Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Το μυστηριώδες Λευκό Δείπνο


Μόλις καλοκαιριάζει, τα πάρκα και οι πλατείες της βόρειας Ευρώπης γεμίζουν με κόσμο που διοργανώνει αυτοσχέδια πικνίκ. Αυτοί, όμως, που ντύθηκαν στα λευκά και κατέκλυσαν το Λούβρο και την Παναγία των Παρισίων τον φετινό Ιούνιο, συμμετείχαν σε ένα αλλιώτικο υπαίθριο happening, το Λευκό Δείπνο, που έχει 20 χρόνια ιστορίας.




Αυτή η ετήσια εκδήλωση ξεκίνησε όταν ο François Pasquier γύρισε στο Παρίσι έπειτα από μια μακροχρόνια απουσία στο εξωτερικό και θέλησε να διοργανώσει ένα δείπνο με όλους τους φίλους του. Επειδή ο αριθμός των καλεσμένων ολοένα και μεγάλωνε, έδωσαν ραντεβού στο πάρκο Bois de Boulogne και συμφώνησαν να ντυθούν όλοι στα λευκά για να αναγνωριστούν μεταξύ τους. Αυτή η αυθόρμητη κίνηση με τα χρόνια έγινε θεσμός και, παρόλο που πολλοί είναι πλέον αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξή του, εξακολουθεί να προκαλεί έκπληξη-κάτι σαν τον Άγιο Βασίλη τα Χριστούγεννα που όλοι ξέρουμε ότι «θα έρθει» αλλά πάντα περιμένουμε με αγωνία τα δώρα μας.


Οι διοργανωτές του Dîner en Blanc επιλέγουν έναν υπεύθυνο για κάθε τραπέζι, ο οποίος με τη σειρά του επιλέγει ποιους θα προσκαλέσει. Η ημερομηνία διαδίδεται στόμα με στόμα, ενώ η ακριβής τοποθεσία δεν αποκαλύπτεται παρά μόνο την τελευταία στιγμή. Ο στόχος είναι να μαζευτούν χιλιάδες άνθρωποι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έτσι ώστε η αστυνομία να μην προλάβει να αντιδράσει.
Φέτος, το Λευκό Δείπνο ή Δείπνο στα Λευκά διοργανώθηκε στις 16 Ιουνίου σε δύο σημεία της πόλης: το Λούβρο και την Παναγία των Παρισίων. Παρόλο που δεν διαφημίστηκε καθόλου, συγκέντρωσε 11.000 άτομα που αποβιβάστηκαν από λεωφορεία και μετρό, φορώντας λευκά ρούχα (εξ' ου και η ονομασία του) και κουβαλώντας όλα τα απαραίτητα: τραπέζια, καρέκλες, τραπεζομάντιλα, πιάτα, κεριά, σαμπάνιες και φαγητό. Τα μεσάνυχτα, σαν τη Σταχτοπούτα μετά το χορό που ακολούθησε, μάζεψαν τα πιάτα, τα μπουκάλια, ακόμα και τα αποτσίγαρά τους σε σακούλες που είχαν φέρει για αυτό το σκοπό και έφυγαν χωρίς να αφήσουν πίσω τους ούτε ένα σημάδι (σε αντίθεση με το γοβάκι της Σταχτοπούτας).




Οι κανόνες σχετικά με την αμφίεση και τη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι πολύ αυστηροί και όποιος τους παραβεί αποκλείεται από τα επόμενα δείπνα: οι καλεσμένοι δεν νοείται να φορούν χρωματιστά ρούχα, να φέρουν επιπλέον καλεσμένους ή να μην βοηθήσουν στο καθάρισμα του χώρου.
Μετά το Παρίσι, τη Λιόν, το Άμστερνταμ, το Μόναχο, τη Ζυρίχη, το Βερολίνο και το Μόντρεαλ ήρθε και η σειρά της Νέας Υόρκης να φιλοξενήσει στις 25 Αυγούστου το Dîner en Blanc. Αντίθετα από το Παρίσι, διοργανώνεται σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και απαγορεύεται η κατανάλωση σαμπάνιας. Για φέτος, ο αριθμός των καλεσμένων θα είναι περιορισμένος στους 1.000 και η τοποθεσία παραμένει ακόμα καλά κρυμμένο μυστικό. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να επισκεφθούν τη σχετική ιστοσελίδα και να μπουν στη λίστα αναμονής. Τέλος, στις 18 Ιουλίου θα διοργανωθεί το αντίστοιχο Δείπνο στο Μόντρεαλ και στο Κεμπέκ του Καναδά.
thea.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com