Ο προφορικός λόγος προηγήθηκε του γραπτού και στηρίχθηκε πάνω σε αυτόν.
Ίσως αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα όλων εκείνων που υποστηρίζουν ότι η ελληνική ορθογραφία πρέπει να απλουστευθεί.
Συζητήσεις επί συζητήσεων έχουν γίνει κατά καιρούς για την σημασία της ύπαρξης των έξι ι, των δύο ε κ.τ.λ. Οι περισσότερο προχωρημένοι μάλιστα στηρίζουν την πλήρη κατάργηση του ελληνικού αλφάβητου και την αντικατάσταση του από το λατινικό...
Η γραφή αποτελεί στοιχείο του πολιτισμού του κάθε λαού. Οι αρχαιολόγοι για να κατανοήσουν περισσότερο τον πολιτισμό της εκάστοτε εποχής που μελετούν, βασίζονται στην γραφή στην οποία χρησιμοποιούσαν.
Η Τουρκία και η Φιλανδία στηρίζουν τη γραφή τους στην φωνητική ορθογραφία ενώ κυρίως οι ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν την ετυμολογική ορθογραφία.
Για την καλύτερη κατανόηση της ιστορικής ορθογραφίας αρκεί να σκεφτούμε ότι ο εγκέφαλος δημιουργεί διαφορετική εικόνα όταν δει την λέξη φίλο από τη λέξη φύλο και την λέξη φύλλο.
Με περισσότερη όμως ευκολία καταλαβαίνει και τα σύνθετα ή τα παράγωγα των λέξεων όταν χρησιμοποιείται η ιστορική ορθογραφία. Έτσι, λόγου χάριν αντιλαμβάνεσαι ότι η λέξη φιλικός προέρχεται από τη λέξη φίλος ενώ η λέξη φυλετικός από την λέξη φύλο. Θα ήταν δυσκολότερο να κατανοήσουμε την έννοια των λέξεων όταν μιλάμε για περισσότερο σύνθετες λέξεις που δεν χρησιμοποιούνται στο καθημερινό λεξιλόγιο. Και μην ξεχνάμε ότι η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις πιο πλούσιες.
Η ιστορική ορθογραφία δεν πρέπει να καταργηθεί όχι μόνο για λόγους συναισθηματικούς άλλα και πρακτικούς. Είναι αδιανόητο να προσπαθείς να καταλάβεις την έννοια των λέξεων από τα συμφραζόμενα και ειδικά όταν μιλάμε για την μητρική σου γλώσσα. Για να χρησιμοποιείς σωστά τη γλώσσα πρέπει να την κατανοείς σε βάθος.
Η λύση της απλούστευσης της ελληνικής γλώσσας δεν είναι «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Ίσως από το να απλουστεύσουμε την ιστορική ορθογραφία απλουστεύοντας έτσι τη ζωή χιλιάδων μαθητών που περνάνε από τα θρανία θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσουμε να τους μάθουμε να κατανοούν την σημασία της ορθογραφίας των λέξεων κάνοντας τους έτσι να γνωρίζουν καλύτερα την μητρική τους γλώσσα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.