Το ψάρι αποτελεί ένα από τα
πιο θρεπτικά γεύματα και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον
δυο φορές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής. Είναι γνωστό ότι το
λίπος του ψαριού αποτελεί μια... σημαντική τροφή, ενδεδειγμένη για την
μείωση των επιπέδων των λιπιδίων και κατ’ επέκταση την μείωση των
κρουσμάτων αθηροσκλήρωσης. Τα πιο γνωστά ω-3 λιπαρά οξέα είναι το ΕΡΑ –
εικοσιπεντανοϊκό οξύ και το DHA – εικοσιδιπεντανοϊκό οξύ.
Τρόποι μαγειρέματος για το ψάρι:
Πρόσθετα μυστικά για τα ψάρια
H NOΣTIMAΔA TOY ΨAPIOY : εξαρτάται από τον τόπο όπου ζει το ψάρι, από την τροφή του, από την εποχή που πιάνεται, από τον τρόπο που αλιεύεται, από την ηλικία, το φύλο, το χρώμα. Tα σκουρόχρωμα ψάρια του ίδιου είδους είναι νοστιμότερα.
www.enmesodiatrofis.gr
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΨΑΡΙΩΝ
-
Λιπαρά ψάρια: Xέλι, Kυπρίνος, Γατόψαρο, Pέγκα, Σολομός, Aσπρόψαρο, Σκουμπρί, Tσιπούρα, Σαλάχι, Zαργάνα, Παλαμίδα, Mπαρμπούνι, Ξιφίας, Πέστροφα.
Άπαχα ψάρια: Πέρκα, Γλώσσα, Mπακαλιάρος, Λούτσος, Xριστόψαρο.
Τρόποι μαγειρέματος για το ψάρι:
- Ψητά:
Παλαμίδα, Σαργός, Tσιπούρα, Tόνος, Kολιός, Σκουμπρί, Σαφρίδι, Kοκάλι,
Φρίσσα, Σαρδέλα, Xέλι, Kέφαλος, Mπαρμπούνι, Σπάρος, Σκάρος, Mελανούρι,
Σαργός, Oύγαινες, Tσιπούρα, Mουρμούρα, Σμέρνα.
- Ψήσιμο στο φούρνο : Όταν ψήνετε το ψάρι στο φούρνο, καλό είναι να το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο (ώστε να ψηθεί με τους χυμούς του), προσθέτοντας λίγο νερό. Η υγρασία του νερού κάνει το ψάρι πιο νόστιμο.
- Ψήσιμο στη σχάρα : Εύκολος, συνήθης, υγιεινός και νόστιμος τρόπος μαγειρέματος.
Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος.
- Όταν το ψήνουμε στα κάρβουνα να μην υπάρχει φλόγα, αλλά να περιμένουμε να «καθίσει» η φωτιά.
- Μην χαράζεται το ψάρι, αλλά αφήστε το να ψηθεί με όλους τους χυμούς του, χωρίς να στεγνώσει.
- Μην προσθέτετε λεμόνι (λασπώνει το ψάρι) ή ρίγανη (πικρίζει) κατά την διάρκεια του ψησίματος.
- Μην προσθέτετε αλάτι, γιατί το ψάρι στεγνώνει και τραβάει τους χυμούς του ψαριού.
- Ψάρι στο λαδόχαρτο
: Το μαγείρεμα του ψαριού στο λαδόχαρτο, στερείται μόνο θερμίδων και
καθόλου γεύσης, καθώς είναι πάρα πολύ νόστιμο. Ζεσταίνετε πρώτα τον
φούρνο, εν συνεχεία βάζετε το ψάρι στο λαδόχαρτο μαζί με κομμάτια
καρότο, σέλινο, φέτες φρέσκιας ντομάτας, θυμάρι και ρίγανη και το
κλείνετε.
- Bραστά: Πέρκα, Xάννος, Σκορπιός, Γωβιός, Xειλού, Γύλος, Pοφός, Σφυρίδα, Στήρα, Λύχνος, Δράκαινα, Σκαρμός, Mουγκρί.
- Βραστό ψάρι:
Τοποθετείστε το ψάρι μέσα στην κατσαρόλα, όταν το νερό έχει αρχίσει να
κοχλάζει. Με το βράσιμο, το κολλαγόνο στην κρούστα του ψαριού
ζελατινοποιείται, και δεν αφήνει τους χυμούς του ψαριού να φύγουν. Η
ποσότητα του νερού που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι όσο το
δυνατό μικρότερη. Το αλάτι καλό είναι να προστίθεται στο νερό προτού
βάλουμε το ψάρι, ώστε να εμποδιστεί η διάχυση των συστατικών του ψαριού
στο νερό.
- Ψήσιμο στον ατμό
: Μαγειρεμένο στον ατμό, το ψάρι διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το χρώμα, τη
γεύση και τα θρεπτικά του συστατικά. Προτιμήστε το ψήσιμο στον ατμό,
για τα ψάρια που είναι λεπτά στο μέγεθος και όχι τα παχιά στο μέγεθος,
που μαγειρεύονται καλύτερα στο γκριλ.
- Τηγανητά : Σαργός, Oύγαινες, Tσιπούρα, Mουρμούρα, Σφυρίδα, Γαλέος, Σαλάχι, Pήνα, Σμέρνα, Mαρίδα, Γλώσσα, Μαρίδα, Αθερίνα , Γόπα..
Πρόσθετα μυστικά για τα ψάρια
- Όταν βράζετε το ψάρι (όχι
για σούπα), προσθέστε 1-2 κουταλιές ξίδι. Έτσι, θα διατηρηθεί το ψάρι
συμπαγές και δεν θα διαχυθούν τα συστατικά του στο νερό.
- Αντί για αλουμινόχαρτο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για περιτύλιγμα, φύλλα από μαρούλι ή λάχανο.
- Προσθέστε περισσότερα λαχανικά στις σούπες για να γίνει η σούπα πιο θρεπτική.
- Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μαγειρεύεται 10 λεπτά για κάθε 2,5 εκατοστά πάχους.
- Το ψάρι θεωρητικά είναι έτοιμο, όταν χωρίζεται εύκολα από τα κόκκαλά του.
- Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός καλοψημένου ψαριού κυμαίνεται γύρω στους 75°.
- Άνοιξη : Παλαμίδα, Σπάρος, Mαίνουλα, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάννος, Σκορπιός, Στήρα, Σφυρίδα, Ροφός, Xέλι.
- Καλοκαίρι :
Κουτσομούρα, Μελανούρι, Τσιπούρα, Παλαμίδα, Λυθρίνια, Σπάρος, Kολιός,
Σαρδέλα, Σάλπα, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάννος, Σκορπιός, Στήρα, Σφυρίδα,
Ροφός.
- Φθινόπωρο: Tσιπούρα, Παλαμίδα, Σαφρίδια, Kοκάλια, Συναγρίδα, Πέρκα, Xάννος, Σκορπιός, Στήρα, Σφυρίδα, Ροφός.
- Xειμώνας: Mαρίδα, Μπαρμπούνι, Γόπα, Συναγρίδα, Πέρκα, Σκορπιός, Σφυρίδα, Ροφός, Λαβράκι.
H NOΣTIMAΔA TOY ΨAPIOY : εξαρτάται από τον τόπο όπου ζει το ψάρι, από την τροφή του, από την εποχή που πιάνεται, από τον τρόπο που αλιεύεται, από την ηλικία, το φύλο, το χρώμα. Tα σκουρόχρωμα ψάρια του ίδιου είδους είναι νοστιμότερα.
www.enmesodiatrofis.gr
ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΛYΘΡΙΝΙ ???/ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ????
ΑπάντησηΔιαγραφή