Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Γυρνάει την πλάτη στο νερό η Ελλάδα


H Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, ανάμεσα στις Μεσογειακές χώρες, στον τομέα της εκμετάλλευσης του νερού που παράγεται από τους βιολογικούς καθαρισμούς.
Συγκεκριμένα, η Τυνησία και η Αίγυπτος αξιοποιούν το 25%, το Ισραήλ το 70%, ενώ η Ελλάδα μόλις το 4,5%.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν 350 μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων, αλλά μόνο σε 15 από αυτές υπάρχει πρόγραμμα αξιοποίησης και ανακύκλωσης του νερού...
Η μη αξιοποίηση του νερού από την πλευρά της Ελλάδας γίνεται την ίδια στιγμή που  μελέτη του UNEP με τίτλο «Κάντε πράσινους τους νόμους για το νερό» μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί πρέπει να εντάξουν την περιβαλλοντική συνιστώσα στη νομοθεσία για τη διαχείριση των υδάτων έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί η παγκόσμια κρίση νερού».
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα ανταγωνίζονται όλο και περισσότερο για το νερό.
Έτσι όπως οι άνθρωποι χρειάζονται πόσιμο νερό για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, μεταξύ των οποίων η παραγωγή τροφίμων, έτσι και τα οικοσυστήματα χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν.
Περίπου 1,8 εκατ. παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών χάνουν τη ζωή τους ετησίως επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Στο μεταξύ, η σπατάλη και η κακή διαχείριση του νερού είναι ένας από τους κυριότερους λόγους απώλειας της βιοποικιλότητας.
Στην έκθεση παρουσιάζονται πολλά μοντέλα πράσινων νόμων για το νερό που έχουν ήδη υιοθετηθεί σε ορισμένες χώρες.
Σημειώνεται ότι πέρα από τα οφέλη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, η σωστή διαχείριση του νερού συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κέρδος.
Για παράδειγμα, έχει υπολογιστεί ότι οι υδροβιότοποι παγκοσμίως μπορούν να αποφέρουν κέρδη της τάξης των 15 τρις. δολαρίων σε περιβαλλοντικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα ο καθαρισμός του νερού από τους ρυπαντές.

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com