Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

ΟμφαλοΠλακουντιακό Αίμα: Φύλαξη ή Δωρεά;

Τα βλαστοκύτταρα χαρακτηρίζονται ως δομικά στοιχεία της ζωής, δεδομένου ότι είναι αρχέγονα κύτταρα από τα οποία προέρχονται όλοι οι διαφοροποιημένοι κυτταρικοί τύποι του ανθρώπινου σώματος. Το αίμα
του ομφάλιου λώρου και του πλακούντα είναι πλούσιο σε αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα, που μπορούν να διαφοροποιηθούν στα βασικά συστατικά του μυελού των οστών (πρόδρομα αιμοποιητικά κύτταρα), του αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) και του ανοσοποιητικού συστήματος (λευκά αιμοσφαίρια). Τα βλαστοκύτταρα λόγω της "πλαστικότητάς" τους δικαίως βρίσκονται στην αιχμή του πρωτοποριακού τομέα της μοριακής βιολογίας. Από την άλλη πλευρά, έχουν πέσει "θύματα" του κέρδους, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας διαθέτει το 20% των ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης βλαστοκυττάρων που λειτουργούν παγκοσμίως!... Οι ευάλωτοι συναισθηματικά και ανενημέρωτοι γονείς υποκύπτουν στη φύλαξη βλαστικών κυττάρων του νεογέννητου παιδιού τους (έναντι του ποσού των 2000 ευρώ και άνω) συλλέγοντας αίμα από τον ομφάλιο λώρο κατά τον τοκετό, με σκοπό να διαφυλάξουν την υγεία του παιδιού τους στο μέλλον. 


Γνωρίζουν όμως ότι:


- στο 65-70% των περιπτώσεων το αίμα που συλλέγεται μπορεί να κριθεί ακατάλληλο, λόγω ανεπαρκούς ποσότητας αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων που περιέχονται στη μονάδα;


- τα βλαστοκύτταρα αυτά, ιατρικώς, αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν στο παιδί τους; Κι αυτό εξηγείται απλοϊκά αν αναλογιστούμε το εξής. Αν ένα παιδί εμφανίσει κακοήθη αιματολογική νόσο πχ λευχαιμία, είναι άχρηστη η αυτόλογη μεταμόσχευση (η χρήση δηλαδή δικού του μοσχεύματος), καθώς τα βλαστοκύτταρά του που έχουν φυλαχθεί θα εξελιχθούν σε λευχαιμικά. Η άλλη εκδοχή είναι να εμφανίσει τη νόσο ως ενήλικας. Και πάλι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βλαστοκύτταρά του, διοτι ο αριθμός των κυττάρων που χρειάζεται είναι πολύ μεγάλος, τα φυλαγμένα κύτταρα δεν φτάνουν και είμαστε ακόμα σε πειραματικά στάδια εύρεσης τρόπων πολλαπλασιασμού των κυττάρων αυτών. Συνεπώς, το άτομο αυτό θα υποβληθεί σε αλλογενή ιστοσυμβατή μεταμόσχευση (δηλαδή θα πάρει μόσχευμα από άλλο δότη)


- τελευταίο και σπουδαιότερο είναι ότι οι γονείς με την προσφυγή τους σε ιδιωτικές τράπεζες μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες να βρεθούν συμβατά βλαστοκύτταρα από άλλα παιδιά, αν κάποτε χρειαστούν για το δικό τους παιδί. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων δεν ασχολούνται με την ιστοσυμβατότητα των κυττάρων που φυλάσσουν. Συνέπεια αυτού είναι η μείωση των πιθανοτήτων εύρεσης κατάλληλου μοσχεύματος για το σύνολο του πληθυσμού!


τα τρία θανάσιμα αμαρτήματα των ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης βλαστοκυττάρων είναι πρώτον ότι παραπληροφορούν τους γονείς, στοχεύουν στην κερδοσκοπία από ένα βιολογικό υλικό που θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για όσους το έχουν ανάγκη και βλάπτουν με αυτό τον τρόπο τη δημόσια υγεία.


Η αλληλεγγύη θυσιάζεται στους νόμους της αγοράς!!! 
Αν επιθυμούμε ως γονείς να σώσουμε μια ζωή από τα βλαστοκύτταρα του ομφάλιου λώρου του παιδιού μας, ας είναι η ζωή του συνανθρώπου μας...
ΔΩΡΙΣΤΕ το ομφαλοπλακουντιακό αίμα των παιδιών σας σε Δημόσια Τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Είναι ΔΩΡΕΑΝ


Χάδλα-Σκαρλάτου Παναγιώτα
Βιολόγος
Γενετική, Κυτταρική-Μοριακή Βιολογία και Φυσιολογία
MSc Systemic Biology
http://www.pentapostagma.gr/
pentapostagma
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com