Σήμα κατατεθέν της Λαμπρής, τα κόκκινα αβγά, δίνουν χρώμα στο τραπέζι μας.
Το τσούγκρισμα τους δίνει τον τόνο της γιορτής και αποτελεί την αφετηρία για το αναστάσιμο δείπνο και το χαρμόσυνο πασχαλινό φαγοπότι.
Νόστιμα και θρεπτικά: Η σύσταση ενός αβγού περιλαμβάνει βιταμίνες Α ,Β και Ε, ενώ περιέχει τρία σπουδαία μέταλλα, σίδηρο, ασβέστιο και ιωδίνη, καθώς και ουσιώδη ιχνοστοιχεία όπως ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
Το τσούγκρισμα τους δίνει τον τόνο της γιορτής και αποτελεί την αφετηρία για το αναστάσιμο δείπνο και το χαρμόσυνο πασχαλινό φαγοπότι.
Νόστιμα και θρεπτικά: Η σύσταση ενός αβγού περιλαμβάνει βιταμίνες Α ,Β και Ε, ενώ περιέχει τρία σπουδαία μέταλλα, σίδηρο, ασβέστιο και ιωδίνη, καθώς και ουσιώδη ιχνοστοιχεία όπως ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
Το φρέσκο είναι το καλύτερο: Η επιλογή των φρέσκων αυγών είναι μία επιστήμη γιατί δυστυχώς η φρεσκάδα δεν φαίνεται με το μάτι.
Η "ηλικία" του αβγού κρίνεται από τον αεροθάλαμο.
Όσο πιο μικρός είναι τόσο πιο φρέσκο είναι το αβγό.
Ένας εύκολος τρόπος να τσεκάρουμε τη φρεσκάδα ενός αβγού είναι να το βάλουμε σε ένα ποτήρι νερό με λίγο αλάτι....
Αν βυθιστεί τότε είναι φρέσκο, αν επιπλεύσει, σημαίνει ότι έχει μεγάλο αεροθάλαμο και είναι παλιό.
Η "ηλικία" του αβγού κρίνεται από τον αεροθάλαμο.
Όσο πιο μικρός είναι τόσο πιο φρέσκο είναι το αβγό.
Ένας εύκολος τρόπος να τσεκάρουμε τη φρεσκάδα ενός αβγού είναι να το βάλουμε σε ένα ποτήρι νερό με λίγο αλάτι....
Αν βυθιστεί τότε είναι φρέσκο, αν επιπλεύσει, σημαίνει ότι έχει μεγάλο αεροθάλαμο και είναι παλιό.
Τα μυστικά της νοικοκυράς: Μια λαϊκή παράδοση της Μακεδονίας αναφέρει ότι όταν ο Χριστός αναστήθηκε και το είπαν στο κόσμο, μία χωρική δεν το πίστεψε και είπε: "Όταν τα αβγά που κρατώ γίνουν κόκκινα, ο Χριστός θα έχει πράγματι αναστηθεί" και αυτά κοκκίνισαν.
Το έθιμο της βαφής τηρείται με ευλάβεια κάθε Μεγάλη Πέμπτη και αν κάποια νοικοκυρά δεν προλαβαίνει, τηρεί το έθιμο το Μεγάλο Σάββατο το πρωί.
Παλαιότερα για να βαφτούν κόκκινα τα αβγά χρησιμοποιούσαν το βάρτζι, ένα είδος κόκκινου ξύλου, ενώ άλλοι έβραζαν τα αυγά με τα εξωτερικά ξερά φύλλα από τα κόκκινα κρεμμύδια.
Σήμερα, η διαδικασία είναι πιο απλή, αφού οι φυτικές βαφές του εμπορίου μας λύνουν τα χέρια.
Το έθιμο της βαφής τηρείται με ευλάβεια κάθε Μεγάλη Πέμπτη και αν κάποια νοικοκυρά δεν προλαβαίνει, τηρεί το έθιμο το Μεγάλο Σάββατο το πρωί.
Παλαιότερα για να βαφτούν κόκκινα τα αβγά χρησιμοποιούσαν το βάρτζι, ένα είδος κόκκινου ξύλου, ενώ άλλοι έβραζαν τα αυγά με τα εξωτερικά ξερά φύλλα από τα κόκκινα κρεμμύδια.
Σήμερα, η διαδικασία είναι πιο απλή, αφού οι φυτικές βαφές του εμπορίου μας λύνουν τα χέρια.
-Διαλέγετε αβγά λευκά, χωρίς ραβδώσεις και μικρές αμυχές.
-Είτε χρησιμοποιείτε τις παραδοσιακές βαφές για ζεστό νερό είτε τις μοντέρνες για κρύο ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
-Βγάζετε τα αβγά από το ψυγείο 24 αρκετές ώρες πριν να τα βάψετε, έτσι ώστε να έχουν θερμοκρασία δωματίου όταν θα "βουτήξουν" στο καυτό νερό. Εννοείται ότι προηγουμένως τα έχετε πλύνει καλά με χλιαρή και ελαφριά σαπουνάδα για να έχουν απομακρυνθεί χώματα, φτερά και σκόνη.
- Για να αποφύγετε εντελώς το ρίσκο να σπάσουν τα αβγά, μπορείτε να τα βουτήξετε σε χλιαρό νερό, έτσι ώστε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τη διαφορά θερμοκρασίας.
-Ένα άλλο μυστικό είναι να βάλετε τα αβγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά από την αρχή, τοποθετώντας μαζί μια μεταλλική κουτάλα. Το μέταλλο που θα εξέχει από την κατσαρόλα απορροφά την επιπλέον θερμοκρασία και έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν τα αβγά.
-Για να βάψετε τα αυγά χρησιμοποιήστε μια παλιά κατσαρόλα, την οποία θα τη γεμίσετε με νερό (περίπου δυόμισι λίτρα).
-Τοποθετείτε με προσοχή στην κατσαρόλα τόσα αβγά, όσα χωράει ο πάτος και φροντίζετε να σκεπάζονται όλα από το χρώμα.
-Χαμηλώνετε τη φωτιά, έτσι ώστε να βράσουν αργά και να μην σπάσουν.
-Τα βγάζετε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στεγνώσουν σε λεία επιφάνεια.
-Γυαλίστε τα με λίγο ελαιόλαδο, περνώντας τα με ένα μαλακό πανί. Έτσι, το χρώμα θα αποκτήσει λάμψη.
-Είτε χρησιμοποιείτε τις παραδοσιακές βαφές για ζεστό νερό είτε τις μοντέρνες για κρύο ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
-Βγάζετε τα αβγά από το ψυγείο 24 αρκετές ώρες πριν να τα βάψετε, έτσι ώστε να έχουν θερμοκρασία δωματίου όταν θα "βουτήξουν" στο καυτό νερό. Εννοείται ότι προηγουμένως τα έχετε πλύνει καλά με χλιαρή και ελαφριά σαπουνάδα για να έχουν απομακρυνθεί χώματα, φτερά και σκόνη.
- Για να αποφύγετε εντελώς το ρίσκο να σπάσουν τα αβγά, μπορείτε να τα βουτήξετε σε χλιαρό νερό, έτσι ώστε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τη διαφορά θερμοκρασίας.
-Ένα άλλο μυστικό είναι να βάλετε τα αβγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά από την αρχή, τοποθετώντας μαζί μια μεταλλική κουτάλα. Το μέταλλο που θα εξέχει από την κατσαρόλα απορροφά την επιπλέον θερμοκρασία και έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν τα αβγά.
-Για να βάψετε τα αυγά χρησιμοποιήστε μια παλιά κατσαρόλα, την οποία θα τη γεμίσετε με νερό (περίπου δυόμισι λίτρα).
-Τοποθετείτε με προσοχή στην κατσαρόλα τόσα αβγά, όσα χωράει ο πάτος και φροντίζετε να σκεπάζονται όλα από το χρώμα.
-Χαμηλώνετε τη φωτιά, έτσι ώστε να βράσουν αργά και να μην σπάσουν.
-Τα βγάζετε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στεγνώσουν σε λεία επιφάνεια.
-Γυαλίστε τα με λίγο ελαιόλαδο, περνώντας τα με ένα μαλακό πανί. Έτσι, το χρώμα θα αποκτήσει λάμψη.
Με γούστο και φαντασία:Αν επιμένετε παραδοσιακά και θέλετε να βάψετε τα αβγά σας, όπως οι προγιαγιάδες σας, θα φτιάξετε φυσικές χαλκομανίες.
Βράστε, από πριν, λευκά αβγά. Διαλέξτε φύλλα από φυτά και λουλούδια.
Βάλτε από ένα πάνω σε κάθε αβγό και με προσοχή τυλίξτε τριγύρω μια παλιά κάλτσα.
Στερεώστε την κάλτσα με μια κλωστή και βουτήξτε το αβγό μέσα σε βαφή για κρύο νερό.
Ακολουθήστε τη γνωστή διαδικασία στεγνώματος και γυαλίσματος.
-Αν επιμένετε να βάψετε άλλα χρώματα, εκτός από κόκκινα τα αβγά σας και θέλετε να το κάνετε με οικολογικό τρόπο, χρησιμοποιήστε φλούδες κρεμμυδιών (ανοιχτό καφέ), μαϊντανό (πράσινο), ζαφορά (κίτρινο), βιολέτες (μοβ).
-Αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ο καλύτερος τρόπος για να τα απασχολήσετε δημιουργικά και να τους χαρίσετε χαρά είναι να τα αφήσετε να ζωγραφίσουν τα κόκκινα αβγά.
Προμηθευτείτε μη τοξικά χρώματα, που θα τα βρείτε στα καταστήματα παιγνιδιών και ξυπνήστε τον καλλιτέχνη, που κρύβουν μέσα, τους.
-Αγοράστε χρωματιστές κορδελίτσες και δέστε τις φιογκάκια, ή σχηματίστε σχήματα γύρω από τα αβγά και κολλήστε τις με κόλλα.
-Προμηθευτείτε φυσικό λεπτό σκοινί και δέστε πάνω στα αβγά μικρά αποξηραμένα λουλουδάκια ή αρωματικά φυτά.
-Κολλήστε πάνω στα αβγά κόκκους από μπαχαρικά, ωμά όσπρια, δημιουργήστε συνθέσεις με υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα σας, όπως τα κανελόξυλα ή οι φωλιές από ζυμαρικά.
Γκουρμέ προτάσεις:Τα βρασμένα και "τσουγκρισμένα" αβγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μία εβδομάδα.
Φτιάξτε τα σαλάτα, ή χρησιμοποιήστε τα σε πίτες, ή ακόμη και σε ρολό με κρέας (κιμά).
Η πιο γκουρμέ εκδοχή είναι να σερβίρετε σαν ορεκτικό μικρές φετούλες φρυγανισμένο ψωμί, με μια φέτα αβγό από πάνω και μία φέτα εκλεκτό αυγοτάραχο Μεσολογγίου, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και στολισμένο με μια φετούλα λεμόνι.
Βράστε, από πριν, λευκά αβγά. Διαλέξτε φύλλα από φυτά και λουλούδια.
Βάλτε από ένα πάνω σε κάθε αβγό και με προσοχή τυλίξτε τριγύρω μια παλιά κάλτσα.
Στερεώστε την κάλτσα με μια κλωστή και βουτήξτε το αβγό μέσα σε βαφή για κρύο νερό.
Ακολουθήστε τη γνωστή διαδικασία στεγνώματος και γυαλίσματος.
-Αν επιμένετε να βάψετε άλλα χρώματα, εκτός από κόκκινα τα αβγά σας και θέλετε να το κάνετε με οικολογικό τρόπο, χρησιμοποιήστε φλούδες κρεμμυδιών (ανοιχτό καφέ), μαϊντανό (πράσινο), ζαφορά (κίτρινο), βιολέτες (μοβ).
-Αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ο καλύτερος τρόπος για να τα απασχολήσετε δημιουργικά και να τους χαρίσετε χαρά είναι να τα αφήσετε να ζωγραφίσουν τα κόκκινα αβγά.
Προμηθευτείτε μη τοξικά χρώματα, που θα τα βρείτε στα καταστήματα παιγνιδιών και ξυπνήστε τον καλλιτέχνη, που κρύβουν μέσα, τους.
-Αγοράστε χρωματιστές κορδελίτσες και δέστε τις φιογκάκια, ή σχηματίστε σχήματα γύρω από τα αβγά και κολλήστε τις με κόλλα.
-Προμηθευτείτε φυσικό λεπτό σκοινί και δέστε πάνω στα αβγά μικρά αποξηραμένα λουλουδάκια ή αρωματικά φυτά.
-Κολλήστε πάνω στα αβγά κόκκους από μπαχαρικά, ωμά όσπρια, δημιουργήστε συνθέσεις με υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα σας, όπως τα κανελόξυλα ή οι φωλιές από ζυμαρικά.
Γκουρμέ προτάσεις:Τα βρασμένα και "τσουγκρισμένα" αβγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μία εβδομάδα.
Φτιάξτε τα σαλάτα, ή χρησιμοποιήστε τα σε πίτες, ή ακόμη και σε ρολό με κρέας (κιμά).
Η πιο γκουρμέ εκδοχή είναι να σερβίρετε σαν ορεκτικό μικρές φετούλες φρυγανισμένο ψωμί, με μια φέτα αβγό από πάνω και μία φέτα εκλεκτό αυγοτάραχο Μεσολογγίου, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και στολισμένο με μια φετούλα λεμόνι.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.