είναι καθηγητής σε τρία πανεπιστήμια, ενώ κάθε χρόνο καλείται για διαλέξεις σε δεκάδες πανεπιστήμια και ιατροδικαστικά κέντρα τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την άφιξή του, ο Δρ. Λέων κατάφερε να γίνει ο πρώτος Ελληνας ιατροδικαστής που βρέθηκε στο πλευρό του διάσημου επιστήμονα. Οι συνάδελφοι του Κέντρου τον περιέβαλαν με εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να ενσωματωθεί πλήρως στην ιατροδικαστική ομάδα του Μαϊάμι, η οποία και τον «μύησε» στα μυστικά της.
Τις εμπειρίες που συνέλεξε κατά την παραμονή του στη Φλόριντα δύσκολα μπορεί να ζήσει ένας ιατροδικαστής στην πατρίδα μας. Κι αυτό γιατί τα εγκλήματα στη συγκεκριμένη πολιτεία είναι -αναλογικά με τον πληθυσμό- 7πλάσια σε σύγκριση με την Ελλάδα, ενώ οι αυτοκτονίες 5πλάσιες!
«Δυστυχώς, οι άνθρωποι στην Αμερική είναι μόνοι, χωρίς οικογενειακούς δεσμούς και πολλές φορές χωρίς φίλους και βάζουν εύκολα τέλος στη ζωή τους», αναφέρει ο Δρ. Λέων, τονίζοντας παράλληλα ότι σε καθημερινή βάση διαπράττονται στη Φλόριντα τουλάχιστον 4 εγκλήματα. Ενδεικτικά, όπως λέει ο ίδιος, «το 2007 σημειώθηκαν εκεί 1.443 εγκλήματα, ενώ στην Ελλάδα -ευτυχώς- δεν ξεπέρασαν τα 130».
Το σώμα «μιλάει»
- «Σε κάθε νεκροτομή το σώμα "μιλάει’’ και σου δίνει πολύτιμες πληροφορίες, που μπορεί να έχουν μείνει κρυφές στη ζωή του θύματος», σημειώνει ο Δρ. Λέων και συνεχίζει: «Το σύνολο των περιστατικών σε ένα νεκροτομείο αποτυπώνει, ίσως καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, την κοινωνία».
Με σύγχρονες μεθόδους και μηχανήματα
Ο Γρηγόρης Λέων επισημαίνει τη βιαιότητα των εγκλημάτων που κλήθηκε να διαλευκάνει με τους Αμερικανούς συναδέλφους του που συμβαίνουν κυρίως σε «γκέτο». «Βέβαια, κανένα έγκλημα κάτω από το μικροσκόπιο της Ιατροδικαστικής επιστήμης δεν είναι τέλειο, ειδικά όταν τα μέσα που έχεις στη διάθεσή σου είναι αυτά που έχουν οι ιατροδικαστές στην Αμερική».
Ο Ελληνας ιατροδικαστής εκπαιδεύτηκε στα υπερσύγχρονα εργαστήρια σαν αυτά που βλέπουμε σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές, όπως το «CSI». Δούλεψε, για παράδειγμα, στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής Εικαστικής Τέχνης - δεν υπάρχει αντίστοιχο στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο εργαστήριο είχε τη δυνατότητα από την ανεύρεση ενός κρανίου να δημιουργεί, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, μία τρισδιάστατη φωτογραφία του προσώπου του θύματος. «Ετσι, λοιπόν, μπορέσαμε χάρη σ' αυτές τις μεθόδους να έχουμε από τον άγνωστο σκελετό, πέρα από το φύλο και την ηλικία, μία ?φωτογραφία’’ του προσώπου, η οποία μας οδήγησε στα πραγματικά στοιχεία του αγνοουμένου και στη διαλεύκανση της υπόθεσης».
Ο «Eλληνας... CSI Μαϊάμι» περιγράφει ακόμη ένα υπερσύγχρονο -άγνωστο για την Ελλάδα- τεχνολογικό μέσο που χρησιμοποίησε κατά τις αυτοψίες των χώρων στην Αμερική. Πρόκειται για το σύστημα φωτογράφησης 360 μοιρών. Πιο συγκεκριμένα, ένας φωτογράφος της Ιατροδικαστικής «σαρώνει» τον χώρο του εγκλήματος με πολλαπλές λήψεις. Με το συγκεκριμένο μέσο όλοι όσοι βρίσκονται στο Ιατροδικαστικό κέντρο μπορούν, όχι απλά να δουν στατικές φωτογραφίες, αλλά να κινηθούν μέσα στον χώρο του εγκλήματος, παρατηρώντας τις λεπτομέρειες.
Στη Φλόριντα
Εξιχνίασε υποθέσεις πέρα από κάθε φαντασία
Κατά την παραμονή του στη Φλόριντα, ο Ελληνας ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων είχε την ευκαιρία να δουλέψει πάνω σε υποθέσεις που δύσκολα απαντώνται στην πατρίδα μας.
Ανάμεσά τους ήταν η πτώση ιδιωτικού αεροπλάνου μιας διάσημης οικογένειας στα έλη Εβεργκλέιντς, τα οποία «φημίζονται» για την επικινδυνότητά τους λόγω της έντονης παρουσίας αλιγατόρων.
Η αυτοψία του χώρου πραγματοποιήθηκε μέχρι ένα σημείο με αυτοκίνητο και στη συνέχεια με air-boats (πλωτές σανίδες που στο πίσω μέρος φέρουν έναν μεγάλο έλικα).
Ασυνήθιστο θέαμα. Στο σκάφος που επέβαινε ο Ελληνας ιατροδικαστής συνοδευόταν από αστυνομικούς που έφεραν ειδικά όπλα σε περίπτωση που βρισκόταν αντιμέτωποι με αλιγάτορες.Το θέαμα που αντίκρισε στα έλη ήταν ασυνήθιστο, καθώς τα διαμελισμένα κορμιά είχαν δεχθεί ήδη «επίθεση» από τους αλιγάτορες.
Φυσικά, και γι’ αυτό το περιστατικό το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ήταν τεράστιο και κράτησε αρκετές μέρες, καθώς η συγκεκριμένη οικογένεια ήταν από τους βασικούς χρηματοδότες του τοπικού πανεπιστημίου.
Μαρίνα Ζιώζιου
πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.