Μάθετε ξένες γλώσσες… του σώματος! Τι σημαίνουν χειρονομίες και κινήσεις του σώματος σε διάφορες χώρες του κόσμου;
Πολλοί ισχυρίζονται ότι, όταν δε μιλάμε τη γλώσσα ενός λαού, μπορούμε να συνεννοηθούμε -για τα βασικά τουλάχιστον- με τη… γλώσσα του σώματος, δηλαδή με χειρονομίες. Κάτι τέτοιο όμως θα μπορούσε να μας βάλει και σε μπελάδες, καθώς, κάποιες από τις χειρονομίες που για τη δική μας κουλτούρα δε σημαίνουν τίποτα, ή σημαίνουν κάτι καλό, μπορεί για κάποιους άλλους να σημαίνουν κάτι άσχημο. Ας δούμε λοιπόν ποιές χειρονομίες θα πρέπει να αποφεύγουμε και σε ποιες χώρες...
- Στην Ασία, ποτέ μην αγγίζετε οποιοδήποτε μέρος του σώματος κάποιου άλλου με το πόδι, που θεωρείται το «χαμηλότερο» μέρος του σώματος. Αν το κάνετε κατά λάθος, ζητήστε συγγνώμη αγγίζοντας με το χέρι σας το μπράτσο του άλλου και στη συνέχεια αγγίζοντας το δικό σας κεφάλι. Μη δείχνετε αντικείμενα ή ανθρώπους με τα πόδια σας και μη στηρίζετε τα πόδια σας σε καρέκλες ή τραπέζια, ενώ κάθεστε.
- Επίσης στην Ασία, αποφύγετε να αγγίζετε τους ανθρώπους στο κεφάλι ή να ανακατεύετε τα μαλλιά τους. Το κεφάλι είναι πνευματικά το «υψηλότερο» μέρος του σώματος. Επίσης, μην κάθεστε σε μαξιλάρια που είναι προσκέφαλα, κάτι που αποτελεί παραλλαγή αυτού του ταμπού.
- Η χειραψία καθιερώθηκε στα νησιά Φίτζι, το 19ο αιώνα και σύντομα έγινε συνήθεια. Μια στοργική χειραψία μπορεί να είναι πολύ μεγάλη και μπορεί ακόμη και να διαρκεί όσο μια ολόκληρη συνομιλία.
- Στα ιαπωνικά λουτρά, που ονομάζονται onsen, να φροντίζετε πάντα να έχετε πλυθεί πριν μπείτε στο νερό. Το νερό θεωρείται βρώμικο αν κάποιος δεν το κάνει αυτό. Επίσης, χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να καλύπτετε το σώμα σας.
- Οι Ιταλοί είναι συναισθηματικά εκδηλωτικοί, οπότε να ξέρετε πως θα δείτε πολλά φιλιά και αγκαλιές ανάμεσά τους (ακόμη κι ανάμεσα σε άντρες), αλλά και παρατεταμένες χειραψίες. Οι άνδρες μπορεί να περπατούν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, όπως και οι γυναίκες. Η ιταλική γλώσσα του σώματος είναι ιδιαίτερα εκτενής και έχει μεγάλη ποικιλία.
- Η χειραψία στο κατώφλι μιας πόρτας θεωρείται ατυχία στη Ρωσία. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πούμε ότι πολλοί από τους διανομείς φαγητού, αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή στο κατώφλι της πόρτας και ζητούν από τον ιδιοκτήτη, είτε να βγει έξω, είτε να τους καλέσει μέσα στο σπίτι για να πληρωθούν.
- Στην Ινδία, μπορεί κανείς να κάνει ένα πολύ καλό κομπλιμέντο χρησιμοποιώντας απλά τη γλώσσα του σώματος και μόνο. Όταν κάποιος πλησιάζει ένα άτομο με τη γλώσσα ανάμεσα στα δόντια του και συγκεντρώνει τον αέρα γύρω από το κεφάλι του με τα χέρια του για να τον μαζέψει στο δικό του προσωπικό χώρο, αυτό σημαίνει ότι θεωρεί το άλλο άτομο ιδιαίτερα όμορφο ή εξαιρετικά ευφυές.
- Οι χαιρετισμοί στο Μαρόκο μπορεί να κρατήσουν ακόμη και 10 λεπτά. Χαιρετίστε με το δεξί σας χέρι και στη συνέχεια αγγίξτε με το χέρι σας την καρδιά σας, για να δείξετε ότι είναι σημαντικό για εσάς. Οι καλοί φίλοι μπορούν να ανταλλάξουν μέχρι τέσσερα φιλιά στον αέρα, που συνοδεύονται από ευχές: «Τι κάνεις; Όλα καλά; Ελπίζω οι γονείς σου να είναι καλά. Baraka (ευλογίες) σε αυτούς»!
-Στην Ιαπωνία, φροντίστε να μην απλώσετε μπροστά στο πρόσωπο κάποιου τα τέσσερα δάχτυλα του χεριού σας, γιατί αυτό είναι ιδιαίτερα προσβλητικό, κάτι σα να τον αποκαλείτε «ζώο».
clickatlife
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.